Hlavní navigace

Opera láká uživatele na VPN. Zdarma a bez omezení

24. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Prohlížeč Opera tasí nové zbraně, Microsoft a Google zbraně zase skládají – už se spolu nechtějí soudit. Intel bude propouštět a přehrávač VLC se chystá na všechny varianty Windows 10.

Webové novinky

Prohlížeč Opera se zjevně cítí ohrožený novým prohlížečem Vivaldi, který pro něj představuje nejbližší konkurenci, a přidává nové funkce. Po blokování reklamy a možnosti zobrazit videa v samostatných oknech je to bezplatná VPN služba, a to dokonce použitelná bez omezení. I když je pravděpodobné, že časem alespoň nějaká omezení implementována budou, aby se zamezilo zneužívání. Službu provozuje firma SurfEasy sídlící v Kanadě, kterou Opera před rokem koupila. SurfEasy tvrdí, že neuchovává záznamy uživatelské aktivity a funkci nijak nebude monetizovat. Funkce je dostupná ve vývojové verzi prohlížeče, včetně verze pro Linux. VPN slouží hlavně pro skrytí IP adresy uživatele nebo odblokování obsahu, který v jeho lokalitě není dostupný.

VPN v podání Opery. Vybrat lze ze tří zemí: USA, Kanady a Německa
Autor: Opera Software

VPN v podání Opery. Vybrat lze ze tří zemí: USA, Kanady a Německa

Server The Stack se podíval na to, jak se daří velkým serverům, které začaly blokovat blokování reklamy. Tedy zamezovat vstupu bez zobrazení reklam. Prakticky ve všech případech tento přístup způsobil pokles zobrazených stránek, cca v rozmezí 5–10 %. V některých případech však enormně vzrostla míra okamžitého opuštění stránky, u Wired.com např. z 3 na 70 %. Za to zřejmě mohou nahodilí návštěvníci, kteří radši oželí zobrazení stránky, než aby řešili deaktivaci blokování. Data však nemůžeme rozumně zařadit do kontextu a říct, zda se přístup serverům vyplácí nebo ne. Neznáme procento lidí, kteří blokátor vypnuli, ani kolik peněz to přineslo. Časová řada je zatím navíc poměrně krátká.

Videoserver YouTube vylepšil možnosti 360stupňových videí, která podporuje už rok. Nově je možné taková videa i živě streamovat. Další novinkou je podpora prostorového zvuku pro klasická videa (streamy zatím ne). V tomto případě to znamená, že by zvuk měl odpovídat natočení obrazu. Např. pokud se k objektu otočíte zády, uslyšíte ho za sebou. Na desktopu jsou možnosti využití samozřejmě omezené, 360stupňová videa jsou určena hlavně pro nové headsety pro virtuální realitu. První videa s prostorovým zvukem naleznete v playlistu na YouTube. Viz také specifikace prostorového zvuku.


Autor: Google

Software a hardware

Oblíbený přehrávač VLC podporuje desktopové i mobilní Windows, ale teď je předěláván do aplikace pro Universal Windows Platform. To znamená, že jedna verze přehrávače poběží na různých variantách Windows. Už během měsíce by měl být podporován Windows 10 Desktop a Mobile. Později v aplikaci přibude také podpora pro varianty Windows 10 pro Xbox One, IoT a Hololens. Aplikace bude mít design Metro, ale rozhraní vypadá celkem povedeně a zdá se, že půjde relativně dobře používat i na klasickém desktopu. Skončí však vývoj aplikace pro Windows 8, poslední verze vyjde někdy v květnu.

VLC pro Windows 10 s rozhraním Metro
Autor: Thomas Nigro

VLC pro Windows 10 s rozhraním Metro

Byznys a politika

Společnosti Microsoft a Google pokračují ve zlepšování vztahů. Po loňském ukončení patentových sporů se dohodly, že mimosoudně uzavřou i zbylé spory a stáhnou stížnosti, které na sebe podaly různým úřadům. Naše společnosti si s vervou konkurují, ale chceme tak činit v kvalitě našich produktů, ne právní cestou, píše se ve vyjádření Googlu. Microsoft se vyjádřil podobně. Firmy se také usnesly, že v se v budoucnu budou snažit řešit spory mezi sebou a třetí stranu do nich vtáhnou, až když nebude zbytí. Doufejme, že Microsoft bude Google následovat i v postoji k softwarovým patentům. Google je používá výhradně k obraně, kdežto Microsoft jejich dodržování aktivně vynucuje, hlavně na výrobcích zařízení s Androidem, a získává tak značné množství peněz.

