Hlavní navigace

Otec Androidu se vrací, jeho firma bude vyrábět telefony

15. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Z Yahoo se stane Altaba, Google zvětší obrázky pomocí neuronových sítí, GPD chystá sedmipalcový notebook s Ubuntu a Trump si vybral poradce pro kyberbezpečnost, který má velmi „nebezpečné“ stránky.

Software a hardware

Na trh s chytrými telefony míří nová společnost Essential. Na tom by nebylo nic tak zajímavého, dnes mobilní zařízení vyrábí kde kdo, kdyby za společností nestál sám Andy Rubin, otec operačního systému Android. Na Androidu přestal pracovat v roce 2013 a před dvěma roky opustil firmu Google. Server Bloomberg přinesl zprávu, že Essential plánuje vsadit hlavně na jeden špičkový smartphone s bezrámečkovým designem a chytrá doplňková zařízení. Hlavním softwarovým lákadlem by měla být umělá inteligence. Na vývoji prý pracuje cca 40 lidí, kteří dříve pracovali hlavně v Googlu a Applu. Pokud vše půjde podle plánu, telefon by se na trhu měl objevit v polovině letošního roku.

Komprese obrázků se čím dál víc zdokonaluje, ať už zaváděním nových formátů nebo různým vylepšováním klasického JPG. Teď se Google ale pokusil o něco trochu jiného. Nová technologie RAISR postavená na neuronových sítích zvládne to, že dokáže obrázek v malém rozlišení zvětšit a doplnit detaily, aby nebyl rozrastrovaný. Google toho chce využít pro šetření dat, hlavně mobilních. Technologie bude postupně nasazována do různých aplikací od Googlu a zřejmě zatím testována jen u zlomku uživatelů, kteří by neměli poznat rozdíl. Kromě ušetřených dat – RAISR by měl obrázek smrsknout až na 25 % původní kapacity.

Další velká aktualizace Windows 10, která se bude jmenovat Creators Update, se pomalu blíží a Microsoft odhaluje další střípky. Aktualizace by měla přidat např. herní režim, který by měl zajistit ideální výkon ve hrách. Podrobnosti nebyly zveřejněny, ale systém zřejmě bude jen kontrolovat, zda nějaká aplikace nebo konfigurace výkon neomezuje. Další zajímavou novinkou bude ovládací panel soukromí, kde uživatel dostane možnost vypnout jednotlivé možnosti odesílání svých dat Microsoftu. To systém sice nabízí při instalaci, nicméně úprava nastavení po instalaci je dnes trochu komplikovanější. Odesílání dat ale úplně vypnout nepůjde – základní informace bude systém Microsoftu posílat vždy.

Menší společnost GPD, která vyrábí opravdu malé notebooky či handheldy, ohlásila nový produkt GPD Pocket. Půjde o sedmipalcový notebook s Ubuntu nebo Windows. Osazen bude čipset Intel Atom, takže zařízení nebude omezeno na programy pro ARM. Zajímavější je vnějšek zařízení. Displej bude používat technologii IPS a bude chráněn Gorilla Glass 3, rozlišení oznámeno nebylo. Tělo pojme i plnohodnotnou klávesnici (samozřejmě bez numerických kláves). Místo se ušetřilo hlavně odebráním touchpadu, který nahradí trackpoint. Zatím nebylo oznámeno, kdy se zařízení dostane do prodeje a za kolik, ale mělo by to být v letošním roce.

Předběžný návrh GPD Pocket

Předběžný návrh GPD Pocket

Byznys, politika, právo

Zvolený americký prezident Donald Trump si vybral vrchního poradce pro kyberbezpečnost. Bude jím Rudy Giuliani, bývalý starosta New Yorku. Od něj se předpokládá, že půjde tvrdší cestou a bude prosazovat omezování internetu nebo šifrování. Na to si ale budeme muset počkat. Za pozornost stojí Giulianiho stránky GiulianiSecurity.com, dnes už nedostupné. Jak upozornil např. The Register, stránky byly opravdu zastaralé, zejména co se použitých technologií týče. OpenSSH z roku 2007, tři roky neaktualizovaný redakční systém Joomla, operační systém FreeBSD 6 nebo nevyhovující HTTPS. Web obsahoval minimálně 40 známých závažných zranitelností. Není tedy jasné, zda Giuliani web vypnul sám, nebo mu s tím někdo pomohl.

