Hlavní navigace

OpenOffice.org 2.2: pro lepší vzhled dokumentů

2. 4. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po třech měsících je tu další major verze kancelářského balíku OpenOffice.org, tentokrát s označením 2.2. Opět jsme ji pro vás nainstalovali a vyzkoušeli. Změn není málo, ale otázkou je, zda všechny potěší běžného Frantu uživatele. Co je tedy ve 2.2 nového? Jsou změny zásadní, nebo spíš drobné?

Poslední verzi OpenOffice.org s číselným označením 2.1 jsme vlastně dostali k loňským Vánocům. Dva jednička přinesla podporu více monitorů v Impressu (tvorba prezentací), vylepšené exporty z Calc (tabulkový procesor), lepší kompatibilitu Base s microsoftím Accessem a další vylepšení.

Verze 2.2 se objevila po více než třech měsících a opět slibuje nějaké ty zajímavé novinky především z uživatelského hlediska. Jistě si pamatujete na rok a půl starý článek, ve kterém jsme rozebírali novinky v OpenOffice.org 2.0. V podobném duchu se tedy podíváme na nejnovější verzi.

Instalace

Co se týče instalace, nic se nezměnilo, k dispozici jsou opět RPM i DEB balíky. Ihned po vydání nové verze nebyly k dispozici všechny jazykové varianty, kterých je v současné době připravováno už více než sedmdesát. Český lokalizační tým je ovšem vzorný a veškeré podklady dodal včas. Můžete proto rovnou stahovat český balík. K dispozici jsou oficiální verze pro MS Windows, Linux na x86, Solaris (Sparc i x86), Mac OS X, Linux na PPC a FreeBSD.

Splash

Kromě balíků určených pro konkrétní distribuce by ovšem nejeden uživatel přivítal univerzální tarball, který by stačilo rozbalit a spustit. V podobné formě je distribuován například Firefox pro Linux. Vývojáři z OpenOffice.cz mě ovšem ujistili, že se na něčem podobném už pracuje. Uvidíme tedy do budoucna.

Kerning

Je docela možné, že pojem kerning vůbec neznáte. Na Rootu jsme se mu věnovali například v článku Jak na LaTeX: drobnůstky. Zjednodušeně řečeno je kerning typografická technika, která podstatně vylepšuje dojem z výsledného dokumentu.

Při kerningu jde o to, že některá písmena se posouvají blíže k sobě, aby vznikl dojem lepší plynulosti textu. V češtině se kerningu také někdy říká podřezávání. Pokud není tato technika aktivována, některá písmena jsou příliš daleko od sebe a text nevypadá dobře, protože budí dojem přílišné „roztahanosti”, která je navíc velmi proměnlivá.

Autoři OOo v nové verzi kerning aktivovali a výsledkem je lepší dojem z výstupů všech aplikací, protože změna se dotkla veškerých výstupů, které z OOo dostanete. Pro lepší představu jsem ve Writeru napsal slovo „VLTAVA”, na kterém je podřezávání velmi často demonstrováno.

Kerning

Z okrajů písmen T a V jsem pro názornost spustil svislice, které jasně ukazují, že jsou písmena sesazena k sobě. Výsledek je jednoznačně velmi líbivý. Samozřejmě záleží také na použitém písmu, zda obsahuje kerningové informace, případně jak dobře jsou zpracovány.

Vylepšený PDF export

Poměrně velký důraz kladou vývojáři na PDF export, který je velkým lákadlem pro uživatele konkurenčního balíku od Microsoftu, který nic podobného nenabízí. V podstatě v každé verzi se proto můžeme setkat s jistým vylepšením.

Ve verzi 2.2, přibyly dvě nové položky, které se týkají PDF záložek a nastavení formulářů. V současné době jsou již tedy PDF nastavení rozdělená do čtyř samostatných záložek a je možno konfigurovat opravdu mnoho věcí.

PDF

V porovnání s verzí 2.0 se jedná o skutečně velký pokrok. Jen pro demonstraci přikládám screenshot stejného dialogu ze starší verze:

OOo 2.0 - PDF export

Kompatibilita s MS Excel

Rovněž tabulkový procesor Calc se dočkal některých úprav. Zejména byla vylepšena kompatibilita s formáty MS Excel. Přibyla například podpora pro kontingenční tabulky, které jsou založeny na externích datech, a upraveny byly i některé specializované trigonometrické funkce.

Vylepšení databáze

Program Base, který má za úkol zpracovávat databáze a měl by být alternativou k microsoftímu Accessu, prošel zásadními úpravami přímo ve svém jádře. K dispozici je tak například vylepšená editace SQL dotazů. Přibyla také očekávaná podpora vnořených dotazů.

Co se týče kompatibility, byly vylepšeny některé databázové drivery, jako například Oracle ODBC.

Skryté slajdy

Drobné opravy se dočkal i prezentační nástroj Impress, který nyní nabízí lepší práci se skrytými slajdy. V tomto případě se jedná spíše o drobnost, ale některé uživatele potěší. Obecně prý uživatele mátlo neintuitivní skrývání slajdů, kdy nebylo úplně jasné, zda je v danou chvíli snímek skrytý, či viditelný.

Na vině byla společná volba pro skrytí i zobrazení snímku. Nyní byla v menu Presentace příslušná položka rozdělena na dvě samostatné volby, které se patřičně aktivují/deaktivují tak, aby bylo jasné, v jakém stavu se aktuálně zvolený snímek nachází.

Presentace

Starší verze:

Presentace 2

Jednodušší rozšíření

OpenOffice.org se zřejmě snaží poučit z úspěchu Firefoxu, kde kromě jiného sehrála výraznou roli velmi dobrá podpora rozšíření třetích stran. Nová verze balíku jde zcela jasně stejným směrem a vylepšuje řádně správce rozšíření.

Kromě toho, že je nyní možné přidat nový modul pouhým poklepáním, přibyla i možnost automatických aktualizací. Ve správci rozšíření je nyní navíc položka Aktualizace, která umožňuje automaticky zkontrolovat, zda není k dispozici nová verze nainstalovaných rozšíření.

Správce rozšíření

Další vylepšení

To není pochopitelně vše, některé další změny se týkají konkrétních operačních systémů a implementací některých na míru šitých funkcí. Ve Windows Vista je například k dispozici nový souborový dialog a balík se obecně snaží lépe zapadnou do nového prostředí.

root_podpora

Uživatelé Mac OS X se dočkali některých oprav, které jim zaručí vyšší stabilitu aplikací. Zároveň byla vylepšena kompatibilita se soubory ve formátu .ppt. Verze 2.2 také nyní vyžaduje nejméně Mac OS X 10.4.x a spuštěný X server.

Závěrem

Většinu nových funkcí bychom mohli spíše zařadit do kategorie „kosmetická vylepšení”. Mě osobně ale velmi potěšila aktivace kerningu, která by měla podstatně vylepšit kvalitu výstupů, které z OOo vycházejí. To je podle mého názoru to nejdůležitější, co nová verze balíku uživatelům přináší.

Líbí se vám novinky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.