Hlavní navigace

Názor k článku Nový kolonialismus a open source: návrat odlišných přístupů přemýšlení od 174btu85d1sh4864g - To bude asi počáteční náročností běžné pracovní činnosti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 1. 2021 0:27

    174btu85d1sh4864g (neregistrovaný)

    To bude asi počáteční náročností běžné pracovní činnosti a nedostatečnou až nemožnou modularizací.
    Pokud vezmu jako příklad třeba ten zmíněný Gmail vidíme, že ani obyčejná pošta už dnes není tak jednoduchá - počet protistran, jejich kategorizace, přílohy, kalendáře, archívy ... to je ve srovnání s psacím stolem a několika šanony před 50-100 lety úplně jiná náročnost.
    <hr />
    Gmail používají možná desítky až stovky milionů lidí po světě, jistě se najde několik desítek rozdílných vzorců obecně práce emaily, use-cases chcete-li. Vlastně asi ani není nikdo, kdo by je indentifikoval a aplikaci modularizoval. A vlastně proč taky, když mohou všichni přejít na stejný způsob práce. A tak si stáhnete jinou aplikaci, třeba Thunderbird. Poštu pak ale nemáte setříděnou centrálně a pokud opustíte Thunderbird, všechno je ztraceno, dokonce ani převod nehrozí. A v tom to je. Absolutní generalizace struktur a modularizace. Což je ovšem často neefektivní a vede to nejen k výkonnostním problémům. Typicky onen Wordpress. Velká code base, obsolete, generalizované struktury a spousta modulů, které může napsat každý - a to je zase bezpečnostní problém.

    Možná bych spíš viděl velký problém v tom, že málokterá aplikace opravdu něco řeší skutečným zjednodušením a opravdu klade důraz na efektivitu užití - typicky česká elektronizace státní správy, že.

    5. 1. 2021, 00:32 editováno autorem komentáře