Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (8. 12. 2004)

8. 12. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Soumrak přichází brzy, noci jsou den ode dne delší, pohádkové bytosti křesťanské mytologie na jednu noc ovládly ulice českých měst, aby se znovu vytratily s raním rozbřeskem a my se opět setkáváme nad novinkami ze světa softwaru. Přitáhněte si křeslo ke krbu a pusťte se do toho!

KMobileTools je aplikace starající se o synchronizaci vašeho telefonu s PC. Původně byl napsán pro Motorolu C350, ale brzy byl rozšířen o podporu dalších telefonů včetně některých populárních modelů Nokia. Umí číst a třídit SMSky, telefonní čísla a nepřijaté hovory a lze jej propojit s knihou adres KDE. Domluví se prý se všemi telefony podporujícími mód sériového modemu, ale s mojí Motorolou se mi ho rozchodit nepodařilo, takže zkušenosti z provozu nebudou, každopádně interface vypadá pěkně.

UnununiumOS je utopický projekt snažící se o vytvoření co možná nejmodulárněji napsaného operačního sytému, který by umožňoval téměř neomezené pohlcování jednoho programu jiným a znovupoužitelnost kódu. Takový systém by vám například měl umožnit použít váš oblíbený textový editor k vyplnění HTML formuláře. Hlavní vývojovou platformou (kromě nízkoúrovňových věcí, které jsou v Céčku) je Python. Lidé z projektu se aktivně podílejí i na projektech pythonovského kompilátoru a optimalizace pythonovského interpretru. V současné době je systém nepoužitelný, funguje akorát kernel a pár věcí okolo, ale do budoucna snad přinese něco nového, kupříkladu myšlenka o možnosti použití aplikace jako knihovny se zdá zajímavá. A na závěr si rýpnu: autoři očividně ještě neslyšeli o KParts. ;)

Anselje jedno z mnoha webových fotografických alb napsaných na PHP. Mě osobně okouzlilo čistým vzhledem, rychlostí a jednoduchostí správy. Umí základní třídění fotografií podle metadat a alba. Prohlížení je příjemné na ovládání, HTML není přeplácané a rychlost systému je i při větším množství fotografií bezproblémová. Co víc si přát.

K Learning Aid neboli KLaid je výuková pomůcka pro KDE; pokud si ji nainstalujete, bude vás neustále otravovat s vyskakujícími cedulkami, co všechno se máte naučit, připomínat definice či slovíčka v cizích jazycích a podobně. Komunikuje s ostatními aplikacemi v balíku KDE Edutainment. Vývoj prográmku začal teprve nedávno a současná alpha verze toho ještě moc neumí, ale časem se určitě stane vítanou pomůckou každého (vysoko/středo)ško­láka.

Pokud občas něco většího překládáte, ať už jsou vaše jazykové znalosti sebelepší, budete vždy potřebovat slovník. Osobně jsem zatím vždycky otevřel Operu, pootevíral nejméně pět výkladových slovníků a hledal. A protože když už nějaké slovo neznám, nezná ho většinou ani 90 % průměrných slovníků, musím obvykle hledat několik minut. Edict je terminálová aplikace napsaná v PERLu, která si rozumí s několika největšími online výkladovými slovníky angličtiny a která, pokud spadáte do uvedené skupiny, vám rozhodně ulehčí život. Vřele doporučuji.

Blbinka týdne

Xdesktopwaves

root_podpora

je myšlenkou podobný prográmku xsnow. Tentokrát se ovšem nejedná o sníh, xdesktopwaves zkapalní plochu v X11. Hladina pozadí se zčeří, když po ní jedete kurzorem myši, táhnete okno, nebo prostě, kdy si nastavíte. Jde zapnout i simulace deště či zvlnění větrem. Hračka je to skutečně neuvěřitelná a se zavedením XComposite a XCompmgr dokonce umožňuje hrát si s průhlednými okny, což je sice pomalé, ale roztomilé.

Doufám že si těch několik vybraných prográmků užijete stejně jako já. Zatím se loučím, za 14 dní se znovu setkáme v poslední předvánoční sklizni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku