Hlavní navigace

Opakuje SCO staré chyby?

16. 6. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zdroj blízký SCO, jenž hovořil anonymně, řekl časopisu eWEEK, že části linuxového jádra byly zkopírovány do vývojového stromu Unixu Systém V, a to bývalými či současnými zaměstnanci SCO.

Dle tohoto zdroje programátoři SCO v podstatě přeimplementovali linuxové jádro funkcemi jádra Unixu, aby tak vytvořili to, co je nyní v SCO Unixu nazýváno Linux Kernel Personality (LKP). Důkazem se zdají býti právě ty části Linuxu a Unixu, jež obsahují identický kód a poznámky. (Tohle tvrzení už jste asi někde slyšeli, že? ;))

SCO by tímto možná mohlo poskytnout Ebenu Moglenovi (Free Software Foundation) to, co hledal celé roky, oponenta, který by byl ochoten otestovat vynutitenost GPL licence u případného soudního řízení. Až dosud se všechny obdobné spory vyřešily v tichosti.

Pokud se totiž opravdu ukáže, že SCO použilo linuxový kód, aby tak realizovalo onu LKP záležitost ve svém produktu (možnost provozu linuxových aplikací pod UnixWare) a současně nenaplnilo povinnosti dané GPL licencí, hrozí mu značné problémy.

Jednak by to zřejmě znamenalo konec celé soudní pře s IBM, neboť SCO by tak samo minimálně porušilo přesně ty zákony, kterých se teď tak dovolává. A co více? Karta by se zcela obrátila. Ptáte se jak? Pro začátek by například každý, kdo vlastní kopii Linuxu, mohl SCO žalovat za neposkytnutí příslušného zdrojového kódu – tedy porušení GPL licence. A pokud se pochybení SCO opravdu dokáže, měli by dotyční i slušnou šanci u soudu vyhrát.

Celý spor ostatně velmi připomíná kauzu mezi AT&T (Unix Systems Labs) a firmou BSDi (BSD Unix), která probíhala za podobných okolností. BSD vývojáři tehdy byli obviněni ze zcizení kódu AT&T. Spor skončil až v roce 1994, kdy se ukázalo, že AT&T samo porušilo některá licenční ujednání („půjčilo“ si části kódu z BSD – TCP/IP and fast file system).

root_podpora

Zdroj: The Inquirer

Dále stojí za zmínku i to, že nedávno se objevila zpráva, která uváděla, že SCO vlastní Unix a že jej licencovalo firmě Microsoft. Ovšem podle následného vyjádření The Open Group je toto tvrzení velmi zavádějící a matoucí, neboť SCO nevlastní obchodní značku Unixu a ani definici toho, co to Unix vlastně je. Tedy jediné, co má SCO po právu ve své državě, jsou práva ke kódu původně licencovanému firmou AT&T a jisté intelektuální vlastnictví. Ovšem SCO nikdy nevlastnilo „Unix“ jako takový.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku