Hlavní navigace

OpenWeekend 2005 (sobota)

17. 10. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pátý ročník přednáškové akce OpenWeekend proběhl minulý víkend. Opět byl program velmi nabitý a zároveň velmi lákavý. Byli jsme u toho a přinášíme vám dvoudenní reportáž.

sobota 15. října 2005

Letošní OpenWeekend se konal na nestandardním místě. Z Dejvic se celá akce přesunula do budovy K1, která je přímo na Karlově náměstí. Změna, která je příjemná zejména v tom, že budeme blíže centru. Poprvé je také Root.cz oficiálním generálním mediálním partnerem celé akce.

Na Karlovo náměstí jsme dorazili deset minut před devátou, což je sice čas poměrně šibeniční, ale vzhledem k tomu, že podobné akce nikdy nezačínají přesně, měli jsme spoustu času. Vystoupili jsme z metra a okamžitě začali kráčet podél šipek. Po pár metrech nás cesta zavedla do blízké budovy.

Dlouhé školní bludiště skončilo ve správné místnosti. Už na první pohled bylo jasné, že jsme se z krásné nové učebny přesunuli do starší budovy, která nenabízí takové možnosti jako ta dejvická. Za změnu prý může pronajímatel, se kterým se organizátoři nedohodli. Proto byla využita místnost jiné fakulty, se kterou problém nebyl.

Starší místnost očividně nikomu nevadila a nedostatky byly promptně překonány. Hlavním problémem je nedostatečná infrastruktura elektrické a počítačové sítě. Organizátoři naštěstí mezi lavicemi natáhli prodlužovačky a kabeláž, které nám vše doručily.

Poprvé jsme na podobné akci zorganizovali prodejní stánek se zbožím v butiku. Rychle proto proběhla příprava stánku v předsálí a poté jsme přešli do učebny. Celkem jsme se za Root.cz zúčastnili čtyři. Dvě slečny u stánku, já jako šéfredaktor a autor reportáže a v neposlední řadě kolega Tomáš jako fotograf. Rychle jsme rozbalili techniku a připravili se na první přednášku.

Opět bylo vše přenášeno do Internetu a připraveno bylo malé řídící středisko.

Ridici stredisko

Úvodní slovo

Jak jsem předpokládal, úvodní slovo zaznělo asi deset minut po deváté. Borland nás seznámil s rámcovým sobotním programem a řekl nám několik technických informací. Opět jsou k dispozici sborníky, trička a nově i pirátské šátky s tučňákem.

Borland

Jako obvykle se v sobotu ráno příliš mnoho lidí nedostavilo a v místnosti bylo asi 40 lidí, včetně dvou přítomných dam. Jistě se to ale během dne vylepší. Počítačovníci nejsou holt zvyklí vstávat brzy.

Bohdan Milar: Podpora open-source projektů neziskovými subjekty

První přednášku začal pan Milar a na úvod posluchače seznámil s terminologií. Vysvětlil pojmy jako freeware, open source a svobodný software a především rozdily mezi nimi. Zmílil výhody svobodného software, který může být vyvíjen velmi pružně a obvykle nezanikne, když se původní autor přestane o projekt zajímat.

Poté vysvětlil, že práce na velkých projektech není snadná ani u svobodného software. Pokud se projekt velmi rozroste, je potřeba kompletně přepracovat jeho organizaci a z původního autora se pak často stává spíše manažer, který se z programování postupně přeorientuje na organizaci ostatních programátorů. Pak zde číhá nebezpečí, že při špatné organizaci může projekt skončit, přestože se jedná o svobodný software.

Milar

Proto je potřeba snahy vývojářů podporovat a i u nás už existuje několik společností, které se o podobnou podporu snaží.

Přednáška, která by se určitě líbila Richardu Stallmanovi. Přednášející totiž striktně dodržoval terminologii a prosazoval svobodný software. Kéž by podobné prezentace slyšelo více lidí. Styl přednášejícího spíše sváděl k myšlenkám na příjemný sobotní spánek. Chtělo by to spíš někoho akčního.

O přestávce jsem se vydal zkontrolovat předsálí a prohlédnout si sborník a trička OpenWeekend. Na zádech měly nápis:

„There are two major products that come out of Berkley: LSD and UNIX. We don't believe this to be a coincidence.“

„Jsou dva hlavní produkty, které vzešly z Berkley: LSD a UNIX. Nevěříme, že je to náhoda.“

Jeremy S. Anderson

Sborník má 56 stran a obsahuje texty všech přednášek skvěle zpracované, s obrázky, a je tedy nabitý informacemi. Jako vždy jde nepatrný zisk z prodeje na další rozvoj OpenWeekendu.

Krom toho venku ležely dvě krabice plné asi pěti čísel časopisu LinuxExpres. Ta byla volně k rozebrání. Potkal jsem u nich sympatickou slečnu, která v krabicích hledala něco zajímavého. Očividně linuxačka.

Před další přednáškou jsme se dozvěděli, že už běží veřejné WiFi a je možno se přes něj připojit k Internetu. Pár sekund a byli jsme skutečně online.

Miroslav Saferna: Nasazení OS ve společnosti VOKD a.s.

Přednáška silně zaměřená na praxi a popisující úskalí a problémy související s aplikací open-source ve velkém podniku. Společnost VOKD a.s. lze s jejími 1258 zaměstnanci bez problémů za velkou společnost označit.

