Hlavní navigace

Novinky v Linuxu 6.1: vylepšení Ext4 či Btrfs

7. 10. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Další práce na podpoře ARMových čipů, podpora zvuku nejen u AMD a Apple, opravy pro AMD P-state či s2idle, Intel s aktualizací podpory platforem, Tiger Lake či Alder Lake N, Ext4 řešící chybu u oddílů větších než 16 TiB.

Další práce na podpoře ARMových čipů

Jako u každé nové verze jádra, i u Linuxu 6.1 můžeme očekávat vylepšení podpory některých již dříve podporovaných ARM SoC a zahrnutí podpory některých nových. Nové čipy, se kterými si Linux od příští verze poradí, zahrnují například Mediatek MT8186 používaný zejméně v Chromeboocích či tabletech., dále Texas Instruments AM62A, NXP i.MX8DXL (další člen rodiny i.MX8) či Qualcomm IPQ8064-v2.0 / IPQ8062 / IPQ8065 a také řada IPQ8064. U Nvidie vylepšuje podpora některých produktů rodiny Tegra.

S jádrem 6.1 bude možné provozovat Linux na dalších telefonech, jmenovitě Sony Xperia 1 IV a modely Galaxy E5 / E7 / Grand Max od jihokorejského Samsungu, dále také na PINE64 PinePhone Pro. Přidána je i podpora serverových platforem AMD DaytonaX (refeernční pro EPYCy Milan-X) a Ampere Mt Mitchell – obě technologicky spojuje využití ASpeed AST2600 BMC.

Vývojáři také přidali nový ovladač pro měření propustnosti LLCC/DDR u produktů Qualcomm. Více ovladačů pro Qualcommy lze také aktivovat jako součást výchozího nastavení kernelu.

Jednou z očekávaných věcí, na které nedojde, je balík dalších vylepšení podpory generace Apple M1, konkrétně strojů s čipy Apple M1 Ultra – zde si majitelé si ještě počkají, začlenění posledních změn, na kterých pracují vývojáři Asahi, se do Linuxu 6.1 nestihne a podobně je na tom i AMD a jeho platforma stavějící na SoC Pensando Elba – řekněme tedy, že Linux 6.2 bude pro obé zajímavějším vydáním.

Podpora zvuku nejen u AMD a Apple

Správce zvukového subsystému jádra, Takashi Iwai ze SUSE, shrnuje novinky. Do Linuxu 6.1 míří další vylepšení pro produkty AMD a Apple. Pro AMD jde o řekněme obvyklou várku vylepšení a podpory, ostatně třeba vzpomeňme, že na trh pomalu míří Radeony řady RX 7000 a máme tu nové Ryzeny generace Zen4 s grafickými jádry.U Apple zase v šest-jedničce najdeme ranou podporu zvukové části čipů rodiny M1 i M2. Vylepšení se dočkává i Intel.

Pro AMD jde o kód pro Sound Open Firmware pro APU platformy Rembrandt a Cezanne, jak Phoronix trefně konstatuje, AMD na SOF pracuje s ohledem na Chromebooky. Firma ale také připravila podporu nové verze Audio Co-Processor 6.2 (ACP 6.2) – ta se v jádru objevila v srpnu, začleněna tedy bude v Linuxu 6.1, opět v souvislosti s pracemi na podpoře současných a budoucích rodin AMD APU.

Nový ovladač SOC_APPLE_MCA vyvíjí podporu pro zvukovou část Apple M1 a M2, opět zejména v režii vývojářů Asahi. U výše zmíněných ARM SoC jsou začleněný i patche pro zvukové části, jmenovitě jde o Mediatek MT8186, různá DPS typu NXP i.MX8ULP či Qualcomm SC8280XP / SM8250 / SM8450, dále Texas Instruments SRC4392. Mezi produkty s vylepšenou podporou nechybí ani starší rodiny procesorů Intel Skylake a Kaby Lake.

Opravy pro AMD P-state či s2idle

Opět zazní označení AMD Rembrandt. Tato APU dostávají i vylepšení v oblastí řízení provozních parametrů, tedy správny napájení a obecně pak ACPI. Obecně ale AMD pracuje zejména na svém novém ovladači pro řízení napájení, tedy amd_pstate, od kterého si můžeme slibovat viditelné vylepšení efektivity běhu firemních procesorů.

Nynější opravy zahrnují třeba řešené načítání chybných hodnot nejnižšího výkonnostního stavu CPU, mapování žádaného výkonového stavu na daný P-state rozsah, aktualizace časového zpoždění u frekvenčních přechodů či opravu nastavení počáteční hodnoty maximálního výkonu.

Předběžně očekávejme, že tuto zajímavou oblast minimálně Phoronix podrobí testů, až bude Linux 6.1 ve stavu vhodném k porovnání s verzí 6.0, zejména s ohledem na novou generaci firemních CPU (benefitovat ze změn ale budou i předchozí generace).

Musíme však na tomto místě doplnit, že ač práce na P-State EPP probíhaly zdárně, začlenění do Linuxu 6.1 ne nestihlo.

Intel v rámci svých ovladačů zase o něco vylepšil podporu platforem Tiger Lake a Alder Lake N.

Dále správce této sekce jádra, Rafael Wysocki z Intelu, doplňuje informace o obecných aktualizacích pro ACPI a důsledku oprav podpory AMD Rembrandt pro konkrétní stroje, které budou s jádrem 6.1 efektivnější ve správě napájení (aktualizace s2idle pro Ryzeny řady 6000): ASUS ROG Flow X16 a ROG Flow X13, Lenovo Slim 7 Pro, ASUS ROG Zephyrus G14 a ASUS TUF Gaming A17.

Zrychlení souborových systémů Ext4 a Btrfs

Vedle různých oprav míří do souborového systému Ext4 v Linuxu 6.1 také určité výkonnostní optimalizace. Vše shrnuje Ted Ts'o, pro Ext4 to neznamená žádné radikální měny k lepšímu, přeci jen jde už o hodně vyzrálý souborový systém.

root_podpora

Opravy zahrnují například řešení chybky při změně velikosti oddílů v situaci, kdy byl oddíl zvětšován z velikosti menší než 16 TiB na velikost větší než 16 TiB (což je problém, který do příchodu 20TB disků v podstatě nenastával).

Vylepšení souborového systému Btrfs v oblasti výkonové jsme shrnuli v dřívější zprávičce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.