Giulianiho "nebezpečné" stránky

Giulianiho „nebezpečné“ stránky

Asi jste tento týden zaregistrovali, že Yahoo končí a bude z něj Altaba. Tak jednoduché to ale není, tak si to upřesněme. Webové služby Yahoo, které si pod značkou většina lidí vybaví, kupuje Verizon za necelých 5 miliard dolarů. Zde by se nic měnit nemělo a Verizon pravděpodobně známou značku zachová. Na Altaba se přejmenuje zbytek společnosti Yahoo, který Verizon nekoupil. Jde např. o 15% podíl v holdingu Alibaba a další okrajové aktivity. Yahoo jako název firmy tedy končí, nicméně značka zřejmě bude žít dál.

Společnost X spadající pod holding Alphabet ruší projekt solárních letadel/dronů Titan. Stroje měly být použity pro pokrytí odlehlých koutů světa internetovým připojením. Projekt vznikl ve firmě Titan Aerospace, kterou Google koupil v roce 2014. Důvod ukončení není úplně jasný, ale Titan za sebou měl i nějakou tu nehodu a nepříliš vydařené starty. Dalším důvodem může být fakt, že se v Googlu rozvíjí několik podobně zaměřených projektů. Mezi ně se pravděpodobně rozdělí také většina z cca padesáti zaměstnanců, kteří pracovali na Titanu.

Zajímavosti / telegraficky

S těmi chytrými asistenty jsou samé problémy – protože někdy až tak chytří nejsou. Místní televize v San Diegu odvysílala reportáž o tom, jak si šestileté děvče objednalo domeček pro panenky, když si o to jednoduše řeklo domácímu asistentovi Amazon Echo. Ale tady to nekončí. V reportáži celou situaci zopakovali včetně příkazu k objednání domečku. Toho se chytla další Echa v domácnostech diváků a také se jala domeček objednávat. Do televizní stanice potom volali naštvaní diváci. Naštěstí Echo u většiny lidí/účtů požaduje ještě dodatečné ověření, takže to nakonec diváky nic nestálo. Podobná vtipná situace se nedávno stala na prezentaci Googlu, kdy na pokyn OK Google reagovaly také mobilní telefony návštěvníků.

Nový experimentální prohlížeč Opera Neon nebude podporovat Linux. Ale zřejmě to není něco, co bys nás mělo trápit. Firma Neon označuje jako vedlejší projekt zaměstnanců, který se nebude rozvíjet sám o sobě, ale možná něco objeví pro klasickou Operu.

Výuka IT na středních školách neodpovídá dnešní době a stále se učí hlavně základní práce s dokumenty. Michal Blaha v zajímavém příspěvku navrhuje, jak by výuka mohla vypadat v roce 2017.

Pozor na Acrobat Reader ve Windows. Od poslední aktualizace bez svolení uživatele přidává rozšíření do prohlížeče Chrome, které má řadu oprávnění.

Velké zpravodajské servery začínají přecházet na HTTPS. Nedávno zabezpečené spojení zapnul britský Guardian, teď ho následuje New York Times.

V Kalifornii začal platit zákon, který zakazuje uveřejňování věku nebo data narození herců on-line. Filmová databáze IMDb to ale odmítá respektovat a bude se bránit soudně. Cílem zákona je ochránit zejména méně známé herce před věkovou diskriminací.

root_podpora

Desktopová verze komunikátoru Telegram vyšla ve verzi 1.0. Designově je velmi podobná té mobilní a nově nabízí např. možnost aplikovat témata vzhledu.

Server TorrentFreak zveřejnil výroční žebříček torrentových serverů. Jedničkou je opět Pirate Bay, na druhé pozici se umístil ExtraTorrent.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.