Hlavní navigace

Názor k článku Omezování IPv6 tunelovacích technologií od Miroslav Šilhavý - Není mi jasné, k čemu by DNS server...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 5. 2018 7:45

    Miroslav Šilhavý

    Není mi jasné, k čemu by DNS server na IPv6 adrese tunelované skrze IPv4 byl dobrý. Vždyť ten server už je dostupný přes tu IPv4 adresu, k čemu je dobré přidávat ještě druhý méně spolehlivý přístup k té samé IPv4 adrese? Připadá mi to stejné, jako mít třeba pro poštovní server jeden MX záznam s jedním doménovým jménem, a druhý MX záznam s nižší prioritou s jiným doménovým jménem ze stejné domény vedoucím na stejnou IP adresu.

    To mi vadí na rozhodování "moudrých". Neumí si představit, že mohou existovat v praxi situace, které se vymykají jejich doktríně.

    Důvodem může být např. to, že ona firma se připravuje na IPv6 a na dočasnou dobu toto zvolila jako kompromisní řešení. Až bude mít k dispozici IPv6 od ISP, přejde hladce a připravena. Druhým důvodem může být prostě chuť experimentovat nebo podpořit rozvoj IPv6.

    Věřím, že důvodů může být i víc. Bohužel, zde někdo presumoval, že ten druhý je pitomec a snaží se ho proti jeho vůli chránit. Já nezastávám ani to si myslet, že druhý je pitomec, ani to, že by měl být někdo chráněný proti své vůli (pokud nejde o zdraví a život, lidskou důstojnost apod.). Co se může stát špatného, když bude tunel nespolehlivý? Jedině to, že si ten onen člověk sám ublíží, sobě, svým zaměstnancům, svým zákazníkům.