Hlavní navigace

Názor k článku Nový pohľad na tradičný relačný model od Pavel Stěhule - Pokud by se srovnávalo srovantelné - funkce Bandicootu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2011 12:15

    Pavel Stěhule

    Pokud by se srovnávalo srovantelné - funkce Bandicootu s funkcemi v SQL (ANSI SQL 2003), tak si myslím, že lze Bandicoot přeložit do SQL a dost možná by nebyl komplikovaný překlad v opačném směru. Silnější vyjadřovací schopnost je nesmyslný pojem - buďto je ten či onen jazyk výpočetně úplný nebo není - případně může být ten či onen jazyk přizpůsobený více či méně té či oné doméně.

    To, co popisujete v posledním odstavci je relativně běžné v ETL. K pojmu databáze - například ANSI/SQL takový termín nezná - definuje pouze schémata. Možná by bylo pro Vás zajímavé se seznámit s stream databases. To jsou v jistém ohledu také relační databáze, a také se tam nepracuje s tabulkami.

    Myslím si, že podobných projektů jako Bandicioot je (bylo) více:

    http://www.ils.unc.edu/~dwest/inls258/Non-SQL.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/QUEL_query_languages
    http://www.c2.com/cgi/wiki?QueryLanguageComparison

    Jednak někomu SQL skutečně může trhat žíly, jednak někdy jiný zápis může zpřehlednit určité problémy - takže podobný projekt určitý smysl má. Nedovedu si ovšem představit, že by Bandicoot mohl být výkonostně jinde než SQL databáze - vychází ze stejných teoretických modelů a bude narážet na stejné hw limity - což je seq scan a fsync.

    Myslím si, že by neměl být problém postavit Bandicoot třeba jako No SQL Procedural Language pro PostgreSQL. Pak by Bandicoot měl alespoň důvěryhodný db engine.