Hlavní navigace

Názor k článku Omezování IPv6 tunelovacích technologií od Miroslav Šilhavý - Neporadil si levně, NAT je pěkně drahý. Akorát...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 5. 2018 9:18

    Miroslav Šilhavý

    Neporadil si levně, NAT je pěkně drahý. Akorát ty náklady jsou rozložené v čase, nejsou tak výrazné jako jednorázová investice do IPv6. A dále jsou ty náklady schované ve službách, které není možné realizovat, to se taky špatně vyčísluje a nenese je nikdo konkrétní, tratíme na tom všichni.

    V tom možná máte pravdu. U NATU nebylo hlavní devízou to, že se náklady rozložily v čase a mezi miliony lidí. Hlavní devizou bylo to, že ty náklady zcela přirozeně vznikaly na konci řetězce a řešení (přechod na IPv6) se začínalo od konců sbíhat ke středu. U ústředně řízených změn je riziko daleko větší - vynaložíte gigantické náklady, "na sílu" vše zavadete - a nakonec nekdy zjistíte, že se povedla úžasná věc, ale jindy také zjistíte, že se povedl ekonomický propadák. Proto jsem radši, že rychlost procesu přechodu byla dána ochotou koncových uživatelů, ISP a poskytovatelů obsahu, nikoliv rozhodnutím nějakého (odborného) orgánu.