Hlavní navigace

Názor k článku Osm chyb, které dělají linuxoví začátečníci od Lael Ophir - Samozřejmě říkat "dejte do zákona referenci na interní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2014 16:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Samozřejmě říkat "dejte do zákona referenci na interní formát OpenOffice, který jsme prohnali standardizací" by znělo blbě. Daleko lepší je prohnat ten formát standardizací, a ujistit se, že to bude jediný standard. Fakt tohle nevidíte? Proč podle vás Sun a IBM investovali v přepočtu miliardy korun do koupě a vývoje OpenOffice, standardizace formátu a lobbování? Jste snad tak naivní, že věříte, že jejich cílem bylo obecné blaho? :D

    Jeden standard zní pěkně. Jenže formáty ODF i OOXML jsou postavené na interním objektovém modelu konkrétních aplikací. Pokud chcete, aby například OO/LO uměl kompletně interpretovat OOXML, musí logicky umět přesně totéž, co MS Office (včetně textu s neonovým efektem). Pokud OO nějakou věc neumí, těžko s ní v té aplikaci můžete pracovat. Pokud toho umí víc (řekněme funkce ve spreadsheetech, které OOXML nepopisuje), nelze to do cílového formátu uložit. Používání ODF by pro MS znamenalo nutnost downgradovat funkcionalitu MS Office tak, aby byla přesně shodná z OpenOffice, a navíc se vzdát zpětné kompatibility se starými dokumenty. Udělal byste to na místě MS? Nebo byste radši standardizoval vlastní formát?

    U těch "nesmyslů" o partnerských firmách vycházím z toho, že jsem byl tehdy osloven českou pobočkou Microsoftu s výzvou, aby se naše firma zúčastnila standardizačního řízení. Podobně byli osloveni kolegové z dalších firem. S těmi státy rozvojového světa podle mě MS udělal správnou věc.

    Oni fakt všude dali lidem z OpenDocument Format Alliance zapravdu? Toho jsem si nevšiml.
    Jak jsem už psal, OOXML je kompletní specifikace. Na rozdíl od ODF, které původně nepopisovalo ani vzorce spreadsheetů (které v ISO verzi nejsou dodnes).

    M$... není schopen svůj standard pořádně implementovat - detaily?