Hlavní navigace

Osm věcí, které hravě zvládne i Chrome OS

7. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

O „webovém“ systému Chrome OS mnoho lidí hovoří, podstatně méně lidí ho ale opravdu vyzkoušelo. Je pravda, že je offline k ničemu? Zvládá video? Upravím v něm fotky? V článku tyto a další otázky zodpovíme. Chrome OS je zkrátka jiný, ale to ještě neznamená, že je nepoužitelný. Můžete ho naučit hodně věcí.

Práce s dokumenty

LibreOffice ani Microsoft Office sice v Chrome OS nerozběhnete, ale k dispozici je kancelářský balík Google Docs, dnes již prezentovaný spíš pod obecnějším názvem Google Drive. Jedná se o webovou službu, která však funguje i bez připojení k internetu. Offline režim je nutno předem povolit, až poté se začnou dokumenty ukládat do paměti prohlížeče.

Ačkoliv webové řešení od Googlu stále nedosahuje možností desktopových balíků, dnes už je v takovém stavu, kdy dle mého soudu postačí 95 % uživatelů. Google navíc kancelářské aplikace stále vylepšuje, nedávno se velké aktualizace dočkal tabulkový procesor. Aktualizace přinesla například navýšení různých limitů, nové funkce či rychlejší odezvu.

Tabulkový procesor Sheet je zřejmě nejpokročilejší součástí Google Docs. Výčet funkcí už je opravdu rozsáhlý.

Tabulkový procesor Sheet je zřejmě nejpokročilejší součástí Google Docs. Výčet funkcí už je opravdu rozsáhlý.

Použitelnost Google Docs však do značné míry spočívá v tom, zda je používá i vaše okolí. Při nasazení v rámci celé firmy se jedná o velmi silné řešení s mnoha možnostmi sdílení, spolupráce apod. Pokud se však pohybujete v prostředí, kde stále vládne například Microsoft Office, budete to mít obtížné. Docs sice podporují import formátů DOC, DOCX apod., ale k dokonalosti má hodně daleko a bez problémů zvládne jen nejjednodušší dokumenty.

Sledování filmů

Chrome OS obsahuje správce souborů, takže si do zařízení můžete natahat jakékoliv soubory podle vašich představ. Systém také obsahuje jednoduchý přehrávač videí, vyvedený jak jinak než v HTML5. Podpora kontejnerů i formátů je rozsáhlá a měla by uspokojit téměř všechny. Nechybí ani populární H.264 a MPEG-4. Film si přehrajete, ale žádné pokročilejší funkce opravdu nečekejte.

Zejména pro uživatele, kteří perfektně nevládnou angličtinou, je tu však jeden zásadní problém – integrovaný přehrávač nepodporuje titulky. Naštěstí to zvládnou některé alternativní přehrávače. Zmiňme hlavně Subtitle Videoplayer, který umožňuje nastavit kódování, velikost a případně i zpoždění titulků. Podporován je pouze formát SRT, jenž je však dnes v podstatě standardem. Potěší také funkce automatického vyhledávání titulků na serveru OpenSubtitles.org.

Klasickou kombinaci video v H.264 + české titulky zvládne Chrome OS s pomocí Subtitle Videoplayer.

Klasickou kombinaci video v H.264 + české titulky zvládne Chrome OS s pomocí Subtitle Videoplayer.

Poslech hudby

Velmi podobná je situace u hudby, resp. audiosouborů. I zde má integrovaný přehrávač jen ty nejjednodušší funkce. Zkrátka přidáte skladby do playlistu a hrajete. Ve Web Store najdete pár alternativ, mezi kterými vyčnívá vizuálně atraktivní přehrávač Remo. Ten už pár pokročilejších funkcí nabídne (má např. ekvalizér), ale stále tu chybí jedna důležitá věc – knihovna hudby.

Pokud patříte mezi trochu náročnější posluchače, jako ideální se jeví volba jedné z webových hudebních služeb na bázi předplatného. Zde se jednoznačným vítězem stává Deezer, který nabízí možnost uložení skladeb do prohlížeče pro poslech offline. Uživatel se o nic starat nemusí, prostě u vybraného alba zatrhne příslušnou možnost. Pro srovnání, Spotify uložení skladeb nabízí pouze v desktopové aplikaci (pro Chrome OS pochopitelně není dostupná) a Google Play Music ukládání nepodporuje vůbec.

Deezer. Pokud chcete spravovat velkou hudební kolekci, musíte do cloudu. Tohle samotný Chrome OS nezvládne.

Deezer. Pokud chcete spravovat velkou hudební kolekci, musíte do cloudu. Tohle samotný Chrome OS nezvládne.

Stahování torrentů

Mnohými nenáviděná, ale uživateli ve většině případů milovaná síť BitTorrent často poskytne obsah, který nikde jinde nenajdete. Jak je to s jeho stahováním, přesněji řečeno sdílením, v Chrome OS? Nabídka klientů sítě BitTorrent je dosti úzká, ale zase relativně kvalitní.

Nejlepší je zřejmě BitTorrent Surf přímo z dílny společnosti BitTorrent. Vyniká hlavně uživatelskou přívětivostí. Jeho rozhraní je přehledné, umožňuje také vyhledávání torrentů a ukazuje u nich měřítko kvality (podle poměru seedů a leechů). Klient je sice zatím označen jako beta, ale funguje spolehlivě.

Surf od BitTorrent Labs zvládá základní stahování torrentů na jedničku.

Surf od BitTorrent Labs zvládá základní stahování torrentů na jedničku.

Poměrně oblíbený je také JSTorrent, který uživateli nabídne větší množství informací, ale zase není tak přehledný. Pokud ve Web Store budete pátrat po dalších klientech, mějte na vědomí, že ne vše s bittorrent v názvu je plnohodnotný klient. Těch je v současnosti opravdu menšina. Většinou se jedná o různá rozšíření umožňující vzdálené ovládání klienta na jiném počítači.

Grafické práce

V prohlížeči už dnes lze rozběhnout mocné grafické editory. Příkladem za všechny budiž Pixlr, který se podobá Photoshopu. Množstvím nástrojů se mu samozřejmě nepřibližuje, však je zdarma, ale řekl bych, že lehce pokročilý grafik se sním spokojí. Jen škoda, že Pixlr běží ve Flashi. Ale snad to nebude dlouho trvat a dočkáme se i podobně kvalitních nástrojů na bázi HTML5.

V Pixlru budou uživatelé Photoshopu jako doma. Počet možností je vzhledem k ceně (0 Kč) úctyhodný.

V Pixlru budou uživatelé Photoshopu jako doma. Počet možností je vzhledem k ceně (0 Kč) úctyhodný.

Asi tušíte, že Pixlr offline nespustíte. K dispozici je však jeho lehkotonážní edice zvaná Pixlr Touch Up, kterou už rozběhnete i bez připojení. To už je aplikace zaměřená jasně na běžné uživatele, kterým nabídne intuitivní prostředí a několik základních možností úprav: změnu velikosti, nastavení barev, ořez, klonování, vložení textu, nějaké ty efekty apod. Znáte to.

Propojení s mobilem

Vynikajícím nástrojem pro přenos dat mezi smartphonem s Androidem a počítačem s Chrome OS je AirDroid (Web Store). Zařízení spolu komunikují po lokální WiFi síti, případně i přes internet. Zde už ale nejspíš budete potřebovat prémiovou verzi, protože přenos přes internet je jinak omezen limitem 100 MB. AirDroid není žádná specialita Chrome OS, můžete ho používat kdekoliv.

AirDroid – rychlá správa telefonu z pohodlí počítače.

AirDroid – rychlá správa telefonu z pohodlí počítače.

Vzhledem k určité omezenosti systému a předurčení Chromebooků jako zařízení do světa se jedná o ideální spojení. Prostřednictvím AirDroidu můžete na pohodlné klávesnici vyřídit SMS, zkopírovat videa do počítače, spravovat aplikace v telefonu a mnoho dalšího. AirDroid je užitečný, hlavně pokud chcete přenášet informace mezi svými zařízeními bez zdlouhavého a někdy nežádoucího mezikroku v cloudu.

root_podpora

Úprava zdrojáků

Nebudeme si nic nalhávat, Chrome OS je pro programování zkrátka špatná volba. Ale pokud někdy budete potřebovat poupravit či doplnit nějaký ten kód, i tady systém nabízí určité možnosti. Pro malá příležitostné úpravy postačí editor Text, který dokáže zvýraznit syntaxi, nastavit tabulátor a hlavně podporuje více otevřených dokumentů v panelech. Pro náročnější je vhodný například editor Caret (umí i makra) fungující lokálně, případně cloudové řešení Codenvy. U něj už máte k dispozici pokročilejší IDE.

Caret: to nejlepší pro kódování v Chrome OS.

Caret: to nejlepší pro kódování v Chrome OS.

Připojení k SSH

Pokud vás Chrome OS nepřesvědčí ani nyní, tak si zkrátka nejste souzeni. Do systému lze nainstalovat i plnohodnotný SSH klient zvaný prostě Secure Shell. Klient je dokonce vyvíjen přímo v rámci projektu Chromium a patří mezi nejoblíbenější aplikace pro tento systém. To celkem svědčí o tom, že Chrome OS nakonec není jen pro nenáročné uživatele, kteří ho dostanou s notebookem a na nic se neptají, ale něčím přitahuje i zkušené linuxáky.

SSH: račte vstoupit.

SSH: račte vstoupit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.