Hlavní navigace

Názor k článku Osm chyb, které dělají linuxoví začátečníci od Petr M - Tuhle roztříštěnost naopak považuju za obrovskou výhodu. 1. Počet...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 3. 2014 11:19

    Petr M (neregistrovaný)

    Tuhle roztříštěnost naopak považuju za obrovskou výhodu.

    1. Počet vytvořených řádků kódu za jednotku času exponenciálně klesá s tím, jak přibývá vývojářů na projektu. Takže dva projekty (např. KDE + Gnome) teoreticky 4x zrychlí vývoj proti kolosu.

    2. Těch 500 distribucí je proto, že si každý může udělat tu svou. Firma může mít vlastní distro s tím, co používají a nemusí pokaždý při přeinstalaci stahovat balíčky atd. Pokud na tom má hodně strojů (serverovou farmiu apod.), je to zas jenom výhoda.

    3. Tučňák je i v embedded zařízeních, dokonce tam válcuje všechno ostatní. Takže v podstatě každý spotřebič může mít "svou distribuci" - třeba stojan-benzinky-typ566442 nebo distro TV-2546a215 apod. Vývojář pak udržuje svoje distro i s aplikačním softem pro konkrétní zařízení... Ušetří to hodně práce proti tomu, že by musel mít místo tučňáka proprietální systém a sám se starat i o zdrojáky jádra, ovladačů, IP stack,... V tom je tučňákova momentálně nepřekonatelná síla.