Hlavní navigace

Názor k článku openMosix - instantní linuxový cluster od Radim - Jsem jeden z těch, co se setkali s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2003 10:12

    Radim (neregistrovaný)

    Jsem jeden z těch, co se setkali s clusterem na akad. půdě a pak už nikdy. A když to není zas tak dávno vidím, že už jsem úplně mimo :-)

    A proto bych se chtěl zeptat. V článku je:

    "Jeho základní podstatou je modifikace jádra Linuxu tak, že nadstavba Mosix přebírá kontrolu nad procesy ve chvíli volání například fork(), což umožňuje využití této technologie bez nutnosti větší úpravy kódu."

    Jak ten fork funguje? Jak se na jiný uzel přesune proces? Je nutný sdílený souborový systém?

    My jsme používali PVM (jsou to už 3 roky) a tam sdílený souborový systém potřeba nebyl (i když jsme ho měli). Bez něj by stačilo nějak dostat před výpočtem potřebné binárky na každý uzel. Na každém uzlu nemusela být celá aplikace, ale jen ta část, která se tam spouštěla.

    A další dotaz je, jestli zde mám možnost nějak ovlivnit, aby se nějaký konkrétní proces spouštěl na konkrétním uzlu. Třeba na nejvýkonějším (nejslabším) uzlu a podobně. U PVM to šlo, ale tam se v programu proces nevytvářel forkem ale PVM API funkcí.
    Je sice pěkné, že není nutné upravovat zdrojový text, ale není to omezující?

    A jak je to se signály mezi procesy (asi chodí po síti že?) a sdílenou pamětí a třeba synch. semafory? To si vůbec nedokážu představit. U PVM chodily signály (zprávy) po síti (ale opět se posílaly speciélní PVM funkcí). Sdílená paměť a další tam nebyly. Jenomže v normálním programu být můžou. A taky třeba pipe, nebo lokální soket. Opravdu lze na clusteru spustit jakýkoliv program bez úpravy?
    To by bylo tak fantastické a perfektní, až se mi to nechce věřit.