Hlavní navigace

Názor k článku Open-source software a jeho role pro informační bezpečnost od Pavel Píša - Open Source Foundation nikdy nic o ceně za SW...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2010 16:14

    Pavel Píša (neregistrovaný)

    Open Source Foundation nikdy nic o ceně za SW neprohlašovala. To jí podsouváte něco, co vůbec není pravda. Kdyby to byla pravda, tak by na většinu CPU architektur neexistovalo například GCC a Binutils. Ty vznikaly ve firmě Cygnus Solutions. Přitom u jejího zakládání a předání GCC a Binutils pod jejich správu byl přímo R.M.Stallman a věděl, že firma bude od svých zákazníků za dodání stávajících a vylepšených softwarových balíků chtít slušné peníze. Ne jen za přidávané funkce a podporu, ale i za ověřenou sestavu binárek vývojových nástrojů

    http://www.toad.com/gnu/cygnus/index.html

    Podstatná je ta podmínka, že ten kdo obdrží podle smlouvy zdarma nebo i za relativně vysoké ceny daný software, tak má k němu stejná práva jako dodavatel a musí mu být poskytnuty veškeré zdrojové kódy, aby mohl software upravit. Zároveň k němu má stejná distribuční práva jako původní dodavatel a může ho prodávat dál, ovšem za podmínky předání shodných práv jako získal on. Přitom ovšem nemůže pro své zákazníky požadovat v jedné ceně technickou podporu od svých dodavatelů, kterou získal on.

    To že tento model nejčastěji vede v rámci maximální efektivity a vzájemné kooperace k tomu, že se pokudmožno všichni snaží svojí práci na daném projektu sjednotit kolem jednoho veřejně dostupného vývojového stromu, je jen důsledek výše uvedené filozofie. Ale opravdu to není jediná cesta a nějaký požadavek FSF nebo RMS.

    Takže ta původní připomínka je správná. Free Software je něco úplně jiného (nevyžaduje se předání zdrojových kódu, ale binárky jsou zadarmo) než Open Source Software (cena smluvní, avšak předání práv a zdrojáků) i když většina projektů končí nakonec v průniku FOSS (Free Open Source Software).