Hlavní navigace

Nový Bitcoin komunikuje přes Tor

24. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Bitcoin Core 0.12, referenční klient protokolu Bitcoin, po delší době přináší větší změny. Týkají se možnosti navýšení poplatků, podpory anonymizační sítě Tor nebo podstatně rychlejšího ověření podpisů.

Bitcoin bylo možné s Torem používat i dříve, ale uživatel to musel nakonfigurovat. Od nové verze 0.12 je Tor použit vždy, kdy je to možné – tedy tehdy, když je Tor dostupný v systému. Ale pozor, použití Toru samozřejmě neřeší problém pseudonymity a tedy možnost spojení bitcoinové adresy se jménem, pouze ztěžuje (prakticky dokonale) možnost vystopování původu transakce v internetu. Bitcoin stále není anonymní a ze své podstaty asi nikdy nebude.

Další velkou změnou je možnost dodatečně navýšit poplatek. Pokud uživatel poslal bitcoiny a kvůli nízkému poplatku bylo potvrzování transakce pomalé, neměl žádnou možnost, jak tuto nepříjemnou situaci řešit. Nově existuje možnost poslat do sítě transakci s vyšším poplatkem, která původní transakci nahradí. Tím pádem se potvrzování urychlí a nehrozí zaseknutí transakce. Použití této možnosti je částečně limitováno kvůli možnému zneužívání. Poctivec to ale řešit nemusí.

Jak je známo, velikost blockchainu se neustále zvyšuje a některých případech už to může představovat problém. Bitcoin Core už proto po klientech nevyžaduje uchovávání kompletního blockchainu. Nová funkce ořezávání zajistí, že klient bude uchovávat jen nejnovějších X megabajtů blockchainu. Nejnižší povolená hodnota je 550 MB, což je oproti plné velikosti blockchainu (cca 60 GB) opravdu rozdíl. Tato možnost potěší hlavně běžné uživatele, kteří chtějí Bitcoin Core používat jen jako osobní peněženku.

Ověřování podpisů je s verzí 0.12 mnohem rychlejší, na 64bitových procesorech až pětinásobně. Namísto používání obecného OpenSSL totiž vývojáři vyvinuli specializovanou knihovnu libsecp256k1. Rychlejší ověřování rovněž trochu sníží náklady na provoz uzlů.

root_podpora

Klient dále nově umožňuje nastavit maximální velikost paměťového poolu. V praxi to znamená, že takto konfigurované uzly nebude možné zahltit velkým množstvím transakcí – v praxi hlavně cíleným spamem. Výchozí velikost poolu je 300 MB. Pokud jí bude dosaženo, budou z paměti mazány transakce s nejnižší poplatkovou mírou. Potěší také možnost nastavit maximální rychlost uploadu při sdílení blockchainu.

Přestože Bitcoin Core 0.12 přináší hodně novinek a řeší řadu problémů, na které si nejen těžaři stěžovali, ten největší problém zatím zůstává nevyřešen. Diskutuje se o tom, co udělat s velikostí bloku. Současná velikost 1 MB už začíná omezovat. Hlavně v tom, že se protahuje doba ověřování transakcí. Návrhů je několik, ale zatím se nepodařilo dosáhnout konsensu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.