Hlavní navigace

OpenLieroX: nebezpeční červíci

9. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Údery válečných gongů nás volají do zbraně. Bojiště je pokryto krví a masami těl předchozích válečníků. I jediný červ dokáže převážit vratké váhy vítězství a prohry. Dá-li se na onom místě zmaru o takových marnivých pojmech vůbec hovořit. Elitní skupiny právě dorazily na frontu a jedním z vojáků jste i vy.

OpenLieroX je akční hrou odehrávající se v rychlém tempu. Příběh zemřel s prvními padlými a je již ukryt pod nánosem bahna a prázdných nábojnic. U tohoto žánrového typu stejně moc vědět nepotřebujete. Znáte svou stranu a ti druzí jsou cíle. To je přesně váš úkol v této hře, zničit oponenta. Překvapivé, není-liž pravda? Na rozdíl od prvních verzí je tato již značně vyšperkovaná. Už jen přídavek X jako Xtreme má naznačit, že se jedná o prvotřídní zboží. Máme k dispozici čtyři herní módy. Jsou jimi deathmatch, team deathmatch, tag a demolitions. Jak vidíte, ne všechny jsou typické a ohrané.

Rovněž prostředí je rozmanité. Od klasické země s kosterními ostatky (Dirt Level) si můžete zabojovat také v knihovně (Book Worm), továrně (Liero Factory), sněžných pláních (Snow Level), krytu (Lamda Bunker) či Jukke Dome. Začněme však u hlavní nabídky. OpenLieroX nabízí jak hru místní, tak po internetu. V player profiles si můžeme stvořit další hrdiny. Několik jich je nadefinováno do základu. Rovněž zde lze upravit již vytvořené válečníky. Pokud se vám zdá nabízené prostředí chabé, v level editor lze snadno vytvářet další. Options je přehledné, snadno lze navolíme ovládání, herní a systémové detaily. Vzhůru na local play. V levé části si vybereme mód dle verze Liero, prostředí a typ hry. Je dobré si také zkontrolovat nastavené povolených zbraní pod waepon options a počet životů, bonusů, doby nabíjení a obdobných drobností v game settings.

OpenLierox 1

Nyní nám schází vojáci. Katalog, ze kterého si vybíráme, je zřetelně vidět. Navolte si libovolný počet a honem do akce. Zobrazí se vám přehled nejdůležitějších parametrů kola. Na vás je zvolit si pět oblíbených zbraní. Škála palného sortimentu je působivá. Kulomety, bazuky, pistole, brokovnice, uzi, plamenomet, granáty,… Fiktivní i reálné zbraně všeho druhu. Kromě toho si sebráním bonusu smíte zbraně zaměnit. Jakmile se hordou proberete, zajeďte na done a konečně nastane řež. Objevíte se na náhodném místě na mapě. Minimap slouží k lepší orientaci a kromě jiného na ní vidíte i nepřátele či bonusy. Levely se dají povětšinou zničit, překážky vystřílet, tedy až na určité typy, a tak koncem kola bývá všude velká prázdnota pokrytá krví. Na detailech krve a částech červích těl se autoři vyřádili. Pěkný zásah a vodotrysk nevídaných rozměrů je působivá podívaná. K přesunu používáte buď chůze s možností skákání nebo spíše provazu v podobě ninja rope. Mezi zbraněmi libovolně přepínáte. Během fáze klidu si dobijte veškeré zbraně. Někdy se duel protáhne i na několikanásobné přebití. Konec je obvykle při určitém počtu zabitých, vše se nastaví v options viz výše.

OpenLierox 2

Vynořuje se nám choulostivá otázka zpracování, kde naráží většina her. Řekl bych, že od předchozích verzí se příliš nezměnilo. Inovací prošlo hlavní menu, ale jinak je vše při starém. Samozřejmě byla přidána nová prostředí. Není to však zle, vždyť zpracování minulých dílů vyhovovalo. Není o grafický odpad, to rozhodně zase ne. Zvukový doprovod se uskromnil na štěkot zbraní a nářek vojáků. Hratelnost i ovládání se pyšní stejnou geniální jednoduchostí jako vždy.

root_podpora

OpenLieroX bych rozhodně doporučil, jinak ani nemohu. Sám jsem s předchozími verzemi strávil mnoho hodin skvělé zábavy. Je to prosté, je to akční, je to absolutně chytlavé. Vymýšlení dokonalé vražedné sestavy. Momenty perfektních zásahů a hloupých úmrtí v brutálním koktejlu zvaném OpenLieroX. Nechť nesmrtelný turnaj červů započne. Zvítězí nejlepší.

OpenLierox 3

Instalace není úplně typická; ze stránek hry stáhněte archiv s OpenLieroX (v době psaní recenze verze 0.57_beta1). Po rozbalení zde najdete mimo jiné i soubor DEPS – zde jsou uvedeny knihovny/závislosti jež hra vyžaduje. OpenLieroX závisí na jakési knihovně HawkNL, například v Debianu není balíček a tak kompilaci zahajte příkazem HAWKNL_BUILTIN=1 ./compile.sh, vše potřebné se stáhne a snad úspěšně zkompiluje. Hra se spouští skriptem start.sh

OpenLierox 4

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku