Hlavní navigace

Názor k článku Operační systém /e/: Android bez Googlu na starém telefonu od Jiří Eischmann - Stejně přísná kritéria uplatňuju na každé zařízení, které...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2020 13:26

    Jiří Eischmann

    Stejně přísná kritéria uplatňuju na každé zařízení, které aktivně používám na Internetu a mám v něm uloženou hromadu důvěrných dat včetně přístupů k různým službám. Stejně jako nedám nikomu v rodině počítač s Windows XP nebo starou Fedorou, tak jim nedám telefon s nepodporovaným iPhonem nebo Androidem. Sám používám mobily s podporou ještě přímo od výrobce a když někomu dávám starší mobil, který už podporu nemá, řeším to aspoň alternativní ROMkou, která aktualizace pořád dostává.

    Nutně to zařízení vyhodit nemusíte, když mu najdete roli, kde ten nezabezpečený systém tolik nevadí. Máme doma třeba HP Touchpad s webOS z roku 2011 a používáme ho jako zcela offline přehrávač pohádek pro děti do auta. A máme doma i ten zmiňovaný iPhone 5S, který slouží jako takový mobilnější přehrávač videí na Youtube, nejsou v něm jinak žádná data a nepoužívají se jiné aplikace. Jako smartphone bych to už dnes nikomu nedal. A nepřijde mi to jako paranoidní přístup.

    K tomu iOS 12.4.4: jednalo se opravu pouze jedné bezpečnostní chyby a pouze na zařízeních, kterým skončila podpora 3 měsíce před tím. Za ty 3 měsíce byly jenom ve webovém enginu objeveny desítky bezpečnostních problémů, z nichž řada byla kritických, ty a řadu dalších vám Apple neopravil a už ani nikdy neopraví.