Hlavní navigace

Onyx Boox Mira: e-ink na počítačovém monitoru šetří programátorovi oči

11. 10. 2022
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Celodenní práce na velkém svítícím monitoru mnohým z nás unavuje oči. Řešením může být monitor, který funguje podobně jako čtečka elektronických knih a využívá displej typu e-ink. Jaké jsou s ním zkušenosti?

Mnozí z nás se ve svém životě setkali s různými počítačovými zobrazovadly, ať už se jednalo o černobílý či barevný televizor v době ZX Spectra, první monitory Commodore pro Amigu 500, sedmnáctipalcové CRT obludy u PC, které by se daly použít jako drtivá zbraň nebo dnešní moderní monitory využívající LCD. I když se výrobci snaží omezit škodlivé vyzařování, mnozí z nás, kteří delší dobu pracujeme s textem, stále pociťují únavu očí.

K počítači jako ke knize

Rád čtu a mým koníčkem je programování, proto čtečka elektronických knih představovala první volbu. Zvolil jsem model Pocketbook především z toho důvodu, že již v době koupě bylo plánováno jeho využití i pro vývojařinu. Řešení sice funguje, pro skutečnou práci je však nedostatečné. Malá obnovovací frekvence zařízení společně s ne příliš stabilním prostředím je v praxi nepoužitelná, proto jsem se poohlédnul jinde.

Již v době koupi čtečky bylo možné pořídit e-ink monitor od společnosti Dasung, pouze však s možností zakoupení z ciziny a za opravdu neakceptovatelnou cenu. Měl jsem možnost otestovat podobné zařízení od společnosti Waveshare, zde však byla situace podobná jako u čtečky Pocketbook. Neustálé sledování aktuální situace mě nakonec v závěru minulého roku přimělo konečně se rozhodnout pro model Onyx Boox Mira, známého výrobce čteček s opravdu velikým displejem.

Onyx nabízí dva modely: menší s úhlopříčkou 13,3" a větší s 25". I levnější model stojí více než 20 000 Kč, což je skutečně veliká investice, o dražším v ceně téměř 50 000 Kč jsem ani neuvažoval. Cenovou strategii firmy plně chápu, jedná se o produkty pro poměrně úzkou skupinu uživatelů, kteří opravdu vědí, co chtějí a jsou si vědomi všech omezení této technologie. Proto se čtenáři pokusím přiblížit typ Onyx Boox Mira 13,3" co nejpřesněji, aby mohl zvážit případnou koupi, pokud pro podobné zařízení nalezne uplatnění.

Onyx Boox Mira 13,3"

E-inkový monitor je vybaven podobně jako moje dříve zakoupená čtečka černobílým displejem s odstíny šedi a technologií Carta, která již před několika lety nahradila starší Pearl. Pro práci vývojáře, který potřebuje nejen číst text, ale také přepínat mezí různými aplikacemi, je důležitá co nejrychlejší odezva a vysoké rozlišení, přičemž monitor nabízí 2200×1650 bodů (207 DPI) a právě oproti klasické čtečce počítá s prací na klasickém PC. K dispozici jsou čtyři režimy – prohlížení internetu, práce s textem, sledování videí a prezentací.

Pro práci v noci nabízí osvětlení typu Moon Light 2 s možností uživatelského nastavení. Propojení s počítačem je realizováno pomocí mini HDMI nebo dvěma USB–C porty. Speciální ochranné pouzdro lze využít i jako stojan, ten je ale možné dokoupit i jako externí rozšíření.

Autor: Luděk Šťastný

Tolik k hardwarovým informacím a nyní popíši svojí praxi. První věc, která mě zarazila, je uvedená podpora operačních systémů. Výrobce uvádí Windows, macOS, Android a iOS, ovšem nezmiňuje se o Linuxu. Ovládací software pro náš oblíbený systém ve formátu Appimage nabízen je, nepodařilo se mi jej však zprovoznit pod žádnou distribucí a jak vidno, zdaleka nejsem sám.

