Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (9. 8. 2006)

9. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se vrhneme na jednoho pomocníka programátora, komerčního poskytovatele výkonu, monitor 3G mobilní sítě, tcpdump pro VoIP a náhradníka za getty. A nakonec samozřejmě nezapomeneme na oblíbené blbinky.

E-P-I-C

Při programování již nějaký ten rok používám jako IDE vi (resp. vile, které je křížencem vi a emacsu) a jsem spokojený. Čas od času se ale podívám na různá pokročilá IDE. Minulý týden to bylo Eclipse spolu s pluginem E-P-I-C (0.4.0), který je zaměřen na Perl. Epic mě velmi mile překvapil. Kromě klasického zvýraznění syntaxe Epic průběžně zobrazuje chybové zprávy kompilátoru a patřičné místo vám zobrazí v textu. Pokud chcete použít metodu objektu ($objekt → ), nabídne vám seznam jeho metod a nemusíte tak pátrat v dokumentaci (pokud jste si ji vůbec napsali). Obsahuje navigační okno se seznamem použitých modulů a definovaných funkcí. Prohlížení dokumentace (perldoc) bych bral opět jako standard. Co mne ovšem velmi mile překvapilo, bylo spouštění skriptů jako CGI v definovaném CGI prostředí a dokonce možnost ladění takových aplikací. Tuto vlastnost jsem zatím nikde jinde neviděl a zřejmě díky ní začnu Epic používat.

Epic

E-P-I-C

CPUShare

Když jsem na svém počítači hledal mimozemšťany nebo hledal nové bílkoviny, říkal jsem si, že by nebylo špatné udělat něco podobného na komerčním základě: dáš čas svého počítače – dostaneš nějaké peníze. A naopak: dáš peníze – dostaneš výkon mnoha počítačů. O něco takového se pokouší projekt CPUShare (0.36). Celé to funguje jako aukce. Vy řeknete, kolik požadujete za jednu hodinu vašeho CPU a kolik dáte k dispozici RAM. Pokud se najde nějaký kupec, který je tuto cenu ochoten zaplatit, dostane váš CPU čas a vy jeho peníze nebo CPUMince, za které si pak můžete koupit CPU čas někoho jiného. Drobnou nevýhodou je, že peníze můžete získat jedině převodem na PayPal účet, který není možné proplatit do České republiky. Oficiálně. Technicky je CPUShare řešen pomocí seccomp, takže je třeba jádro alespoň 2.6.12.

UMTSmon

UMTSmon (0.3) umožní ovládat a monitorovat vaši 3G (WCDMA, UMTS, HSDPA) kartu v notebooku. Můžete vybírat operátora (např. v roamingu), přijímat a odesílat SMS a nastavovat parametry připojení.

UMTSmon

UMTSmon

Pcapsipdump

Pokud se zabýváte VoIP, tak se vám asi bude hodit Pcapsipdump (0.1), které funguje podobně jako tcpdump. Abych byl přesný, tak funguje přesně jako „tcpdump -w“, ale každou session ukládá do zvláštního souboru, takže se vám nemíchá více session dohromady.

Qingy

Qingy je náhrada za getty, která vám umožní grafické přihlašování bez zbytečného startování X. Můžete se přihlásit do textové konzole a v takovém případě se Xka nebudou vůbec spouštět. Můžete se ale přihlásit i do KDE,Gnome … Dokonce můžete spustit více X session. Pokud se přihlásíte do textové konzole, můžete využít výhod screensaveru a zamykání session. Vyžaduje zapnutou podporu FrameBufferu, protože Qingy používá DirectFB.

qingy

Qingy

root_podpora

Blbinky

Grafy nemusí nudné. Někdy dokonce mohou přerůst svoji původní informační hodnotu a stát se uměleckým dílem samy o sobě.

Nechcete zobrazovat reklamu v prohlížeči, ale používáte více prohlížečů a ne každý z nich má odpovídající plugin? Zkuste si přidat pár řádků do /etc/hosts.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.