Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (8. 2. 2006)

8. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dneska je sklizeň určena spíše pro velké podniky. Podíváme se totiž, jak rozdělit zátěž mezi více databází a jak jednoduše vytvořit cluster. Taky tu mám něco pro provozovatele restaurací. Pro drobné uživatele tu mám náhradu za xlock a pasivní výuku japonštiny.

SQL Relay

SQL Relay je sada démonů a klientských knihoven (s rozhraním pro C, C++, Perl, Python, PHP, Ruby, Javu, TCL a Zope), které se chová jako proxy a load balancer pro databáze. SQL Relay sám udržuje perzistentní spojení do databází, umí distribuovat dotazy na více (replikovaných) databází. Podporuje širokou škálu databází: Oracle, MySQL, mSQL, PostgreSQL, Sybase, MS SQL Server, IBM DB2, Interbase, Sybase, SQLite, ODBC a MS Access. Dokonce i pokud váš program využívá nativní knihovnu PostgreSQL (nebo MySQL), můžete místo ní dát binárně kompatibilní knihovnu SQL Relay a přejít bezbolestně například na Oracle bez nutnosti rekompilovat původní program.

sqlrelay

SQL Relay

ComputeMode

Ve francouzské společnosti Icatis si pohráli s myšlenkou, která již jistě napadla mnohé z vás. V kanceláři nebo ve školní učebně je obvykle dost počítačů, které zahálejí (v noci a o víkendu). Co takhle tyto počítače na nějakou dobu připojit k centrálnímu a vytvořit z nich cluster? ComputeMode (1.4) je předchystaný server, který se jednoduše nainstaluje na počítač (jedná se o upravený Knoppix). Počítače, které chcete zapojit do clusteru, necháte nabootovat ze sítě a o vše se již postará centrální server, který je automaticky zapojí do clusteru. Škoda jen, že se ty počítače musí rebootovat. Kdyby existoval už předchystaný image např. pro coLinux schopný zapojit do clusteru a ponechat běh Windows (pro sekretářku), bylo by to špičkové.
Základní část clusteru je k dispozici zdarma, pokročilejší nástroje pro správu je nutné zakoupit u Icatisu.

Computemode

ComputeMode

Ulock

Pokud odcházíte od počítače a nedůvěřujete svému okolí, tak si ho zpravidla zamknete přes xlock. Pokud ale pracujete v textové konzoli a třeba i ve více konzolích, je xlock nedostatečný. Ulock (0.1a) naproti tomu zamkne všechny konzole.

Restaurace

TkKasse (2.5) je program pro evidenci objednávek v restauraci. Číšníci zadávájí a spravují objednávky na obrazovce. Pokud má zákazník nadstandardní přání, mohou ho také zanést do objednávky a objeví se dokonce i na finální účtence. Objednávku je možné vytisknout a odnést do kuchyně, nebo rovnou poslat na tiskárnu u kuchaře. Samozřejmostí je možnost tisku účtenek a obsluha terminálu více číšníky zároveň. Všechna data jsou uchovávána na centrálním serveru, takže pokud číšníci používají více terminálů, na všech vidí aktuální data. Centrální úschova dat uspoří peníze na terminálech, protože stačí, když je pouze centrální počítač chráněn před výpadkem proudu nebo ztrátou dat.
Program je testován v reálném provozu v několika německých restauracích.

tkkasse

TkKasse

Kanjisaver

Tohle měla být blbinka týdne. Už ji ovšem používám více než měsíc a shledávám ji VELMI užitečnou. Kanjisaver je spořič obrazovky a mohl by klidně zapadnout mezi stovkou ostatních. Má ale dvě výhody. Po jeho spuštění je většina plochy černá (kvůli tomu se dříve šetřiče dělávaly, pamatujete?), ale má zároveň i výukovou funkci. Uprostřed obrazovky zobrazí jeden Kanji znak (Kanji je japonské písmo) a vpravo dole je zobrazen překlad do angličtiny. Takže když přijdete k počítači se spořičem, než pohnete myší, spatříte jeden až dva znaky. No a když je vidíte tak po padesáté, tak si je zapamatujete. Učení je to pomalé, ale na druhou stranu tomu nemusíte vůbec nic obětovat.

Kanji

Kanji

Ve zkratce

V diskuzích se pravidelně objevují dotazy,jak nastavit forwardovaní portů. Tak tady jsou návody pro konkrétní routery a konkrétní aplikace.

Vyšel Nmap 4.0.

Poprvé se v řadě 3.3.x se objevila stabilní verze SQLite (3.3.3).

root_podpora

Blbinky

Píseň o Pí

Nikdy nevydaný rozhovor se Stroustrupem o důvodech, které ho vedly ke vzniku C++.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.