V roce 2002 proběhlo výběrové řízení, jež mělo firmě pomoci najít nový operační systém, který by splnil její náročné požadavky. V úvahu přicházely tři platformy: MS Windows, Unix a NetWare6. Převládly výhody svobodného software a společnost se rozhodla pro GNU/Linux.

Saferna

Velkým problémem při snaze o přechod na svobodný operační systém jsou dodavatelé, obzvlášť v České republice. Není snadné najít společnost, která vám za dobrých podmínek nabídne kvalitní služby, servis a záruky.

Samotný přechod proběhl za jediný víkend v květnu 2003. Společnost v současné době využívá na 250 desktopových strojích software jako OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird a další. Na 15 serverech je plně využíván svobodný software: Linux, Samba, Apache, LDAP, Nagios a další.

Byla zmíněna i velmi podstatná otázka, kterou je ekonomická stránka přechodu na svobodný software. V případě VOKD a.s. byly ušetřeny nemalé částky za software.

Příklady táhnou a pro svobodný software je velmi důležité, aby bylo slyšet o firmách, které přešly a úspěšně používají GNU/Linux a svobodný software obecně. Proto je dobře, že se podobná přednáška na OpenWeekendu objevila.

Poslucharna

V tuto chvíli už bylo v sále mnohem více lidí než ráno a jejich počet se blížil stovce. Rovněž slečen přibylo a už se jich tu pohybovalo asi pět.

Petr Baudiš: Nástroje pro správu verzí

První technická přednáška, kterou měl na starost Petr „Pasky“ Baudiš, se týkala systémů pro kontrolu verzí. Petr vysvětlil, k čemu se tento typ software hodí a pro koho je určen.

Dále byly zmíněny jednotlivé implementace správců verzí a rozdíly mezi nimi. Těch je poměrně mnoho a mohou být zaměřeny na centralizované nebo decentralizované modely vývoje. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody a je potřeba zvolit dle konkrétního nasazení.

Baudis

Popsány byly i jednotlivé možnosti, které skýtá použití správného nástroje, jako je jednoznačná identifikace revizí, možnost práce více programátorů na jednom projektu, větvení projektu a podobně. Zmíněny byly i vlastnosti konkrétních implementací jako CVS, Bitkeeper, Darcs, Monotone, GIT a další.

Informačně nabitá přednáška, správně zařazená před oběd, kdy jsou všichni ještě připraveni vnímat a nasávat velké množství nových informací. Po obědě už budeme určitě polomrtví.

Oběd

Oběd proběhl v příjemném prostředí nedaleké restaurace. Příjemně jsme se naobědvali a spěchali zpět. V hlavním sále jsme napočítali více než 80 lidí. Asi 20 z nich bylo připojeno k místní WiFi síti ze svého notebooku.

Po krátké návštěvě přednáškárny jsme se rozhodli navštívit jeden z workshopů. Ty jsou na OpenWeekendu letos poprvé a očividně se staly ihned populárními. My jsme navštívili jeden s názvem Linux – VServer, na kterém přednášel sám autor tohoto projektu Herbert Pötzl.

Herbert Pötzl: Linux – VServer

Tento workshop se na programu objevil na poslední chvíli. O to víc jsem se o téma zajímal. Navíc na Rootu začal vycházet seriál o klonování tučňáků, kde se právě o VServeru nedávno psalo.

Společně s námi navštívilo workshop dalších 15 lidí a v malé učebně s dataprojektorem jsme se dozvěděli, jak přesně VServer funguje, co umí a jaká jsou jeho specifika. Velmi prodrobně byly popsány jednotlivé jeho vlastnosti i to, k čemu se hodí.

Potzl

Díky komornímu ladění workshopu byl prostor i na individuální dotazy a příjemný byl i fakt, že posloucháme informace z úst nejpovolanějším. S tím je bohužel spojena jedna nevýhoda, která může odradit řadu účastníků – worksop probíhal v angličtině. Pro anglicky hovořící nebyl důvod se skvělého workshopu nezúčastnit.

Panelová diskuse o OpenSolaris

Na úplném konci dne se objevila parta lidí z projektu OpenSolaris a přinesli s sebou i nějakou tu techniku. Připojili k notebooku tři tenké klienty a ke každému z nich jeden displej. Pomocí Xineramy pak na displejích rozchodili opravdu širokou plochu, na které honili aplikace.

Chaos

Diskuse proběhla naprosto volně a všichni se sešli před lavicemi, aby se zeptali, popovídali si a zjistili co nejvíc. Ačkoliv to v první chvíli vypadalo opravdu chaoticky, postupně se vytvořilo několik malých skupinek a všechno fungovalo k naprosté spokojenosti všech zúčastněných.

Diskuse

Social event

Pro zvané byla večer pořádána společenská událost ve strahovské restauraci. Na tu jsme se hodně těšili, protože se vždy v příjemném prostředí sejde řada zajímavých lidí, se kterými se dá celé hodiny povídat.

root_podpora

Během večera jsme probrali Sharp Zaurus, na notebooku napsali kus kódu a vůbec si zajímavý večer užili.

Nakonec jsme po jedenácté hodině s Pavlem Machkem a Petrem „Pasky“ Baudišem vyrazili na noční procházku Prahou, která končila na stanici nejbližšího metra. Asi třičtvrtě hodiny jsme s GPSkou kráčeli nočním městem. Skvělé zakončení skvělého dne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.