Hlavní navigace

Novinky čerstvého jádra Linux 4.20, ohnuté iPady Pro 2018

23. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 9to5mac
Rychlejší VP9 v libvpx, S3TC v Mesa rychlejší díky LLVM, Freespire 4.5, Samsung TV s Google Asistentem, LibreOffice 6.1.4, MX Linux 18, IBM POWER na 7nm procesu Samsung, další mobil s 10 GB RAM.

Novinky v Linuxu 4.20

Vydání jádra verze 4.20 je doslova na spadnutí (v době psaní těchto řádků je 4.20-rc7 na světě už 6 dnů), server Phoronix tak shrnuje nejpodstatnější novinky této verze Linuxu.

V oblasti hardwaru přinese 4.20 podporu grafiky pro AMD Picasso a Raven 2 APU, vylepšení pro GPU AMD Vega 20 (7nm workstation GPU). Intel protlačil do jádra podporu pro GPU Icelake Gen 11. Chybět nebude podpora procesorů Hygon Dhyana (čínské čipy založené na architektuře AMD Zen), C-SKY 32-bit, staršího Qualcomm Snapdragon 835, síťovek Intel 2.5G Ethernet „Foxville“, zvukových karet Creative Sound Blaster ZxR a AE-5 a dalších věcí.

V oblasti DRM bude v jádru začleněna podpora akcelerace VCN JPEG na AMD Raven Ridge, výkonová zlepšení GPUVM (z nichž budou těžit zejména hry používající API Vulkan), Intel DRM dostane plnou podporu PPGTT pro Haswell/IvyBridge/ValleyView, (Per-Process Graphics Translation Tables – izolace GPU procesů) a dočkáme se konečně i HDMI 2.0 pro Nvidia/Nouveau.

Mezi procesory čekejme náznaky prvních částí kódu pro CPU jádra AMD Zen 2, nested virtualizaci zapnutou na všech CPU AMD a Intel, rychlejší context switching pro IBM POWER9 a obvyklou várku optimalizací pro architekturu x86_64 jako takovou. Do této verze jádra se naštěstí dostává i STIBP řešící Spectre V2.

Souborový systém btrfs je v 4.20 rychlejší, F2FS dostává nové vlastnosti, rychlejší je i FUSE, MDRAID zase dostává vylepšení pro RAID 1. Dále dochází na podporu paměťových P2P přenosů u PCI Express pro přenos dat mezi PCI Express zařízeními (například z NIC přímo na SSD úložiště či mezi GPU). A mnoho a mnoho dalšího. Jádro 4.20 by mělo vyjít dnes v neděli, následně bude otevřeno začleňovací okno pro 4.21.

root_podpora

Apple reaguje na prohnuté iPady Pro 2018

Nejnovější „super-tablety“ iPad Pro mají úhlopříčku až 12,9 palců a tloušťku těla pouhých 5,9 mm. Jde o tak tenkou placku, že mnozí uživatelé si u produktu s cenovkou až 55 900 Kč (za nejvyšší verzi) stěžují, že se ohýbá. Senior Vice President of Hardware Engineering v Applu, Dan Riccio, k tomu nyní uvedl tolik, že [iPad Pro] splňuje či překonává všechny [firemní] vysoké kvalitativní standardy v oblasti návrhu i preciznosti výroby. Dle specifikací prý iPady Pro mají stanoveno maximální prohnutí těla pouze 400 mikronů, což je ještě přísnější kritérium než u předchozí generace. Změny v těchto mantinelech pak nemají žádný vliv na výkon zařízení.

Tím ale není vysvětleno, proč jsou často prohnuté i tablety čerstvě vybalené z nově zakoupeného balení. Zákazníci tak musí využít firemní politiky pro vrácení produktů, pokud nejsou spokojeni, zlí jazykové by spíše dodali, že tablet rozměrů 28×21,5 cm mohl mít přeci jen trochu tlustší tělo než 0,59 cm. Pro historické srovnání lze připomenout aféru „bendgate“, která se týkala iPhonů 6 a kterou Apple celkem úspěšně přežil.

