Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (7. 6. 2006)

7. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme, jak oživit multimediální klávesy, vypálíme si CD/DVD a podíváme se na jeden praktický prohlížeč obrázků. Ve druhé části nás čeká simulátor elektrických obvodů, udělátko pro připravení DVB streamu k vypálení a jedna linuxová zajímavost.

LinEAK

předminulé sklizni jsem zmínil kalkulačku, které by slušelo namapování na některou z multimediálních kláves dnešních klávesnic, ale nezmínil jsem, jak toho docílit. Pokud i vaše klávesnice ještě pořád částečně zahálí, doporučuji se podívat např. na projekt LinEAK neboli Linux support for Easy Access and Internet Keyboards.

Na stránkách projektu nejdete kromě démona starajícího se o přiřazení funkcí jednotlivým klávesám i jednoduché „klikátko” pro snadnější počáteční nastavení a plugin, který po stisku klávesy informuje o prováděné akci i výpisem na obrazovce. Pokud byste měli s LinEAK nějaké problémy, na serveru tucnacek.com najdete pěkné česky napsané HowTo.

Bonfire

Synonymem vypalování v KDE se stalo K3B. U desktopu s nohou ve znaku to zatím tak jednoznačné není. Někomu se zalíbil Graveman, někomu GnomeBaker a někdo stále hledá. Pro třetí skupinu bych tu měl další pálítko jménem Bonfire.

Již na první pohled se jedná o typickou Gnome aplikaci řídící se heslem „just works”. Nastavit tam toho moc nejde, ale zdá se, že téměř všechno důležité zvládne. Umí vypálit datový CD/DVD, audio CD, obraz a kopii CD/DVD. Poněkud zamrzí absence podpory filmových DVD, ale snad časem. Jestliže jste na Bonfire dostali chuť a Gnome nepoužíváte, nejde jen o GTK+ záležitost, ale opravdu si v závislostech řekne o „půlku Gnome”.

Bonfire

Zgv

Nemalé množství uživatelů tráví hodně času v příkazové řádce i lokálně a i když již dávno nepoužívají klasický textový režim, na nic jiného než na text nepomyslí. Přitom např. kvůli zobrazení obrázku není nutné spouštět X server, ale lze použít prohlížeč Zgv.

Zgv má velmi jednoduché GUI, které se příjemně projevuje na rychlosti aplikace a základní operace s obrázky zvládá také bez problémů. Např. rotace obrázků, jejich zvětšování či zmenšování lze provádět velmi snadno, stejně tak jako jejich přejmenování, jen to bude chtít zapamatovat si pár klávesových zkratek.

Ts2Dvd

Ts2Dvd je šikovný frontend domácí produkce nad programy mencoder, replex, a dvdauthor, který slouží k výrobě filmových DVD. Díky mencoderu může jako zdroj videa posloužit takřka libovolný formát, a to včetně externích titulků, ale jak je z názvu a použitého programu replex patrno, původní cílení programu bylo patrně na DVB. Za dvojicí písmen TS se obvykle skrývá MPEG-2 Transport Stream používaný při digitálním TV vysílání.

Program je napsán pro KDE a dělá přesně to, co se od něj očekává, tedy DVD na pár kliků. Pokud máte plný disk DVB nahrávek a chcete je co nejsnáze dostat na DVD bez zbytečné rekomprese, Ts2Dvd je dobrá volba.

Ts2Dvd

Qucs

Poněkud divně znějící název Qucs vznik z anglického Quite Universal Circuit Simulator a skrývá se za ním tedy simulátor elektrických obvodů.

Simulátor si poradí nejen s jednoduchými stejnosměrnými obvody, kde vám vypočte např. úbytky napětí či proudy v jednotlivých smyčkách, ale i se složitějšími obvody, kde se již projeví nelinearity součástek či vliv frekvence. K dispozici je i podpora logických obvodů. Chování obvodů je možné sledovat pomocí celé řady grafů a tabulek. Pro počáteční rozkoukání jsou k dispozici i pěkně komentované tutoriály.

root_podpora

Qucs

Bio Computer-On-a-Stick

A na závěr zase jedna zajímavá linuxová „hračka“. Linuxová LiveCD si postupně získala značnou oblibu pro svou všestrannost a snadné použití, ale bohužel je u nich problém se zápisem vytvořených dat a změn nastavení. Použití bootovatelného flashdisku tento problém sice řeší, ale rázem se nám objevuje další problém, a to bezpečnost. Rozměry flashdisku přímo svádí k tomu, aby byl někde zapomenut nebo ztracen a data tím byla vydána na milost nálezci.

V internetovém obchodě ThinkGeek se objevila zajímavá „klíčenka” Bio Computer-On-a-Stick obsahující linuxovou distribuci a hlavně snímač otisků prstů, který již vaše data ochrání. Pokud často pracujete na cizích počítačích a data jsou pro vás vším, za 200 USD může být vaše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku