Hlavní navigace

Oprava červených očí v Gimpu

17. 4. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Efekt červených očí je poměrně nepříjemný a často dokáže pokazit dojem z jinak povedené fotografie. Začínající fotografové mají z tohoto častého problému těžkou hlavu a netuší, co si s ním počít. Vysvětlíme si, jak tento efekt vzniká a jak se jej s pomocí Gimpu nejjednodušeji dodatečně zbavit.

Červené oči

Efekt červených očí vzniká v případě použití přímého blesku, který přímo zasvítí do oka fotografované osoby. Stejný (nebo velmi podobný) problém se samozřejmě vyskytuje také v případě focení zvířat.

Potíž je v tom, že blesk svítí příliš krátce na to, aby stihlo oko zareagovat a stáhnout panenky. Záblesk se tedy naplno odrazí od očního pozadí. Problém je výraznější u osob se světlou barvou duhovky (modré či šedé oči) a u dětí.

Většina fotoaparátů proto obsahuje funkci, která dokáže efekt částečně potlačit. Princip je poměrně snadný – sérií předzáblesků donutí fotoaparát oko stáhnout zorničky tak, že se odraz minimalizuje. Ne vždy je to ale postačující a na fotografii se nám stejně červené oči objeví.

Pokud se chceme problému zbavit, musíme použít externí blesk, který nesvítí v ose fotoaparátu a neodrazí tak světlo z očí přímo do objektivu. Někdy ovšem takový blesk nemáme nebo máme k dispozici fotografii, kterou už prostě nepřefotíme.

Ani v tom případě ale nemusíte věšet hlavu. Existuje samozřejmě několik způsobů, jak se nežádoucí barvy zbavit. Protože je tento článek určen začátečníkům, ukážeme si ten nejjednodušší způsob odstranění efektu.

Jak na ně

Opět jsem záměrně vybral co možná nejnázornější fotografii, na které je problém velmi dobře vidět. Modelka má přesvícené obě zorničky a výsledkem jsou velmi výrazné červené zorničky. Původní snímek vypadá takto:

Červené oči 1

Protože se ve své podstatě jedná o přesvícené místo, nejjednodušší úpravou je snížení jasu v konkrétních místech. Použijeme proto nástroj Zesvětlující nebo ztmavující tahy, který nalezneme na hlavní paletě nebo pod klávesovou zkratkou Shift+D. V nastavení vybereme samozřejmě Tmavnutí.

Obrázek si rozumně zvětšíme tak, abychom viděli oko dostatečně přesně a mohli ztmavit přesně ta místa, která potřebujeme. Ke zvětšení použijeme například kombinaci Ctrl + kolečko myši.

Vybereme si štětec s neostrými okraji. Jeho velikost by měla odpovídat přibližně třetině průměru oblasti, kterou chceme upravovat. Tímto štětcem pak postupně ztmavíme celou zorničku do přirozené barvy. Výhodou tohoto nástroje je možnost ztmavit některé části oka méně než jiné. Obvykle je potřeba střed ztmavit mnohem víc než okraje. Ty ovšem také bývají obarveny červenou barvou. Můžeme proto použít více tahů uprostřed a méně na okrajích. Výsledné ztmavení musí vypadat přirozeně.

Červené oči 2

Bohužel jsme při úpravě přišli o odlesk v očích, který dodává oku jiskru a přidává obličeji na zajímavosti. Není ovšem problém odlesk opět doplnit. Tentokrát vybereme klasický nástroj Kreslení neostrých tahů štětcem, který se ukrývá pod klávesou P.

Červené oči 3

Opět si oko přiblížíme a vybereme si nástroj, který má tentokrát už ostré hrany a přibližně desetinový průměr proti původní červené duhovce. Obvykle má jeho průměr tedy jen několik málo pixelů. Odraz musí být vidět, ale neměl by být přehnaně velký, jinak bude vypadat nepřirozeně.

Vybereme si bílou barvu a jedním klepnutím do prostoru původního odlesku nakreslíme neostrou skvrnu, která nám bude simulovat přirozený odlesk. Stejnou akci provedeme pro obě oči.

root_podpora

Červené oči 4

Nebojte se trochu experimentovat s umístěním, ale pozor na „šilhání”. Pokud totiž body uděláte na špatném místě, bude divákovi připadat, že fotografovaná osoba šilhá. Vše musí prostě vypadat přirozeně.

Výsledek je i při použití této jednoduché metody poměrně uspokojivý a při troše šikovnosti se vám podaří červené oči odstranit, jako by na fotografii ani nikdy nebyly.

Červené oči 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.