Hlavní navigace

Názor k článku Osm chyb, které dělají linuxoví začátečníci od kozec - > 1. To že takový malware nevidíme in...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2014 17:53

    kozec

    > 1. To že takový malware nevidíme in the wild znamená buď že máme dost času zavést všude SecureBoot, nebo že ten malware nevidíme, protože je dobře maskovaný. Ani jedna alternativa nepodporuje názor, že bychom se na SecureBoot měli vykašlat.

    Alebo ze je to proste cele jedna velka hovadina. Normalne OS Vam len tak nainstalovat nejake svinstvo do MBR alebo UEFI nedovolia a Windows ma problem aj s omnoho mensimi zmenami v HW, nez je totalny presun do virtualizacie. Pravdepodobnost, ze by niekto dokazal nieco take spachat *univerzalne*, totalne nepozorovane a aspon bez rizika, ze sa pobije s niektorym ovladacom (celkom ignorujuc vsetko ostatne, s cim sa moze pobit, virtualizacnym SW fakt len pocnuc) je minimalna.

    Ako spomenul kolega hore, ta moznost je 8 rokov znama, cca 10 rokov uskutocnitelna a za celu tu dobu tu nebol ani naznak toho, ze by ju niekto vyuzil. Pritom virusov, ktore si robia z Windows cvicenu opicu a z uzivatela dojnu kravu sa za ten cas objavilo giganticke mnozstvo a ziaden SecureBoot im v nicom ani len teoreticky nebranil.