Hlavní navigace

Názor k článku Omlazení starého ThinkPadu: výměna displeje, baterie, disku a touchpadu od dj-bobr - Thinkpady jsou evergreen. Začínal jsem na IBM T20,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2021 12:43

    dj-bobr

    Thinkpady jsou evergreen. Začínal jsem na IBM T20, přes T60, T61p (více kusů, mřely na GPU :( ), až jsem dospěl k aktuální W520.
    Vždycky když vidím, jak si někdo kupuje nový "levný" notebook (=něco jako Atom nebo Celeron, 4-8GB RAM, 32GB eMMC co se zaplní prvními updaty po okraj) a po týdnu nadává a žádá mě o radu, co s tím, radím ten šrot vrátit, koupit repasovaného Thinkpada za polovinu peněz, strčit do něj SSD a užívat si daleko vyšší použitelnosti.

    Jen u těch ženckých naráží, že se jim Thinkpady nelíbí :(

    Jako hlavní stroj používám Thinkpad W520 s pár nezbytnými vylepšeními, a i pro náročnější práci nezaostává nijak za současnými stroji:
    - 1920x1080 LCD B156HW01
    - CPU/GPU samozřejmě přepastované, vyčištěné chlazení
    - 32GB DDR3L RAM (ano, potvrzuji, že s DDR3L funguje, i když by neměl)
    - 1TB SATA SSD, 240GB mSATA SSD
    - BIOS se zrušeným whitelistem na WLAN
    - Intel 7260AC v PCI-Express slotu
    - 56Wh druhovýrobní baterie od Avacomu (naprostá spokojenost)
    - Windows 7 Pro (dost zásadní - desítky jedou, ale sedmičky frčí.. a v Linuxu pořád není optimální nVidia Optimus.)
    W530 jsem nechtěl - musel bych si do něj transplantovat klávesnicu z **20 řady, flashovat embedded controller a sáhodlouze to ladit.

    Na lightweight přenášení mám ještě T430 s aplikovaným 1vyrain BIOS patchem pro zrušení ME a pro zpřístupnění Advanced Menu. V terénu zpravidla nepíšu nic delšího, chiclet klávesnice mě tolik neotravuje, když na ní nepotřebuju pracovat dlouho.

    Když to srovnám s firemním HP ZBookem s i7-8650U, ten má sice hrubý výkon o dost vyšší, ale každou chvilku CPU throttluje do té míry, že reálný požitek z práce je stejný či lehce nižší (v porovnání s Thinkpadem).