Hlavní navigace

OpenWeekend 2005 (neděle)

18. 10. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pátý ročník přednáškové akce OpenWeekend proběhl minulý víkend. Opět byl program velmi nabitý a zároveň velmi lákavý. Druhý díl reportáže, tentokráte o nedělním dění.

nedělě 16. října 2005

Druhý den pátého ročníku OpenWeekendu se opět probudil do krásného rána. O to veseleji se nám cestovalo na Karlovo náměstí. Podařilo se nám přijít přesně v devět hodin. Jen asi o dvě minuty později byl uveden další přednášející dvoudenní akce.

Martin Červený: Bezpečnostní prvky OpenSolaris

Tato přednáška vlastně navázala na včerejší poslední blok. OpenSolaris je poměrně nový projekt, a tak zajímá mnoho lidí. Je to sice Unix, ale umí poměrně zajímavé věcí nejen v oblasti bezpečnosti.

Protože se o bezpečnost zajímám v hojné míře, doufal jsem, že se bude jednat o příspěvek, který rozšíří mé obzory. Očividně jsem nebyl sám, protože už ráno byla posluchárna docela zaplněná.

Cerveny

Očekávání se naplnila a Martin Červený hovořil nejen velmi věcně a fundovaně, ale zároveň byl jako dobrý řečník zařazen správně do prvního ranního bloku. Jeho rychlý a velmi poutavý projev nás spát skutečně nenechal.

Přednáška poměrně podrobně a na technické úrovni popsala zajímavé bezpečnostní technologie, které OpenSolaris umí. Ty byly pro názornost často srovnávány s vlastnostmi GNU/Linuxu, který pravděpodobně zná většina posluchačů. Vše proto bylo jasné a teď už víme, že Solaris umí být hodně bezpečný a používá ho i Americká armáda. Třeba v ponorkách.

Pavel Stěhule: PostgreSQL

Miniblok o PostgreSQL začal přednáškou, v níž byly zmíněny výhody nových verzí, které umožňují nativní běh na více operačních systémech včetně systémů firmy Microsoft.

Dále byly zmíněny vlastnosti PostgreSQL jako podpora transakcí, MVCC, WAL, TOAST a podobně. Další významnou změnou je možnost průběžného zálohování. Rovněž byl zvýšen výkon na víceprocesorových systémech.

Stehule

Hodně technická přednáška určená spíše pro databázově orientované uživatele a vývojáře. Každopádně přehledně shrnula výhody a důvody nasazení nových verzí PostgreSQL.

Antonín Orlík: Správa časoprostorových dat v prostředí PostgreSQL/PostGIS

Název této přednášky mě původně docela zaskočil a netušili jsme, co si máme představit pod pojmem časoprostorová data. Ukázalo se, že jsou to data z geografických informačních systémů (GIS).

Na začátku přednášky byly vysvětleny základy práce se souřadnicovými systémy a jejich využití v praxi při práci s mapovými daty, například v GPS. Po včerejší procházce Prahou už víme, že se GPS někdy hodí.

Orlik

Pak se téma přednášky přeneslo na PostgreSQL a její nadstavbu pro práci s prostorovými objekty, které se běžně v GIS používají. Byla popsána praktická práce s tímto systémem, jeho výhody i problémy.

V poslední části byly zmíněny aplikace, které podporují zobrazování dat z PostGIS a úplně nakonec bylo také představeno webové rozhraní pro přístup k těmto datům.

Velmi objemná přednáška určená opět pro poměrně úzkou skupinku posluchačů. I ti ostatní si v ní ale určitě našli něco zajímavého. O GIS toho většina lidí moc neví.

Oběd

Pro většinu lidí nejlepší část dne. Pro kolegu Tomáše tedy zcela jistě. Vyběhli jsme proto bleskovou rychlostí něco ulovit. Nakonec jsme navštívili nedalekou čínskou restauraci. Výhodou konání akce v centru je bezesporu velký výběr restauračních zařízení a organizátoři připravili pěknou mapu restaurací a dalších stravovacích zařízení. Přišli jsme akorát včas na další přednášku.

