Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (8. 11. 2006)

8. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska pro vás mám hromadné instalace Debianu. Podíváme se i na dva ne-úplně volné nástroje na kompilování a virtualizaci. Jednu blbinku týkající se bezpečnosti (uvidíte, že to není oxymoron), jednu příručku a dvě blbinky.

m23

Pokud spravujete učebnu plnou Debianů (nebo prostě více takových strojů), zcela určitě se vám bude líbit m23 (0.5.3). m23 se skládá hlavně ze serverové části a v ní spravujete ostatní klienty (stanice). Jediné, co potřebujete o stanici nutně vědět, je její MAC adresa. Vše ostatní – včetně rozdělení disků (umí i RAID), přidělení hostname, IP, základní instalace a dodatečné instalace balíků – se dá udělat z klikacího webového prostředí. Silně se doporučuje WakeOnLan síťovka se schopností bootování po síti, ale nutné to není.

m23

m23

Pulse

Pulse (1.2) je automatický kompilovací server. A ješte navíc může být distribuovaný. Kromě toho, že umí kompilovat pomocí různých systémů (make, ant, maven, Xcode), umí spolupracovat s CVS (a SVC, a Perforce). Například si můžete spustit automatickou kompilaci před tím, než commitnete svoje změny do CVS. Nebo necháte Pulse hlídat změny a pokud někdo jiný něco nahraje, tak se to celé překompiluje. Maličkostí už se pak jeví kompilování v určený čas, upozorňování na výsledek kompilace (email, jabber, RSS), provádění automatických testů pro QA a generování komfortních HTML reportů. Umí toho ještě mnohem více, ale to by bylo na dlouhé vyprávění. Program není úplně volný, je třeba za něj platit, nicméně je k dispozici 30 denní verze zdarma. Malé týmy (2 lidé, 2 projekty) a open source projekty mohou získat program také zdarma.

pulse

Pulse

Virtual Appliances

A když už jsem nakousl ty placené… Virtual Appliances jsou velmi malé obrazy specializovaných strojů pro VMware, XEN nebo VirtualPC. K dispozici jsou obrazy pro Shared Storage, MySQL, PostgeSQL nebo Tomcat. Každý systém má plus minus 15 MB, jedině Tomcat se svými 79 MB vybočuje. Vypadá to velmi slibně, ale… ale ten systém se konfiguruje přes webové rozhraní a není k dispozici žádná konzole ani ssh přístup. A to zcela záměrně, protože firma vám ráda dodá podporu a udělá úpravy. Vše pochopitelně za peníze. Na jednu stranu je to velká nevýhoda, na druhou stranu není zas tak špatné mít server (s jedinou aplikací), do kterého nemohu hrabat a tudíž ani nic pokazit. A položme si ruku na srdce. Kolikrát se něco rozbilo jenom proto, že jsme se montovali do něčeho, co do té doby dobře fungovalo?

VisPrint

A pomalu se přesouváme k blbinkám. Zatím k těm užitečným blbinkám. Na kontrolu správnosti, celistvosti a neporušenosti se nejčastěji používá MD5 hash. A přiznejme si to: MD5 je nuda. Dokud není problém, tak ho ani nesrovnáváme. VisPrint (2.0) je nadstavbou md5sum. Z vygenerovaného hashe vytvoří fraktálový obrázek, který je jednak mnohe hezčí než hromada znaků a za druhé si dříve všimnete nějaké odlišnosti, protože co jiný hash, to jiný obrázek.

visprint

VisPrint

QuickRef

Není to ani program, ani blbinka. Ale je to natolik geniální, že neodolám. QuickRef.org, nebo-li univerzální programátorská příručka.

root_podpora

Blbinka

V případě, že máte v práci K.O.P.R., je nejlepší dát si Cappuccino (0.5.1), resp. ho spustit. Po spuštení se objeví ve full screenu krásný progress bar, který zobrazuje postup blíže neurčené činnosti. Váš počítač je na dlouhou dobu zaměstnán a vy si můžete dát skutečné kapučíno.

Přemýšlíte co koupit potomkům za počítač? Kupte jim Merkur a ať si postaví vlastní diferenční stroj.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.