Krátce

  • Do knihovny libvpx míří podpora vícevláknového dekódování VP9 videa (konkrétně Tile-SB-Row based Multi-threading). Commit neuvádí míru možného zrychlení, samozřejmě se bude lišit u dvoujádrového procesoru ve srovnání s 32jádrovým. Phoronix tak pro srovnání přidává informaci, že když přišel multithreading do encoderu AV1, vedlo to na čtyřjádrových procersorech k ~2,9× zrychlení. Za kódem optimalizujícím VP9 dekódování stojí společnost Ittiam.
  • Mesa dostane rychlejší S3TC díky použití LLVM. Za patchem stojí Roland Scheidegger z VMware, objevit by se měl v Mesa 19.0. Připomeňme, že S3TC je technologie komprese textur, u které zhruba před rokem vypršela patentová práva tvůrce.
  • Na světě je nová verze znovuoživené distribuce Freespire 4.5. Staví na Ubuntu 18.04.1 LTS, jádru 4.15.0–43, desktopovém prostředí Mate 1.20.1 a dále například prohlížeči Chromium 71, emailovém klientu Geary a Abiword + Gnumeric. Tato verze odpovídá placené distribuci Linspire 8.0 a zahrnuje bezpečnostní aktualizace až po 15. prosinec 2018. K dispozici je kompletní přehled balíčků.
  • TV společnosti Samsung modelové řady 2019 podle všeho přinesou Google Asistenta. Doplní tak vlastní systém Samsungu zvaný Bixby a Samsung takto otevřenou podporou hlasových asistentů jiných firem srovná krok s LG či Sony. Více se dozvíme na CES 2019 začátkem ledna.
  • Netflix hodlá v příštím roce uvést 90 filmových titulů z vlastní produkce, přičemž 55 z toho bude hraných. U nich je navržen rozpočet zhruba 20 až 200 miliónů dolarů/film. Firma tak nadále pokračuje v krocích, které mění dosavadní navyklé pořádky, kdy filmy točila velká studia a „půjčovny“ poskytovaly tyto filmy veřejnosti. Už dnes přitom můžeme Netflix označit za jedno z nejplodnějších filmových studií, pro které točí největší režisérské i herecké hvězdy.
  • Vyšla aktualizační verze kancelářského balíku LibreOffice 6.1.4. Přináší opravy chyb (seznam shrnuje popis pro RC1 a RC2, opraveno jich je zhruba 120.
  • MX Linux je na světě ve verzi 18. Ta je založena na Debian 9.6 „Stretch“ plus repozitářích antiX / MX. Díky tomu nabídne mimo jiné kernel 4.19.5 (s patchem blk-mq)MESA 18.2.6, aktualizované firmwary, , GIMP 2.10, Firefox 64.0, VLC 3.0.3, Clementine 1.3.1, Thunderbird 52.9.1, LibreOffice 6.0.1 a spoustu dalšího.
  • IBM rozšiřuje spolupráci se Samsungem. Jihokorejský gigant zajistí pro IBM 7nm výrobů procesorů pro počítače IBM Power Systems, IBM Z a LinuxONE a další výkonná řešení a cloudové systémy. Nově podepsané smlouvy dále rozšiřují 15letou spolupráci ve výzkumu a vývoji. Připomeňme, že vedle TSMC je Samsung jediným dalším výrobcem poskytujícím 7nm procesy tzv. fabless společnostem (jako Apple, AMD, Nvidia, Qualcomm, …). IBM se před časem svých výrobních kapacit zbavila.
  • Google zvětšuje limit velikosti foto alb v Photos na 20 tisíc fotek. Dosud byl tento limit 10 tisíc.
  • Telefon OnePlus 6T v edici McLaren dostal po bok tradičního SnapDragonu 845 do vínku 10 GB RAM. Jde tak o další přístroj, který nese více paměti než 8 GB, tentokrát od výrobce, který hraje určitou roli i na západních trzích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.