Hlavní navigace

Názor k článku OOo je vážně nemocný projekt, tvrdí Michael Meeks od Pavel Stěhule - Za PostgreSQL zrovna zadny velky kapital neni -...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 12. 2008 19:09

    Pavel Stěhule
    Za PostgreSQL zrovna zadny velky kapital neni - vyvoj je rozkouskovany mezi radou firem trochu netradicnim zpusobem - budto podle toho, kde zrovna zamestnavaji toho, ci onoho vyvojare z toho zdraveho jadra, nebo podle toho, kde zrovna jakou funkci potrebuji doplnit a plati si vyvojare. +- sem tam nejaky student.

    PostgreSQL funguje zpusobem "vsichni vsechno vsem dame a vsichni vseho budeme mit dost" a docela to funguje. Dostat neco do jadra je prestizni zalezitost a i prakticka. Co je jednou v jadre se uz nemusi mergovat a tudiz i z komercnich odnozi jdou do jadra zasadni a dulezity veci. Ve chvili, kdy by si firmy zacaly vzajemne uctovat, tak cely projekt jde do kytek. Bez entuazismu, prestize jde kazdy projekt haje. Muze to byt komercni projekt s otevrenym kodem, ale jakmile do nej rodicovska firma prestane lit penize, tak zanikne.

    Obecne - vyvoj sw je pomerne draha zalezitost, ktery vyzaduje financne silne partnery - pro Linux je to treba IBM. Zvlast moderni projektove orientovany vyvoj je neskutecne narocny - na jednoho programatora pripada jeden projektak, jeden analytik a banda testeru. Komunitni projekty jedou uplne jinak - je to v podstate koordinovany chaos, kde se nekdy dari a nekdy nedari, ale je o dost lacinejsi.