Hlavní navigace

Názor k článku Novinky v Javě aneb Tygří spáry od Vaše jméno - Co se podpory smart klientů na úkor web...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 11. 2003 7:48

    Vaše jméno (neregistrovaný)

    Co se podpory smart klientů na úkor web aplikací týče - to je určitě trend, který bude do budoucnosti podporovat i Microsoft. Ale obávám se, že je zbytečné o tom nyní diskutovat v souvislosti s Javou vzhledem k tomu, že Sun první kolo boje o desktopy vlastní neprozíravostí a sebestředností prohrál tím, že přiměl MS k vyvinutí vlastní platformy.

    Když se Java na desktopech nedokázala prosadit za sedm let existence - jak by se jí to mělo povést nyní v situaci - když má v podobě platformy .NET takovou konkurenci ?

    Dokonce i IBM pochopilo dřív než Sun, že k tomu aby se Java dala na desktopech rozumně používat nemůže být napsaná v Javě, ale v nativním kódu dané platformy (SWT widgety, obdoba MS Java wfc). Vylepšená HW podpora dnes Java GUI nezachrání - tim spíš, že Windows budou HW akceleraci brzy podporovat systémově (Avalon).

    Jenže .NET bude mít i potom oproti Javě stále náskok ve výkonu, protože správu GUI událostí (listenery), resources a dalších záležitostí obstarávají v .NETu už dnes nativní Win32 API. Ale - jak už jsem uvedl výše - hlavní problém Javy pro použití na desktopech je, že Sun zaostal ve vývoji reusable GUI komponent a DB rozhraní.

    To není problém z hlediska použití, ale návrhu - jenže s ohledem na konečný úspěch platformy je ergonomie designu z hlediska vývojáře snad ještě důležitější, než pohodlí uživatele. Bez dobrého vývojového prostředí a komponent rychle dobrou aplikaci neuděláte: vývoj IT diktuje ten kdo má desktopy a směr vývoj na desktopech určuje ten, kdo má kvalitní vývojové prostředí.