Hlavní navigace

OpenOffice.org 3.0: nepotřebujeme MS Office?

20. 10. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Na třetí verzi kancelářského balíku OpenOffice.org se pracovalo více než půl roku a vývojáři Sunu a Novellu slibují mnoho převratných novinek. Dokonce tvrdí, že už nikdo nepotřebuje MS Office, protože balík OOo je nyní dokáže plně zastoupit. Co přesně je tím převratem? Došlo ke kýženému zrychlení?

Stažení a instalace

O novou verzi OpenOffice.org byl mezi uživateli zjevně výrazný zájem. Většina zrcadel byla po uvolnění přetížená, některá dokonce zkolabovala. Hlavní český server OpenOffice.cz na tom byl naprosto stejně, tok nepřekročil několik bídných kilobajtů za sekundu. Vzhledem k tomu, že balík má už téměř 140 MB, bylo by stahování touto rychlostí utrpením. Já jsem nakonec stahoval ze svižného zrcadla na ftp.linux.cz.

K dispozici jsou jako obvykle verze pro MS Windows, OS/2, 32bitový i 64bitový Linux (deb a rpm varianta) a nově také nativní balíček pro Mac OS X. Já jsem instaloval 32bitovou deb variantu. Jeden velký archiv stačí stáhnout a rozbalit. Na disku vznikne adresář DEBS, který obsahuje celkem 47 balíčků. Ty stačí jednoduše nainstalovat jako root.

$ dpkg -i *.deb

Veškeré soubory se nainstalují do adresáře /opt/openoffice.org3/. Pokud tedy máte starší verzi OpenOffice.org nainstalovanou přímo ve vaší distribuci, můžete libovolně kombinovat obě řady, nijak se neovlivní. V případě neočekávaných problémů se tak můžete snadno vrátit k funkční variantě.

První start

Hned po spuštění ( /opt/openoffice.org3/program/soffice) vás přivítá nový splashscreen, který vám oznámí, že právě spouštíte verzi 3.0. Pokud vás dialog obtěžuje, použijte parametr  -nologo.

Splash

Program vám ihned nabídne možnost přenosu uživatelských informací z profilu verze 2.0. Pokud jste tedy importovali například nová písma či měnili jakékoliv nastavení, vše se může automaticky přenést do nové verze.

Poté vás už přivítá první opravdová novinka: startovací centrum OpenOffice.org. Pamětníci si jistě pamatují na „plochu StarOffice“, která nabízela podobnou funkčnost. Nyní je tato funkce zpět. V podstatě se jedná o centrální navigační panel, který převzal funkce z menu Soubor a umožní tak jedním klikem začít vytvářet nový dokument v libovolném z programů, které jsou součástí balíků.

Centrum

Kromě toho je v dolním rohu uživateli nabízena možnost stáhnout nové doplňky, šablony, zaregistrovat se, případně zjistit více informací o OOo. Všechny tyto volby jsou podmíněny funkčním připojením k internetu a otevírají přednastavený prohlížeč. Tento dialog je zobrazován nejen ihned po startu aplikace bez konkrétního souboru pro otevření, vrátíte se k němu také, pokud uzavřete právě zpracovávaný dokument.

Pravděpodobně vás bude zajímat, jak se změnila doba startu celé aplikace. V loňském rozhovoru nám Michael Meeks, vedoucí vývoje OOo v Novellu, řekl, že je kladen velký důraz právě na zvyšování výkonu nových verzí.

Samozřejmě jsem chtěl ověřit dobu startu osobně v praxi. Po úspěšné instalaci jsem vyzkoušel spuštění obou balíků v čistém restartovaném systému. Čas obou startů (od kliknutí na ikonku po zobrazení okna) byl naprosto stejný: sedm sekund. Žádné zrychlení se v tomto směru tedy nekonalo.

Podpora OpenXML

Jednou z nejpropagova­nějších vlastností nové verze je integrovaná podpora nových formátů OpenXML, které Microsoft používá ve svém kancelářském balíku MS Office 2007. Kromě starších binárních souborů .doc, .xls či .ppt je tak nyní možno otevírat i soubory .docx, xlsx nebo .pptx.

Vyzkoušel jsem otevřít několik docx souborů a všechny byly načteny bez problémů včetně formátování, tabulek a dalších objektů. Stejně tak to bylo i s dalšími OpenXML soubory získanými především z internetu. Ani při změně a opětovném uložení se neobjevily žádné problémy.

