Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (9. 11. 2005)

9. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme s Baobababem, kolik nám co zabírá na disku, koukneme se na jednoho zajímavého IM „klienta”, jednoho staronového ICQ klienta a s Highlightem na syntax dokumentů.

První užitečnou aplikací, kterou bych vám chtěl dnes představit, je prográmek s příznačným názvem Baobab. Baobab načte adresářovou strukturu od zvolené úrovně, tedy klidně i od /, a pak velmi přehledně graficky zobrazí, kolik jednotlivé podadresáře zabírají místa na disku, a vyjádří to i procentuálně. Jinými slovy udělá totéž co příkaz du, ale graficky. Stává se z něj tak velmi užitečný pomocník např. při hledání zapomenutého objemnějšího obsahu na disku. Před časem rovněž přibyla možnost vyhledávání souborů dle zadaných kritérií, ale tato skutečnost se bohužel negativně projevila na závislostech, a tak je teď již potřeba nejen GTK2, ale i Gnome.

Baobab

V případě, že preferujete spíše KDE, je zde pro vás velmi podobný nástroj jménem KdirStat, který navíc dokáže zobrazit i mapu disku.

Bitlbee může být zajímavým řešením pro ty, kdo rádi používají různé IM protokoly, na IRC jsou skoro pořád a přitom mají rádi všechno pohromadě. Jedná se o bránu, která zpřístupní protokoly Jabber, MSN, Oscar (ICQ + AOL) a Yahoo právě prostřednictvím IRC klienta. Jestliže se neobejdete bez květinky vedle jména v seznamu uživatelů, tak vás tato brána patrně příliš neosloví, ale pokud svého IRC klienta využíváte naplno a skriptování vám není cizí, tak se před vámi otvírají další zajímavé možnosti.

Jestliže právě naopak nemáte rádi všeuměly všeho druhu, jako je např. Gaim, GnomeICU se vám zdá zase příliš jednoduché a postrádáte poctivého GTK2 ICQ klienta, tak by se vám mohl zamlouvat IcQnD. Nejedná se přímo o nový klient, ale rozhraní pro léty prověřené Licq. I když se jedná o docela mladý projekt, plugin je již docela dobře použitelný a na vážnější problémy jsem zatím nenarazil. Plugin je velmi dobře konfigurovatelný a zejméma potěší možnosti nastavení kódování diakritiky. Tu lze totiž nastavit pro každého uživatele individuálně, a tak odpadají nepříjemné komplikace s vybíráním vhodného kódování, které nakonec stejně funguje jen u některých.

IcQnD

Ať už chcete na webu vystavit ukázkový zdrojový kód, odevzdat přehlednou školní práci, nebo jakkoliv jinak prezentovat text, kterému sluší zvýrazněná syntax, mohla by přijít vhod utilita jménem Highlight. Dle autorů si poradí s více než padesátkou různých různých druhů syntaxí, jako např. C, Java, PHP, Python, a takto zvýrazněné soubory pak ukládá do HTML, RTF, TeX a několika dalších. Utilita pracuje v příkazové řádce, a tak není problém ji jednoduše přinutit i k úpravě většího množství souborů.

root_podpora

Potřebujete na počítač nezkušeného uživatele s prostředím Gnome vybrat vhodný program na ripování AudioCD? Možná by stál za vyzkoušení právě Sound Juicer. Ostříleného veterána pravděpodobně neoslní, ale svou jednoduchostí by mohl potěšit právě nezkušené uživatele. Na Sound Juiceru je jasně patrná nová koncepce Gnome „just works”, která ovšem nemusí vyhovovat každému. V podstatě jediné, co lze zde nastavit, je zdrojová mechanika, kam se má hudba ukládat a v jakém formátu. O ostatní věci, jako je např. internetová databáze CD, se již program stará sám.

SoundJuicer

V závěru bych si dovolil zmínit dvojici programů, která se díky svému stáří již stala „bezdomovcem”. Přitom jsou minimálně ve zdrojích snad každé distribuce a zároveň bývají extrémně často i dlouholetými uživateli dosti krkolomně obcházeny všemožnými způsoby. Jedná se o unix2dos a dos2unix, které, jak už název napovídá, konvertují odřádkování textových souborů mezi *nixy a DOS/Windows. Rychle a jednoduše se tak zbavíte problémů se zpracováváním textových souborů mezi různými OS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku