Hlavní navigace

Názor k článku Osm chyb, které dělají linuxoví začátečníci od Lael Ophir - 1. Zdroj? 2. Super. Jak tu situaci přivodím? 3. Než...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2014 23:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    1. Zdroj?
    2. Super. Jak tu situaci přivodím?
    3. Než budete mluvit o bezcenných blbech, měl byste si nastudovat něco o rozlišení zařízení a rastrování fontů. Pokud máte křivkový font (TTF, PS), při rastrování vám písmeno vyjde široké například 10.4 pixelu. Musíte ho zaokrouhlit na 10 pixelů, ale 0.4 pixelu vám pak jaksi chybí. A to jsou 4% šíře písmena; děje se to u každého písmene, takže se chyba může kumulovat. Tyhle chyby můžete řešit několika způsoby:
    A. Kumulovat chyby na konci řádku. To ovšem vylučuje například zarovnávání do bloku, protože vám díky kumulaci chyby poslední znaky mohou končit třeba o centimetr jinde, než by měly. Tohle nedělal snad žádný SW.
    B. Chybu rozložit na řádku - tohle dělal ET Klasik. Bohužel při tisku na 9-jehličkové tiskárně ty chyby mlátí do očí, protože máte nestejnoměrné mezery mezi znaky.
    C. Spočítat jak velká ta písmena vyjdou na tiskárně, a podle toho provést layout stránky - tohle dělá Word 95. Bohužel se pak layout liší podle výstupního zařízení. Vyžaduje to tedy správně strukturovat dokument.

    Word 95 měl používal jako default layout podle tiskárny, a to z výše popsaného důvodu. V době Wordu 97 se přešlo na defaultní layout podle fontu, jako to dělá PDF, DVI a ET Klasik, protože se zvýšilo rozlišení běžných tiskáren. A jak jsem psal, z důvodu zpětné kompatibility Word umí layout podle tiskárny i dnes - dokumenty z Wordu 95 se tak chovají stejně, jako v roce 1995.
    Jak vidíte, rozumný důvod existuje. Akorát o věci víte příliš málo, než abyste ho viděl.

    MS samozřejmě umožňuje instalovat fonty do Windows, a umožňuje také přikládat fonty do dokumentu. Opět jste něco přehlédl.