Zajímavé je, že OOo sice podporuje načítání a ukládání OpenXML, vývojáři ale vědomě zamlčují možnost vytváření nových dokumentů. Projevuje se to tak, že zatímco v dialogu Otevřít příslušnou položku v roletce najdete:

Otevri docx

v dialogu Uložit není. Autoři balíku OOo nám tak jasně říkají: chceme držet krok s konkurencí, nebudeme ale podporovat rozšiřování jejich formátů.

Možnost otevření PDF

Při oznamování novinek chystaných do třetí verze příjemně překvapila především možnost zpětného importu PDF souborů a jejich úpravy. Pro tuto funkcionalitu je ale třeba doinstalovat rozšíření. Provedete to přímo ve startovací obrazovce, kde kliknete na příslušnou ikonku. Ta zobrazí webový prohlížeč s webem OpenOffice.org Extensions. Stáhnete soubor pdfimport.oxt pro svůj operační systém a architekturu a pak stačí soubor normálně otevřít jako dokument. Po odsouhlasení licence dojde k instalaci do správce rozšíření.

Rozsireni

Trochu hloupé je, že pokud toto rozšíření nainstalované nemáte, program se nijak nebrání a „otevře“ PDF, které mu podstrčíte. Výsledek je ovšem tragický:

Rozbité PDF

Od programu, u kterého dodavatel přímo deklaruje výše zmíněnou možnost s rozšířením, bych očekával, že sám ohlásí něco jako „Funkce importu PDF je podporovaná pomocí rozšíření. Chcete jej doinstalovat?“ Lačný uživatel, který se bez těchto doplňujících informací pokusí nějaké PDF otevřít, bude notně zklamán a rozhořčen.

Po instalaci rozšíření je však výsledek překvapivě funkční. Vyzkoušel jsem několik PDF vytvořených v TeXu, OOo i dalších programech a import proběhl. Bohužel import má problémy s diakritikou. To je obecný a častý problém samotného formátu PDF. Například TeX vypisuje diakritiku zvlášť a poté si ji sám pozicuje nad písmena. Výsledek importu tedy vypadá takto:

Import PDF

Dokument se otevře v programu Draw a je možno pozměňovat jednotlivé bloky. Pokud ale čekáte plnohodnotnou editaci jako ve Writeru, budete zklamáni. Dokument se nechová jako jednolitý text, ale jako sada miniaturních textových bloků složených třeba jen ze dvou slov. Import se tedy hodí k drobným změnám jako je oprava překlepů nebo výměna obrázků. Rozhodně se vám nepodaří bezbolestně přepsat celý odstavec.

Podpora OpenDocument formátu 1.2

OOo už dlouho používají vlastní formát ODF, který je už více než dva roky ISO standardem a je přednastaven jako nativní formát tohoto balíku. Nyní je k dispozici revidovaná verze tohoto standardu označená jako ODF 1.2. Ta přináší například podporu pro vzorce a model celého formátu je v souladu se standardy W3C RDF a OWL.

Z uživatelského hlediska se žádná změna nekoná, podpora pro starší varianty ODF je samozřejmě zachována, nově ukládané dokumenty se už automaticky zapisují ve verzi 1.2. Pokud z nějakého důvodu stále trváte na ukládání v původním formátu, můžete změnit nastavení.

V menu Nástroje → Volby → Načítání/ukládání → Obecné je možno zvolit preferovanou verzi formátu ODF. K dispozici je jak starší standard 1.0/1.1 a nový 1.2, který je pro OpenOffice.org 3.0 doporučován a přednastaven jako výchozí.

root_podpora

Verze ODF

Podpora VBA maker

OpenOffice.org nyní nabízejí limitovanou podporu spouštění VBA skriptů neboli maker. Jak nám před časem řekl Michael Meeks, řešení vychází ze software Novellu a především Sunu, který se rozhodl svou podporu VBA otevřít a vyvinout společné úsilí vyúsťující ve funkční podporu VBA. Nyní je tak možné spouštět nemodifikovaná makra vytvořená v MS Office. Z bezpečnostních důvodů je spouštění maker vypnuté a je potřeba jej v menu nejprve povolit.

Závěrem

Dnes jsme se podívali na obecné novinky týkající se balíku jako celku. Zítra budeme pokračovat změnami v jednotlivých součástech balíku. Podíváme se především na novinky v programech Writer, Calc a Impress.

Už jste verzi 3.0 nainstalovali?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.