Hlavní navigace

Názor k článku Nové standardy pro JSON od Franta - Přečti si prosím komentář, na který reaguji... - Pokud...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 4. 2013 17:44

    Franta (neregistrovaný)

    Přečti si prosím komentář, na který reaguji...

    - Pokud má sloužit pro přenos dat z jednoho systému do druhého, tak je textový formát nevhodný - data se dají mnohem efektivněji zakódovat binárně.
    - Když je to textový formát, tak to vypadá, jako by měl být psaný člověkem - tam ale zase chybí ty komentáře a je zbytečně složitý/neohrabaný. To už jsou vhodnější INI soubory, Java properties, YAML a další (i když taky mají svoje nevýhody oproti XML).
    - Vraťme se ještě k propojení dvou systémů - rozhraní systému je potřeba jasně specifikovat, jinak to všechno plave na vodě a spojení nebude fungovat. Rozumné je si vybrat formát, který mi specifikaci rozhraní umožní/usnadní - ať už některý z binárních formátů nebo třeba to XML.

    Těžko říct, proč se na webu tak rozšířil - asi je to tím, že se do něj snadno serializovaly objekty z JavaScriptu a pro načtení stačilo zavolat eval(), než že by to vycházelo z vlastností toho jazyka. A pak už se šířil jako mor. Rozhodně mi to nepřijde jako racionální promyšlené rozhodnutí - spíš krátkozraké rozhodnutí (počáteční snadnost použití), omyl.