Rudolf Marek: Hardware monitoring

Rudolf „Ruik“ Marek je starým přednáškovým harcovníkem a zároveň vývojářem v projektu lm-sensors. Je tedy osobou z nejpovolanějších. Jeho přednáška začala puštěním známého videa z Tom's hardware, na kterém hoří procesory po té, co se z nich sundá chladič. To je také jeden z důvodů, proč používat lm-sensors a sledovat, co se s vašim systémem děje.

Pak přišla teoretická část, ve které jsme byli seznámeni s tím, co se měří, a s tím, jak konkrétně je hardwarové měření realizováno. Jako obvykle většina výrobců nezveřejňuje specifikace svých rařízení, a tak je potřeba vždy zjistit, jak to který výrobce „zbastlil“.

Marek

Na tuto přednášku se podle včerejších reakcí těšilo mnoho účastníků, především těch s notebooky. Zdaleka ne všichni totiž maji hardware monitoring rozchozený a nevědí, jak na to.

Příjemné je, že téma pokračovalo na následujícím workshopu, kde stejný autor představil praktickou ukázku použití a podal další užitečné rady, včetně toho, jak provádět zpětné inženýrství při zkoumání konkrétního hardware.

Pavel Machek: Linux on small machine

Další přednáška se týkala „malých potvor“, jako jsou notebooky, PDA a chytré telefony. Notebooky jsou velmi podobné klasickým PC, a tak na nich Linux běhá velmi dobře. U PDA se ale dostáváme do oblasti zařízení, která jsou velmi odlišná.

Machek

Nemají myš, mají dotykový displej, je potřeba zajistit dostatečně rychlý suspend to RAM, mají malé rozlišení displeje, pokud mají klávesnice, nemají kompletní klávesnici, neumí detekovat svůj hardware atd.

Toto všechno bylo potřeba vyřešit předtím, než bylo možno na ně nainstalovat Linux. Dnes už je software naštěstí tak daleko, že existují i distribuce pro PDA, které obsahují všechny důležité aplikace.

Přednáška z oblasti, kterou mnoho uživatelů příliš zmapovanou nemá a rádi bychom měli víc přístrojů s Linuxem. O linuxových telefonech si můžeme přečíst poměrně často. Snad se situace na kapesních přístrojích časem zlepší.

Michal Semler: Aplikace Bluetooth a bezpečnost Bluetooth

Až do poslední přednášky vydrželo poměrně dost lidí a nezdálo se, že by někdo odešel. Naopak pár lidí o přestávce ještě přibylo. Dalo by se také říci, že téma Bluetooth volně navazovalo na předchozí přednášku o mobilech a PDA. Právě pro propojení s nimi se nejčastěji BT používá. Samozřejmě je potřeba nainstalovat příslušný software. Jedním z nich je známý BlueZ.

Semler

Michal „CIJOML“ Semler ale zmínil i možnost propojení PC pomocí BT a další využití. K tomu se může hodit například projekt Bluetooth scatternet. Přestože nebylo BT vytvořeno k tomu, aby se skrz něj síťovalo, je toto jeho využití vidět velmi často.

Linux nemá s Bluetooth žádné velké problémy a je možno s ním dělat poměrně zajímavé věci. Pro rychlé spojení dvou počítačů je obvykle velmi dobře použitelné. Kdysi jsme používali sériové porty, dneska Bluetooth.

Závěr

Velmi dobře připravené a lákavé přednášky, možnost zúčastnit se workshopů, skvělá organizace a bezproblémový průběh. To jsou vlastnosti, které z OpenWeekendu dělají přední českou akci zaměřenou na širokou veřejnost.

Opět organizátoři nezklamali a připravili velmi zajímavý a různorodý program. Workshopy jsou novinkou, která ale zvýšila užitnou hodnotu celé akce, a to je určitě dobře.

Notebooky

Notebookový ráj.

root_podpora

Letos mi chybělo snad jen více zahraničních přispěvovatelů a přednášek v angličtině, které jsem chválil na loňském ročníku. Na druhé straně chápu, že není snadné zahraniční přispevovatele přilákat.

Všechny přednášky si budete moci časem stáhnout ze serveru Audiovizuálního Centra Silicon Hill. Sledujte naše zprávičky, kde vás budeme informovat, až to bude možné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.