Hlavní navigace

Obnova zásobníku na použitý inkoust tiskárny Epson (návod)

10. 6. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Koupili jste si tiskárnu Epson a myslíte si, že ji máte napořád? Inkoustové tiskárny od firmy Epson mají počítadlo, které v tichosti odpočítává a v nejméně vhodném okamžiku tiskárnu zablokuje.

minulém článku jsme si ukázali, jak vynulovat počitadlo, které se snaží odhadnout, jak moc inkoustu je v zásobníku na použitý inkoust. Už zase můžeme tisknout. Ovšem teď musíme zkontrolovat, jestli zásobník už není plný a případně s tím něco udělat.

Jinak se dostaneme do stavu, kdy bude v zásobníku tekutý inkoust a při naklonění tiskárny vyteče na nábytek nebo na koberec a už to nikdy nikdo nevyčistí.

Vymontování zásobníku

Zásobník na použitý inkoust se nachází v pravé dolní části tiskárny. Doporučuji držet tiskárnu stále ve vodorovné poloze. Jednak kvůli případnému vylití tekutého inkoustu, ale i kvůli tomu, aby se nepoškodily hlavičky. Já jsem ji při montáži položil na bok a dvě barvy přestaly tisknout. musel jsem několikrát spustit čistící proceduru, aby se inkoust znovu správně dostal do hlavičky a tiskárna zase začala tisknout všemi tryskami.

Tiskárnu odpojíme od sítě a vytáhneme oba šuplíky na papíry. Otevřeme víko skeneru a ve dvou předních rozích najdeme dva šrouby. Ty vyšroubujeme a můžeme nadzvednout přední panel s displejem a tlačítky. Pozor, je tam plochý kabel, ale je dostatečně dlouhý a pružný, takže můžeme panel položit pod otevřený skener.


Odstranění panelu

Teď je potřeba vyšroubovat dva šrouby, které drží kryt pravého spodního rohu a sundat tento kryt. Je tam nacvaknutý, je potřeba použít mírného násilí.


Odstranění krytu

Teď už zbývají poslední dva šrouby, které drží zásobník. Jeden je zepředu pod krytem, který jsme právě sundali, druhý je zespodu. Zásobník také ještě drží na plastových jazýčcích, je potřeba si pomoci malým plochým šroubovákem nebo nožem. Teď už můžeme zásobník vysunout směrem dolů a konečně se podívat, co v něm vlastně je.


Pohled zespodu na tiskárnu s vyjmutým zásobníkem

Kontrola podušky

Vyjmuli jsme zásobník a vidíme, že je do poloviny vyplněn houbičkou, která saje odstříknutý inkoust. Teď začne ta špinavá práce. Doporučuji pracovat v rukavicích a pracovní plochu podložit několika vrstvami novin. Inkoust je černý jak uhel a velmi snadno špiní. Je prakticky nemožné vyprat ho z oblečení. Z kůže se dá částečně umýt, zbytek vybledne do druhého dne. Z lakovaného dřevěného stolu nebo z dlaždiček se dá bez následků vysát savým papírem.


Zásobník s použitým inkoustem

Poduška je složená ze šesti částí, je snadné je pomocí pinzety nebo kleští vytahat. Vyjmeme všechny kusy a rozložíme je, nejlépe do víka od krabice od bot. Ta neprosákne a okraje víka zaručí, že nám některá část neskončí na koberci.


Podušky

Na poduškách je pěkně vidět, že prostřední díly jsou nasáklé přibližně do třetiny a krajní díly jsou téměř suché. Při lehkém stisknutí viditelně mokré části okamžitě vyteče kaluž inkoustu. Při stisknutí oblasti, která se zdá suchá, sice nic nevyteče, ovšem i relativně suché části nechávají černé otisky na papíru, evidentně je inkoust všude.

Zde se můžeme rozhodnout, jak pokračovat. Pokud se nám zdá, že by poduška snesla dalších pár let průplachů trysek, můžeme vše složit do původního stavu a skončit. Nebo se můžeme rozhodnout podušku vyměnit.

Obnova podušky

Čím nahradíme podušku? Nejjednodušší je použít dámské vložky. Jak víme z reklam, nasají několikanásobek vlastního objemu, ale nám bude stačit, když nasají alespoň polovinu.


Stříhání vložek

Budeme potřebovat 6 až 7 vložek. Každou z nich opatrně rozpářeme a vyjmeme z nich savou vnitřní část. Tu rozstřihneme podélně na dvě poloviny a každou z nich přeložíme na polovinu. Složíme všechny díly k sobě a pokračujeme, dokud nezaplníme celou šířku zásobníku.

V originálních poduškách bylo vybrání, které tvořilo prohlubeň pod místem, kde kape inkoust. Podle originálních částí podušky si odměříme pozici prohlubně a vystřihneme nebo vytrhneme materiál z nových dílů. Zastřihneme okraje na délku zásobníku a zkosíme spodní hranu nové podušky podle tvaru původních dílů. Zásobník je totiž z jedné strany zkosený.

Naposledy zkontrolujeme rozměry a vložíme novou podušku do zásobníku. Materiál je naštěstí poddajný, takže i když jsme rozměry jenom odhadovali a nestříhali jsme přesně, poduška se přizpůsobí tvaru zásobníku. Nesmí být příliš malá, aby při překlopení nevypadla, ani příliš velká, aby nebyla zmáčknutá a mohla lehce nabobtnat.

UX DAy - tip 2


Nová poduška

Teď už nezbývá, než zamontovat novou čistou podušku zpátky do tiskárny a spustit test tisku. Pokud některé trysky tisknou špatně, můžeme vyvolat čistící proceduru a vyzkoušet si, jak nová poduška saje.


Nová poduška po prvním čistění

Poučný zásah

Bylo velmi zajímavé zjistit, že tiskárna má kromě hlavičky a pohybových mechanismů i další části, o kterých jsem dříve nepřemýšlel. Zajímavý, i když ne moc příjemný, je i systém, který zajistí, že zásobník nepřeteče. Důležité je, že teď už známe způsob, jak tuto nepříjemnou situaci vyřešit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Josef Pavlík vystudoval FE VUT v Brně. Od roku 1991 žije v Itálii a v současné době pracuje ve společnosti SpinTec s.r.l., kde vyvíjí hardware, firmware a software nízké úrovně.