Nic se neděje, počkám si na novou verzi, která snad problémy vyřeší. Ovšem i bez této aplikace monitor bez problémů funguje, pracuji ve svém Arch Linuxu s prostředím Mate a testoval jsem jej i pod dalšími systémy Debian a Ubuntu. Na pravé straně zařízení se nachází páčka, kterou lze využít pro manuální přepínání výše uvedených čtyř režimů, nastavení podsvětlení a teploty barev a v pravém dolním rohu tlačítko sloužící o obnovení obrazovky a omezení takzvaného ghosting efektu. Uvedené maximální rozlišení je pro menší displej alespoň pro mě nadbytečné, stejně jako u obrazovky notebooku nastavuji 1024×768 bodů.

Chování v různých situacích

Jak se monitor chová při různých uživatelských činnostech? Prohlížení klasických internetových stránek je zcela bezproblémové. Zařízení je optimalizováno ke čtení textu, takže zpravodajství, odborné články, práce s elektronickou poštou nebo sociálními sítěmi nepřekvapí žádnými problémy. Jediné omezení může být u map, pracovat se s nimi samozřejmě dá, jen třeba u těch turistických absence barevného displeje samozřejmě zamrzí.

Pro práci s účetnictvím je monitor jako dělaný. Ať již malý živnostník používá kombinaci elektronického bankovnictví a komunikace s úřady společně s kancelářským balíkem nebo firemní účetní rozsáhlý ERP systém, Mira tyto činnosti zvládá na jedničku. Dostatečně rychlá odezva znamená jen minimální snížení komfortu.

Autor: Luděk Šťastný

Programování se spíše přibližuje ke hranici použitelnosti, nutno však dodat, že reálné použitelnosti. Zde je nutné si uvědomit, že obnovovací rychlost e-inkových displejů není tak vysoká jako u běžných monitorů a při přepínání aplikací dochází k výše popsanému ghosting efektu. Při troše trpělivosti však vývojář může plnohodnotně pracovat, osobně ke své práci nejčastěji využívám VSCode, GNATStudio, dokumentační aplikaci Zeal a webový prohlížeč. Přepínání mezi nimi s občasným stisknutím obnovovacího tlačítka činí práci nikoliv komfortní, ale na rozdíl od pokusu se čtečkou zcela použitelnou. Tmavý režim, který jsem často využíval u běžného displeje, zde opravdu není nutný. Jen je nutné počítat s pomalejším kurzorem myši, takže ti z programátorů, kteří preferují maximální využití klávesnice zde budou mít nespornou výhodu.

Netřeba zdůrazňovat, že displej není obecně určen ke sledování filmů nebo hraní her. Vývojář však v dnešní době, například z kanálu YouTube, výuková videa potřebuje a musím se přiznat, že jsem byl příjemně překvapen. Video běží plynule, text na obrazovce lektora není problém přečíst a upřímně řečeno mi plně dostačuje běžný textový režim. Ani hráči nemusejí přijít zcela zkrátka, černobílý displej samozřejmě dosti omezuje hry typu Battle for Wesnoth nebo Widelands, na druhou stranu představuje perfektní volbu pro šachisty (kteří často pracují s textem a diagramy) a deskové hry obecně.

Cloud 24 - tip 1

Autor: Luděk Šťastný

Drahý, ale dobrý

Závěrečné zhodnocení nemohu ukončit jinak, než zcela pozitivně. I přes opravdu vysokou pořizovací cenu jsem získal zařízení, které při všech omezeních, jichž jsem si před koupí byl vědom, splňuje všechny mé předpoklady. Únava očí je zcela srovnatelná se čtením běžné papírové knihy a i dlouhodobější práce na počítači (samozřejmě s přestávkami) mě již neunavuje.

Prozatím nefunkční ovládací software a dotykový displej (takto jej alespoň označuje výrobce) mě nikterak neomezuje. Proto investice rozhodně nelituji a monitor mohu s klidným srdcem doporučit všem lidem, kteří často pracují s textem, účetními a informačními systémy, programují nebo patří mezi fandy deskových her. Uvidíme, jaké další novinky přinese budoucnost, věřím, že na skutečně použitelný barevný elektronický displej a větší obnovovací frekvenci nebudeme dlouho čekat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zajímá se jak o obor IT (Linux, informační systémy, programování), tak o jízdu na koních a pořádání dětských táborů plus vše s těmito činnostmi souvisejícími. Kombinace práce hlavou a rukama mu prostě sedla.