Společnost Intel oznámila, že propustí 12 tisíc zaměstnanců, což představuje cca 11 % její pracovní síly. Intelu se příliš nedaří v oblasti PC, z části kvůli propadu celého odvětví. Aktivity v této oblasti proto značně omezí a bude se soustředit na výrobu procesorů. Potenciál vidí hlavně v procesorech pro datová centra a internet věcí. Intel chce změnou ušetřit 1,4 miliardy dolarů ročně. Jednorázové náklady propouštění a restrukturalizace jsou odhadovány na 1,2 miliardy. Kurz akcií na zprávu zareagoval jen lehkým poklesem.

Získávání důkazů pomocí policejního malwaru je stále častější, ale v zákoně nemá jasnou oporu. Massachusettský soudce takto získaný důkaz označil za nepřípustný v případu šíření dětské pornografie. Zřejmě se jedná o první případ, kdy se tak stalo. Problém není v samotném použití malwaru, ale v tom, že ho nelze používat jen tak a bez omezení. Pokud chce policie důkazy získat touto cestou, nelze to podle soudce jinak než s předchozím získáním standardního soudního příkazu s omezenou jurisdikcí. Podobně jako např. při domovní prohlídce.

Zajímavosti

Na Kickstarteru uspěly dva trochu netradiční projekty. Jedním jsou omalovánky (nejen) pro dospělé vytvořené pomocí geometrických tvarů a zlatého řezu. Dílo slibuje spojení člověka s matematickou krásou přírody. Přestože kniha není úplně levná (26 dolarů), přispěvatelé už si zamluvili kolem deseti tisíc kusů, které by měli obdržet už v červnu.

Golden Ratio Coloring Book

Golden Ratio Coloring Book

Ještě větší úspěch má na Kickstarteru desková hra Dark Souls vytvořená na motivy stejnojmenné počítačové hry. Cílové částky 50 tisíc liber se podařilo dosáhnout za neuvěřitelné tři minuty. Aktuálně už je kampaň na 1,3 miliónu liber a částka určitě ještě poroste. Rozsáhlá hra s množstvím figurek vyjde na 80 liber.

Server Ars Technica vydal velký návod pro výrobu a konfiguraci domácího routeru. Stačí k tomu relativně levný malý počítač a samozřejmě linuxový systém, např. OpenWrt.

Pro Android vyšel open-source remake legendární střílečky Counter-Strike. Ovládání určitě není to pravé ořechové, ale už kvůli té nostalgii hra stojí za zkoušku. Open-source je pouze engine, herní soubory pochopitelně musíte dodat sami.

Certifikační autorita Let’s Encrypt oslavila už dvoumilióntý vydaný certifikát. Stále je ale co vylepšovat, jak v našem článku vysvětluje Ondřej Caletka.

Z výrobní linky sjely poslední kusy herní konzole Xbox 360, kterou Microsoft uvedl v roce 2005. Odteď už se bude prodávat pouze Xbox One. Z hlediska funkčnosti se pro Xbox 360 zatím nic nemění a veškeré on-line služby zůstávají zachovány.

root_podpora

Jeden z majitelů elektromobilu Tesla na něm, tedy na jeho počítači pro multimediální centrum, rozběhal Linux. Konkrétně Gentoo s grafickým prostředím Xfce. Až tak obtížné to není, protože počítač je postavený na čipsetu Nvidia Tegra.

Gentoo v Tesle
Autor: Hemera

Gentoo v Tesle

Seznam.cz spustil nástroj Reporter, ze kterého lze získávat zajímavá statistická data o tom, co uživatelé hledají v jeho službách. Reporter se zaměřuje hlavně na zobrazení aktuálních trendů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.