Hlavní navigace

Nový telefon od Samsungu se odemkne sejmutím duhovky

7. 8. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Olympijské hry omezují sdílení, Facebook brojí proti clickbait odkazům, provozovatel Kickass Torrents bude mít dobrou obhajobu a Valve chce podpořit vývoj dalších headsetů pro VR.

Software a hardware

Samsung uvedl nový smartphone, chcete-li phablet, Galaxy Note 7. Parametry i designem se velmi podobá klasickému Galaxy S7 (Edge) a na první pohled vyniká na krajích zakulaceným displejem. Jelikož jde o řadu Note, nesmí chybět ani stylus S Pen a řada aplikací, která ho využije. Asi nejzajímavější novinkou je speciální kamera pro snímání oční duhovky, která může posloužit pro autentizaci. Podle Samsungu jde o bezpečnější způsob autentizace než čtení otisků prstů. Čtečka funguje i ve tmě. Menší nevýhodou je nutnost držet zařízení v určitém úhlu a vzdálenosti k obličeji. Galaxy Note 7 je také voděodolný. V ČR se očekává cena kolem 23 tisíc Kč.

Amazon si nechal patentovat technologii pro chytrá sluchátka. Chytrá by měla být v tom, že automaticky vypnou přehrávání zvuku tehdy, když to bude žádoucí. Typickým příkladem může být troubení automobilu. Sluchátka by dokonce měla zaregistrovat i klíčová slova, např. jméno. O patent Amazon požádal už před dvěma roky a udělen byl až nyní. A jak to u patentů bývá, mnohdy mají do reality daleko. I když tato technologie se nezdá až tak vzdálená – stačí do sluchátek přidat malý počítač.

Valve láká ostatní firmy, aby také vyvíjely hardware pro platformu pro virtuální realitu SteamVR. Firma zájemcům zdarma zpřístupní technologii pro sledování pozice a pohybu v prostoru, která je pro VR velmi důležitá. Pilotní headset Vive, který Valve vyvinulo společně s HTC, se tak zřejmě brzy dočká bratříčků. Zájemci však musí zakoupit vývojářský kit za tři tisíce dolarů, který obsahuje Vive, senzory, vývojářský software a další věci. Součástí je také povinný kurz, kde se vývojáři naučí s technologií pracovat. Výhodou SteamVR je, že hry pravděpodobně nebudou vyžadovat žádné úpravy, aby byly s novými headsety kompatibilní.

HTC Vive

Jak jsme nedávno informovali, aplikace GNOME Mapy v poslední době nefungovala, protože poskytovatel podkladů MapQuest je přestal zdarma nabízet. Nakonec se ozvala služba Mapbox, kterou používá např. i Foursquare a která by prý open-source ráda podpořila. V nově vydané verzi 3.20.4 už GNOME Mapy díky Mapboxu opět fungují správně. Zatím však není zřejmé, zda Mapbox bude dlouhodobé řešení. Mapy jsou nově doručovány přes proxy GNOME, takže v budoucnu bude možné změnit poskytovatele bez nutnosti úprav v samotné aplikaci.

Internet a web

Facebook vyráží do boje proti clickbait odkazům. Tedy odkazům, které používají šokující a zároveň nekonkrétní text, aby uživatele přiměly k navštívení stránky a obvykle zkasírovaly peníze za reklamu. Facebook se takové odkazy naučil rozeznávat a bude je penalizovat, konkrétně je uživatelům méně zobrazovat. Rozeznávání probíhá na základě slovní skladby a zatím tedy nejspíš funguje hlavně v angličtině. Aby nebyl odkaz označen jako clickbait, měl by už v nadpisu obsahovat hlavní sdělení článku. Zároveň budou celkově penalizovány facebookové stránky, které často sdílejí clickbait odkazy.

Byznys, politika, právo

Artem Vaulin, zatčený provozovatel nedávno uzavřeného torrentového serveru Kickass Torrents, bude mít kvalitní právní zastoupení. Hájit ho bude prominentní americký právník Ira Rothken, který se specializuje na oblast internetu. Rothken je od roku 2012 hlavním obhájcem Kima Dotcoma v kauze Megaupload. Případ se samozřejmě táhne, ale úspěchem je už jen to, že Dotcom na verdikt nemusí čekat ve vazbě. Vaulin je obviněn z porušení autorských práv, ze spiknutí za účelem porušování autorských práv a ze spiknutí za účelem praní špinavých peněz.

Ira Rothken (vpravo) na snímku s Kimem Dotcomem a Stevem Wozniakem

Ira Rothken (vpravo) na snímku s Kimem Dotcomem a Stevem Wozniakem

Na oblíbenou fotobanku Getty Images byla podána žaloba kvůli nabízení fotografií bez souhlasu jejich autorů, resp. vlastníků autorských práv. Podle agentury Zuma Press, která žalobu podala, se tak stalo ve více než 47 tisících případech, zejména u sportovních fotografií. Zuma Press sice jednání fotobanky nepovažuje za úmyslné, ale dává ho za důsledek nedbalosti. Getty Images je podle žaloby při pořizování fotografií příliš horlivá a neprověřuje důsledně, zda fotografii skutečně nabízí vlastník autorských práv. Fotobanka už na to prý byla v minulosti upozorňována, ale nápravu nesjednala.

Zajímavosti

Olympijské hry v Riu de Janeiru odstartovaly a opět se hovoří o tom, zda je o akci propagující sportovního ducha a lidskou sounáležitost, jak bylo původně zamýšleno, nebo spíš velký byznys. Pravidla pro sdílení olympijského obsahu, kterými se musí řídit novináři, totiž ještě přitvrdily. Novináři z her nemůžou sdílet žádná videa včetně krátkých GIFů, Vines apod. Zakázáno je také streamování, např. pomocí služby Periscope. Je důležité dodat, že se pravidlo vztahuje i na obsah, který novináři sami pořídí. Minulé hry v Soči měly podobné podmínky, ale tentokrát bylo vše upřesněno a dokonce byly vyjmenovány jednotlivé formáty a služby. To by mohlo značit, že MOV pravidla opravdu hodlá vynucovat.

Z úspěchu hry Pokémon Go těží i další subjekty, které v jejím vývoji nejsou nijak aktivní. Hra je totiž použitím GPS, síťové konektivity a neustálým renderováním 3D objektů extrémně energeticky náročná. Hráči jsou rádi, když jim plně nabitý telefon při hraní vydrží dvě hodiny. Jak už vám možná došlo, z popularity Pokémon Go profitují výrobci a prodejci powerbank. Během dvou týdnů v červenci, kdy hra registrovala největší boom, vzrostly prodeje prowerbank o 101 %. Celkem se v tomto období prodalo 1,2 miliónu kusů. Někteří prodejci se fenoménu chytli a powerbanky propagovali přímo v souvislosti s Pokémon Go.

V Číně byl do provozu uveden první autobus, pokud tomu tak vůbec můžeme říkat, který pod sebou má prostor pro projíždění automobilů a nemusí se bát zácp. Háček je v tom, že nic jiného než osobní automobil se pod něj nevejde.

Samsung v žádosti o patent vyobrazil chytré hodinky, které vypadají téměř na chlup stejně jako konkurenční Apple Watch.

Příští prezident USA nebude rozumět světu technologií, píše Tech Dirt.

Majiteli jednoho britského baru se nelíbilo, že si zákazníci neustále hráli s mobily, a tak podnik obalil Faradayovou klecí.

root_podpora

Arc, oblíbený vzhled pro Linux (GTK), byl portován na Windows.

Zkušenosti z migrace z GitHubu na GitLab.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.