Hlavní navigace

Novell odpovídá na otázky komunity

16. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od oznámení spolupráce s Microsoftem byla společnost Novell zavalena ohromným množstvím dotazů od linuxové komunity. Přinášíme vám překlad oficiálního vyjádření vydaného Novellem. Jak se spolupráce slučuje s GPL? Proč vůbec spolupráce vznikla? Jak se bude týkat patentů? Jak bude vypadat vztah ODF a Open XML?

V současné době je na oficiální stránce Novellu k dispozici osm odpovědí na nejčastější dotazy kladené komunitou, které se týkají dohody mezi Novellem a Microsoftem. Je pravděpodobné, že další budou časem přibývat. My vám nyní s laskavým svolením společnosti Novell přinášíme překlad aktuální podoby stránky.

Je tato dohoda kompatibilní se závazky Novellu plynoucími z kapitoly 7 z GPL?

Naše dohoda s Microsoftem je zaměřená na zákazníky a neobsahuje žádnou patentovou licenci ani smlouvu, která by zakazovala žalobu Microsoftu proti Novellu (ostatně ani Novellu proti Microsoftu). Zákazníci Novellu získali záruku, že nebudou žalováni přímo Microsoftem. Neshodli jsme se s Microsoftem na žádné podmínce, která by odporovala podmínkám GPL a jsme s ní plně ve shodě.

Zákazníci Novellu získali záruku, že nebudou žalováni přímo Microsoftem za použití produktů a služeb Novellu, ale tato činnost je mimo zaměření GPL.

Proč se Novell dohodl s Microsoftem? Hrozil Microsoft žalobou?

Novell začal jednat s Microsoftem ve snaze vyřešit problémy našich zákazníků zlepšením součinnosti Linuxu a Windows v oblastech jako virtualizace, heterogenní management serverů a kompatibilita formátů dokumentů. Získáním závazku Microsoftu o podpoře používání Linuxu a open-source software jsme vyřešili všechny potenciální problémy našich zákazníků a odstranili jsme překážky k rozšíření Linuxu do enterprise prostředí.

Nebyla v tom žádná hrozící žaloba.

Je tato dohoda přiznáním faktu, že produkty Novellu porušují patenty Microsoftu?

Ne.

Potíže s patenty nás k dohodě nevedly. Novell nepřiznal, že jeho Linux a open source produkty porušují jakékoliv patenty jiných stran. Náš postoj se kvůli dohodě nijak nezměnil.

Začne Novell vkládat patentovaný kód Microsoftu do příspěvků open-source komunitě?

Ne. Novell kvůli smlouvě nijak nezmění své vývojářské postupy. Vždy bylo pravidlem se při vývoji open-source i proprietárního software držet dál od kódů, které by mohly porušovat patenty jiných stran a my budeme i nadále vyvíjet kód s použitím těchto standardních postupů.

Pokud se zjistí, že některé z našich kódů porušují něčí patenty, pokusíme se najít způsob, jak zrušit platnost patentu, přetvořit kód, aby patent obcházel nebo jako poslední možnost odstranit kód zcela.

Novell se zavázal, že bude chránit, hájit a propagovat svobodu pro svobodný a open-source software.

Tisková zpráva Novellu uvádí, že „Novell také začne odvádět poplatky v závislosti na výdělku z open-source produktů.” Jsou to platby za licence k patentům?

Ne. Novell nemá žádnou licenci nebo smlouvu, která jej chrání před žalobami Microsoftu. Platby jsou za úmluvu, kterou má Microsoft přímo se zákazníky Novellu. Na oplátku získají stejnou záruku i zákazníci Microsoftu.

Změní se nějak v důsledku úmluvy s Microsoftem také spolupráce Novellu s Open Invention Network (OIN)?

Ne. Open Invention Network je nezávislá organizace vytvořená na ochranu volně šířených balíčků open-source a svobodného software včetně Linuxu před legálními útoky, bez ohledu na to, odkud přicházejí. OIN nabízí ochranu celému linuxovému průmyslu tím, že nabízí jistou formu odvetní ochrany pro linuxové distributory a uživatele, kteří by mohli být terčem patentových žalob.

Novell je zakládajícím členem OIN a zůstává i nadále oddaný svému úkolu. Přispěli jsme cennými zdroji do OIN a budeme pokračovat v zapojení do OIN i nadále. Novell bude i dále pokračovat ve snaze vytvořit v linuxovém světě prostředí otevřených inovací bez obav z hrozeb nebo patentových žalob.

Význam OIN jako odstrašujícího prostředku je pro celý linuxový trh, včetně Novellu, rozhodující a není nijak dotčen dohodou s Microsoftem.

Co znamenají vaše investice do Office Open XML vzhledem k vazbě na Open Document Format?

Open Document Format (ODF) je standardním formátem v OpenOffice.org a Novell je stále zavázán šířit jej jako formát i jako standard. Věnujeme velkou část vývoje na OpenOffice.org právě ODF.

Zároveň ale chápeme potřebu linuxového desktopu nabízet kompatibilitu s formáty Microsoft Office. Tím, že budeme v OpenOffice.org podporovat Office Open XML a budeme přispívat ke snahám o překlad mezi ODF a Office Open XML, dosáhneme lepší kompatibility mezi desktopovými systémy Windows a Linux. To umožní více firmám zvolit svobodně Linux.

Přečtěte si prohlášení Novellu týkající se formátů.

Co znamená dohoda pro Mono a jeho začlenění do jiných distribucí? Porušuje Mono patenty Microsoftu?

My tvrdíme, že Mono neporušuje žádné patenty Microsoftu. Naše dohoda nenaráží na práva ani možnosti jiných distributorů rozšiřovat Mono.

root_podpora

Novell je vedoucím přispěvatelem do Mono a i nadále budeme pokračovat ve vývoji. Mono je komunitní projekt s mnoha spolupracovníky z universit, společností a vlád, stejně jako s jedinci, kteří přispívají.

Projekt Mono má sadu pravidel, jak zacházet s patenty. Hlavním pravidlem je v tomto případě odstranit nebo nahradit jakoukoliv technologii, která by patenty porušovala. Budeme i nadále toto pravidlo podporovat.

Pro koho bude dohoda výhodnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.