Hlavní navigace

Open365: plnohodnotný balík LibreOffice na webu

29. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kancelář LibreOffice v prohlížeči bez kompromisů, 20 GB úložiště Seafile zdarma a e-mail k tomu. To je lákavá nabídka nové služby Open365, která staví na relativně svižné virtualizaci.

Nápad dostat LibreOffice, resp. OpenOffice, do prohlížeče je tu už dlouho. Jenže realizace poněkud vázne. Až ke konci minulého roku byla uvedena první testovací verze LibreOffice Online od společnosti Collabora, která je však velmi osekaná a další funkce získává jen pomalu. Teď na trh přichází služba Open365, která kombinuje trojici open-source projektů: kancelářský balík LibreOffice, úložiště Seafile a KDE Kontact (e-mail, kalendář, kontakty apod.).

Služba je aktuálně v betaverzi a nabízí pouze bezplatný tarif s 20 GB prostoru. To je na dnešní poměry velmi pěkná kapacita, takže Open365 by se vyplatilo i pouze jako úložiště. Časem (se spuštěním finální verze?) zřejmě přibudou i placené tarify. Open365 vyvinula firma eyeOS, která se chlubí, že jde o stoprocentní open source a její řešení si můžete rozběhnout i na vlastních serverech. Zatím však nejsou k dispozici binárky ani zdrojové kódy. Doufejme, že se to brzy změní.

Seafile: přehledné a svižné úložiště

Úložiště Seafile trochu stojí ve stínu slavnějšího ownCloudu, možná neprávem. Je pravda, že ownCloud má více funkcí, ale Seafile je zase jednodušší na správu i používání a podle řady ohlasů je spolehlivější. Nabízí standardní funkce včetně např. verzování, které lze zvlášť nastavit pro každý adresář. Nechybí ani sdílení prostřednictvím odkazů. Mělo by jít sdílet také s konkrétními uživateli či skupinami, ale to se mi nepovedlo rozchodit. Webové rozhraní je velmi přehledné a svižné, jen podpora drag and drop chybí.

Pro úložiště je samozřejmě k dispozici klient Open365, což je jen lehce poupravený klient Seafile. Podporuje Linux (pouze DEB balíček), Windows a OS X, mobilní aplikace je dostupná pro Android a iOS. Klienti se neliší od konkurence; na dekstopu se synchronizuje nepřetržitě, na mobilu se soubory stahují až na vyžádání. Seafile opravdu není moc vytknout, v tomto ohledu Open365 poslouží víc než dobře.

LibreOffice v plné polní

Teď k tomu nejzajímavějšímu – LibreOffice. Pokud jste čekali osekané LibreOffice Online, budete asi mile překvapeni. Open365 nabízí plnohodnotné LibreOffice 5.1 s hlavními aplikacemi Writer, Calc a Impress. Toho eyeOS docílila vyvinutím vlastní virtualizační technologie, kde software běží na serverech provozovatele a uživateli se zobrazuje rozhraní v HTML5 a JavaScriptu. Takových pokusů už tu bylo víc, ale Open365 funguje překvapivě dobře.

V současné době se doba spuštění aplikace, např. Writeru, protáhne až na desítky sekund, což bych přičítal vytíženosti serverů nové služby. Když se zadaří, spuštění trvá slušných pět sekund. Odezva rozhraní a programu celkově je pochopitelně horší než na desktopu, ale lepší, než jsem očekával. Aplikace se také po nepříliš dlouhé neaktivitě (odhadem několik desítek minut) uspí a je třeba ji spustit znovu. Důležité je, že stav sezení i nastavení zůstávají zachovány.

Přestože bych takové řešení asi nechtěl používat jako hlavní, v případech kdy není k dispozici klasické LibreOffice určitě postačí a ani vás příliš nebude brzdit. Hlavně si můžete být jisti, že vám LibreOffice v podání Open365 dokumenty zobrazí správně a při uložení je nerozbije (pokud tedy použijete ODF). Jak je zřejmé, pro používání aplikací v Open365 je potřeba stabilní připojení k internetu, které mimochodem indikuje klasická stupnice v pravém horním rohu. Na rychlosti moc nezáleží, vystačíte si i s méně než 100 kbps.

Běh aplikace je také relativně bezproblémový, resp. jsem nenarazil na chyby způsobené samotným systémem virtualizace. Pokud k nějaké chybě dojde, tak to obvykle bývá samotným LibreOffice nebo špatným spojením se serverem. Aplikace však trpí dvěma zásadními chybami – nejdou psát některé znaky s diakritikou a nefungují některé klávesové zkratky. Další problém je, že pokud rychle přejedete myší a kliknete, aplikace si myslí, že jste klikli někde na půli cesty. To se dá vyřešit tak, že zkrátka trošku zpomalíte.

KDE Kontact: e-mail trochu vázne

Třetí součástí Open365 je KDE Kontact, což je v podstatě jen aplikace sdružující další aplikace KDE. V Open365 ale nejsou dostupné všechny, konkrétně zde nalezneme KMail, KAddressBook, KOrganizer a KNotes, přeloženo e-mail, adresář, kalendář a poznámky. Aplikace to jsou bohaté a nabízí řadu funkcí. Nejsem si ale jistý, zda by nebylo lepší použít odlehčené aplikace vytvořené přímo pro web. Pokud někdo zpracovává hromadu mailů, stejně asi skončí u desktopové aplikace.

KDE Kontact je na tom s odezvou a spolehlivostí trochu hůř než LibreOffice, ale stále nejde o nic nepřekonatelného. Některé prvky rozhraní jsou docela malé a v kombinaci s horší odezvou to nedělá dobrotu. Stejně jako u LibreOffice nefungují klávesové zkratky ani směrové klávesy, např. pro posouvání mezi zprávami, což i e-mailového klienta považuji za velmi důležité. Navíc e-mail často používáte na pozadí, takže časté uspávání zde nepotěší.

U e-mailu máte k dispozici adresu ve vybraném tvaru na doméně open365.io a můžete ji používat s libovolným klientem pro IMAP (konfigurace viz nastavení KMail). Což doporučuji, protože pro rychlou a efektivní práci s e-maily to v současné době není. Co se týče kalendáře nebo poznámek, takových je na webu celá řada, a ty z KDE Kontact nijak zásadně nevybočují.

root_podpora

Pro domácnost OK, pro firmu zatím ne

Open365 určitě stojí za pozornost. Pokud nic víc, tak je to alespoň úložiště se solidním systémem a kapacitou 20 GB. To už dnes jen tak zadarmo nedostanete. Doufejme, že kapacita zůstane i po spuštění ostré verze. Z plnohodnotného LibreOffice v prohlížeči jsem měl trochu obavy, ale z velké části se rozplynuly. Až se opraví větší chyby jako nemožnost psát některé znaky s diakritikou, půjde o užitečnou alternativu. Jak už jsem uvedl, menší radost mám z KDE Kontact, které se do prohlížeče moc nehodí. Např. Roundcube je možná trochu ohrané, ale většině uživatelů by myslím poskytlo lepší, byť omezenější, služby.

Bohužel mám obavy o životaschopnost služby. Běžným uživatelům asi bude stačit, jenže ti obvykle moc peněz nepřináší. A pro byznys toto řešení asi není dostatečně spolehlivé a působí jako slepenec. Nakonec samozřejmě bude záležet i na ceně, kterou zatím neznáme. Ještě zajímavější to bude, pokud eyeOS opravdu vydá všechny součásti řešení jako svobodný software, který si budete moci nasadit na svůj domací server nebo VPS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.