Hlavní navigace

Oba hlavní vývojáři opustili projekt Thunderbird

8. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mozilla před časem oznámila, že se v budoucnu hodlá věnovat už jen projektu Firefox a Thunderbird proto zřejmě přejde pod křídla jiné organizace. Část veřejnosti při tom vyslovila obavy o budoucnost programu. Nyní oba placení vývojáři opustili svá místa u projektu. Máme se začít skutečně bát?

Mozilla a Thunderbird

Přibližně před dvěma měsíci oznámila Mozilla, že se chce více zaměřit na svůj stěžejní projekt a je proto potřeba zbavit se „ostatní zátěže“. Podle představitelů společnosti není možné při aktuálním tříštění sil dělat dostatečně kvalitní produkt. Oním hlavním projektem je samozřejmě úspěšný prohlížeč Firefox a změna se dotkne nejvíce jeho „sourozence“ jménem Thunderbird.

Mozilla zvažovala několik různých řešení, přičemž už před dvěma měsíci se zdálo nejschůdnějším založit novou organizaci a té všechny kompetence předat. Mozilla by tak mohla dál pracovat na Firefoxu a Thunderbird by získal potřebný prostor a možnost dalšího svobodného rozvoje.

Tato myšlenka se líbila nejen Mozille, ale také oběma placeným vývojářům Thunderbirdu, kteří na vývoji pracovali na plný úvazek. „Věříme, že vytvoření samostatné společnosti zaměřené na Thunderbird je nejlepší cestou, jak se postarat uživatele a získat při tom nejlepší možnosti růstu a podpory,“ řekl tehdy Scott MacGregor.

Vývojáři se ke vzniklé situaci stavěli velmi pozitivně a pochvalovali si především nové obzory, které se před nimi otevřou. Podle všeho přece jen Mozilla znamenala pro projekt jisté povinnosti a v budoucnu by tedy mělo být možné radikálnější směrování celého vývoje.

Organizace MailCo přichází…

Po zhruba měsíčních jednáních Mozilla konečně oznámila své rozhodnutí založit dceřinou organizaci pro vývoj e-mailového klienta Thunderbird. Zatím není její název znám, ale její krycí jméno je MailCo.

Šéfem společnosti se stal David Ascher a do začátku dostal pro svou organizaci od Mozilly nemalou vstupní dotaci ve výši tří milionů amerických dolarů. S jejich pomocí by měl zajistit Thunderbirdu nejen nový start, ale především také jeho dlouhodobou samostatnost.

… vývojáři odcházejí

Zatím vše vypadá na první pohled docela idylicky a podle prohlášení Mozilly půjde vše hladce a bez problémů. Jako blesk z čistého nebe však přichází nepříjemná zpráva – Scott MacGregor oznámil, že brzy opustí místo vývojáře Thunderbirdu. Přislíbil sice, že zůstane i nadále komunitním vývojářem, ale už nebude na projektu pracovat na plný úvazek.

Samozřejmě se velmi rychle objevily spekulace o tom, zda nemá jeho odchod přímou souvislost se změnami v projektu. MacGregor navíc ony spekulace posílil tím, že odmítl sdělit jakékoliv podrobnosti o důvodech odchodu.

Jen dva dny na to přišel s téměř totožným oznámením také druhý vývojář – David Bienvenu. Také on nespecifikoval své důvody a hodlá do projektu i nadále přispívat externě.

To samozřejmě jen posílilo šeptandu a zvýšilo obavy uživatelů. Nedostatek informací tak vyvolává velmi bouřlivé reakce ze strany uživatelů a v očích veřejnosti se tak projekt dostává do velmi nestabilní situace. Myslí si to i Pavel Cvrček, který je českým odborníkem na produkty Mozilla. „Prozatím je celkově k dispozici málo informací, což nahrává různým spekulacím a podle mě zbytečně vnáší nejistotu okolo dalšího vývoje Thunderbirdu,“ píše na svém blogu.

Co se děje?

Vedoucí nové organizace MailCo David Ascher se na svém blogu pokusil k celé věci vyjádřit. Bohužel ani on nemá příliš mnoho informací nebo se o ně nechce dělit.

„Oba pracovali na Thunderbirdu a jeho předchůdcích v Mozille a Netscape už opravdu hodně dlouho. Já samozřejmě chápu jejich rozhodnutí začít dělat něco jiného. Vlastně já teď taky dělám něco úplně jiného. Současně z rozhovoru se Scottem a Davidem vím, že se o Thunderbird i nadále zajímají a já do budoucna počítám s jejich spoluprácí. To je vše, co vím o jejich plánech,“ uvedl Ascher ve svém blogu.

Naznačil však, že by oba pánové měli založit novou společnost, ve které hodlají pracovat. „Jak jsem pochopil z několik týdnů starých rozhovorů s nimi (snad neprozradím něco, co bych neměl), rozhodli se začít nový podnik,“ doplnil Ascher. Je tedy zřejmé, že o odchodu obou vývojářů věděl týdny předem. Nejednalo se proto o nějaký „rychlý útěk“.

Podle Pavla Cvrčka je zatím předčasné vynášet soudy. Zřejmě se ale nejedná o snahu opustit potápějící se loď, jak naznačovaly některé hlasy. „Těžko soudit, informací je prozatím málo. Každopádně to spíš vypadá, že si po x letech vývoje Thunderbirdu řekli, že by bylo fajn zkusit něco jiného, a zakládají si vlastní firmu. Moudřejší ale budeme, až prozradí, co plánují do budoucna.“

Ačkoliv se oba vývojáři chtějí i nadále aktivně zapojovat do vývoje, podle Cvrčka jde o citelnou ztrátu pro celý projekt. „Prozatím to ale nevypadá na nějakou rozepři v týmu, protože se chtějí na Thunderbirdu podílet i nadále. Otázkou však zůstává, kolik času mu budou moci věnovat. Nicméně je to ztráta pro další vývoj Thunderbirdu, to každopádně.“

root_podpora

Nemusíme se bát

Oznámení samozřejmě překvapilo především uživatele Thunderbirdu, kteří zatím považovali vše za záležitost firemní politiky. Odchod obou vývojářů ale přinesl mnoho dalších otázek, které zatím nebyly uspokojivě zodpovězeny. David Ascher však nehází pověstnou flintu do žita a už nyní vyhlásil nábor nových lidí pro organizaci MailCo.

Podrobné informace tedy zatím k dispozici nejsou, ale zatím to vypadá, že se skutečně oba vývojáři rozhodli jen změnit ovzduší a rozjet vlastní firmu. Pokud neopadne zájem o projekt Thunderbird a podaří se najít nové lidí a organizaci s kódovým názvem MailCo rozjet, měl by tu s námi Thunderbird být i nadále.

Proč podle vás oba odešli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.