Hlavní navigace

Nové diskuse na Root.cz

31. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý měsíc jsme vás informovali o tom, že se chystá kompletní změna našeho diskusního fóra. Ta chvíle nastala a právě jsme novou verzi spustili. Změn je opravdu hodně, konečně byste měli mít k dispozici moderní fórum se všemi vymoženostmi, které k němu patří. Co je tedy konkrétně nového?

Staré diskuse byly na Rootu na den přesně tři roky – před časem jsme se rozhodli, že nastala doba je vyměnit a při té příležitosti celkově zmodernizovat. Hlavním cílem bylo skutečně nasadit systém, který bude odpovídat moderním trendům.

Nakonec bylo rozhodnuto, že se první verze nasadí nejprve na našem sesterském serveru Lupa.cz. Došlo k tomu v polovině prosince a my jsme vás o tom také informovali. Už tehdy jsme oznámili, že velmi podobné fórum dostanete i na Rootu.

Po dalším měsíci testování a ladění pak nastal čas spustit nové diskusní fórum také u nás. Co je tedy nového?

Titulní strana

První změny si všimnete hned na titulní straně. Boxík s diskusemi je nyní jednodušší a přehlednější, naleznete v něm jen tři nejdůležitější údaje: název diskuse, počet reakcí (celkem a nepřečtených) a datum posledního příspěvku. Diskuse jsou řazeny podle aktivity a tedy ty s nejnovějším příspěvkem jsou nahoře. Za příspěvek se považuje i úvodní post se samotným dotazem, takže úplně nové fórum je také nahoře.

Tento systém řazení není žádnou novinkou a používá jej většina diskusních fór. Výhodou je, že na první pohled vidíte, ve kterých fórech to právě „žije“ a která témata jsou zrovna aktuální. Nezajímavá nebo vyřešená témata pak automaticky odplují do archivu.

Abyste se v diskusích dobře orientovali, budeme sledovat jejich názvy a nebudeme se bát do nich zasáhnout. Neměli byste tedy už narážet na nová témata s názvem „POMOC!!!“ nebo „Nefunguje to“. Budeme volit správné názvy jako „Sendmail po update neodesílá poštu“ a podobně. Rovněž dohlédneme na diakritiku v názvech a podobně. V případě opravdu velkých problémů jsou administrátoři nyní schopni zasáhnout i do průběhu diskuse.

root.cz/diskuse

Diskuse naleznete jako dříve na jednoduché adrese root.cz/diskuse. Dostanete se sem i z odkazu v boxíku na titulní straně. Tady naleznete podobnou tabulku, ale s rozšířenými informacemi – navíc jsou zde nálepky a datum posledního příspěvku je rozšířeno o čas jeho přidání.

Nad tabulkou pak naleznete dva formuláře filtrace témat podle nálepek. Ty umožňují zobrazit jen diskuse, které se týkají vámi vybraných témat. Do levého formuláře vyplníte nálepky, které vás zajímají (oddělené čárkou) a vpravo naopak ty, které nechcete vidět. Tlačítkem Odeslat pak zobrazíte příslušnou část fóra.

V pravé části stránky je pak box zvaný „tag cloud“. V něm naleznete nejpoužívanější nálepky přímo s odkazem na příslušné diskuse.

Nálepky

Zmínili jsme se o nálepkách. Ty jsou v diskusích zcela nové a umožňují vám označit a následně vyhledávat diskuse podle témat. Při zakládání nového tématu máte možnost vyplnit nálepky, které se k němu hodí. V jejich zadávání vám pomůže našeptávač, který se klasicky zobrazuje pod formulářem. Pokud chcete zadat více nálepek, oddělíte je čárkou (stejně jako u už zmíněné filtrace).

Seznam všech nálepek aktuálně zadaných v systému naleznete na adrese root.cz/disku­se/n/ a vede na ně odkaz nad tag cloudem. Opět z nich můžete přímo navštívit daná diskusní fóra.

Počty nálepek se budou měnit a především na začátku se bude jejich množství zvyšovat. Postupně se ale ustálí, jak budou do systému zapsána všechna použitelná témata. Nad nálepkami budou bdít administrátoři z redakce a budou dohlížet na jejich správné vyplňování a budou „olepovat“ diskuse, u nichž to nezvládl jejich autor.

Avataři

Každý registrovaný uživatel si může ke svému jménu přidat také avatara. To je malý obrázek (50 x 50 pixelů), který se bude objevovat u jeho příspěvků. Na první pohled tak rozeznáte názory konkrétních uživatelů. Avatara si nastavíte ve svém uživatelském profilu.

Aura

K uživatelům se váže ještě jedna novinka: aura. To je číslo mezi 0 a 100, které vyjadřuje důvěryhodnost konkrétního uživatele. Konkrétně vyjadřuje jakousi kvalitu toho, kdo příspěvek zaslal. Na základě Aury pak mohou ostatní uživatelé k příspěvku přistupovat.

Na Auru má vliv jednak aktivita uživatele, tedy jak často do diskusí přispívá, ale hlavně kvalita jeho příspěvků. Ostatní uživatelé mají možnost určit, jak moc jsou jeho příspěvky přínosné pro ostatní.

UX DAy - tip 2

Systém hodnocení byl pro tento účel výrazně zjednodušen a ze staré desetistupňové škály zůstaly jen dvě možnost: „palec nahoru“ a „palec dolů“. Kliknutím na ně ohodnotíte jednak příspěvek, ale také posunete auru uživatele. Uživatelé s aurou 100 jsou nejdůvěryhodnější a jejich příspěvky jsou nejpřínosnější. Pokud vás zajímají detaily, přečtěte si text: Co je to aura?

Diskuse jsou tu pro vás

Samozřejmě bez diskutujících bude diskusní fórum prázdné, tak diskutujte, raďte, debatujte nad aktuálními tématy nebo si jen tak povídejte. Samozřejmě vás prosíme, abyste to dělali slušně, s úctou k méně zkušeným a s pochopením pro nováčky a začátečníky. Budeme samozřejmě diskuse moderovat, ale to hlavní je na vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.