Hlavní navigace

OpenBSD s šifrováním celého disku, Linux 6.4 začne odstavovat PCMCIA

12. 3. 2023
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Pixabay
KDE Konsole funkční i ve Windows, PipeWire 0.3.67 a lepší bezdrátový zvuk, GPU Intelu pro Linux 6.4, OpenBSD s Guided Disk Encryption v instalátoru, konec chybových PCMCIA ovladačů v jádru 6.4.

Týden v KDE: Konsole funkční i na Windows

Významnou novinkou posledních dnů v projektu KDE, o které jsme už referovali, je schopnost Qt aplikací (tedy mimo jiné všeho v rámci KDE) přežít pád Wayland kompozitoru – práce na tom, aby totéž fungovalo třeba i pro GTK, probíhají. Jinak portování na Qt6 nadále pokračuje spíše rostoucím tempem, jak přibývá lidí, kteří vývojovou Plasmu 6.0 provozují či zkoušejí.

Konsole bude od verze 23.04 plně funkční i na platformě Windows, což mimo jiné znamená, že bude fungovat i na ní postavená funkcionalita jiných aplikací, třeba terminál v editoru Kate. Do Plasmy 6.0 pak přibyla příjemná novinka, kdy v Kickoffu bude možné používat dlaždicové uspořádání všude, ne jen v oblíbených položkách.

Pro nově zřízené uživatele je nyní přednastaven čas 15 minut nečinnosti před uspáním systému, generovány jsou i správné profily spotřeby pro konvertibilní stroje (novinka v Plasmě 5.27.3). Vylepšeno je i rozhraní Discoveru a uvítacího centra, oboje lépe vypadá na mobilních zařízeních. Při běhu na Waylandu lze pomocí Meta+Alt+Scroll up/down přepínat mezi virtuálními plochami (Meta klávesa nahrazuje ve zkratce dosud používané Ctrl). Vylepšeno je i dotykové ovládání přihlašovací obrazovky v SDDM. Opraveno je pak celkově 101 chyb.

PipeWire 0.3.67 vylepšuje bezdrátový přenos zvuku

Nová verze rozhraní PipeWire přináší vylepšení plugin pro Bluetooth, který se zaměřuje zejména na omezení stutteringu použitím vylepšeného plánování paketů (může se projevit u některých Bluetooth zařízení, u kterých se problém vyskytoval), vylepšení kompatibility pro server PulseAudio, podpory MIDI v modulu RTP a další věci. Podrobněji na GitLabu projektu.

Grafické novinky Intelu pro jádro Linux 6.4

Linux je momentálně ve fázi verzí 6.2.5 a 6.3-rc1, takže jako obvykle už běží i proces rané přípravy patchů pro (přes)příští verzi, tedy Linux 6.4. Grafický tým Intelu pro ni chystá další novinky, které se budou v nadcházejících týdnech postupně objevovat ve větvi DRM-Next. Jako obvykle jde o dílčí vylepšení v rámci ovladače i915, primární novinkou měsíců tohoto roku bude postupná aktivace GPU kódu pro příští generaci procesorů Intel Core, tedy Meteor Lake. Ta ponese grafické jádro odpovídající současné velké architektuře DG2/Alchemist.

Dále Intel zatím opravuje chyby. Dojde také na dílčí aktivaci subplatformy Raptor Lake-U, tedy úsporných variant CPU současné 13. generace Core. Do přespříštího jádra také zamíří patche opravující chování MEI při suspend/resume, kdy zlobila opětovná aktivace chráněné video cesty Intel Protected Xe Path (PXP). Opravy se dočká i k pro Panel Self Refresh (PSR), dojde na nová PCI ID a naopak z ovladače zmizí dočasný kód pro různé vývojové verze GPU. Opraven bude běh s duálními displeji připojenými eDP+DSI cestou.

Připomeňme však také, že vývojáři připravují generační náhradu za stávající ovladač i915, nový ovladač prozatím obvykle známý jako „Xe / DRM“.

OpenBSD přidává podporu Guided Disk Encryption v instalátoru

Šifrování celého disku nastavitelné už během instalace OS je poměrně důležitou vlastností a OpenBSD ji zatím nemá. Za pár měsíců se ale toto změní, neb do projektu už příslušná podpora doputovala a vše je tak víceméně už v rukou pravidelného cyklu nových verzí tohoto OS.

OpenBSD tak přidává do svého instalátoru předvolbu tzv. guided disk encryption, prozatím ve vývojovém provedení. Prozatím je možnost dostupná jen na platformách i386, amd64, sparc64 a riscv64 (na arm64 se pracuje) a podporována je u interaktivních instalací či aktualizací z předchozí verze.

Linux 6.4 odstraní staré PCMCIA ovladače

Nepoužívané či již neudržované ovladače pro stará PCMCIA zařízení zmizí z Linuxu s vydáním verze 6.4. Jde o část širší snahy zbavit se dnes již obstarožního a nepoužívaného kódu pro PCMCIA, technologii z doby před první verzí Linuxu vůbec, věci, která navíc dostala nástupce v podobě ExpressCard už před 20 lety.

UX DAy - tip 2

Greg Kroah-Hartman tak vložil do fronty činností kolem jádra 6.4 odstranění char: pcmcia:, vše pak komentuje Jiří Slabý ze SUSE v příslušném commitu: tyto char PCMCIA ovladače jsou už chybové a dostává se jim jen minimální péče. Bylo tedy rozhodnuti, že se pokusíme většinu z nich kompletně odstranit a začne se s rozbitými.

Věc se diskutovala na konci loňského roku, zasloužilý vývojář Arnd Bergmann, tehdy připomněl, že jsou ještě dva scénáře, kdy se PCMCIA ovladače používají, a to u cardbus zařízení na starých laptopech a dále pak u embedded systémů využívajících jako úložiště takto připojené CompactFlash karty. Doporučil tehdy separovat tyto dvě věci, aby jejich podpora nezmizela.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.