Hlavní navigace

Názor k článku Otevřená města: iniciativa chce open source na radnice od Lael Ophir - Ad Daj sukromnej firme poznavacie znacky a bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 10. 2015 16:32

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad Daj sukromnej firme poznavacie znacky a bude to rovnake ako doteraz - soukromé firmy nejsou náchylné ke korupci, protože na rozdíl od státní správy mají motivaci si to pohlídat. Stát může triviálně soukromé firmě nastavit saknce za nedostupnost systému, příliš dlouhou dobu vyřizování atd., a to je pro soukromníka silně motivující. Navíc soukromníka lze relativně snadno vyměnit, navíc daný servis nemusí poskytovat jen jeden dodavatel (koukněte třeba na STK). Co si asi vezme stát na své vlastní evidenci vozidel, když nefunguje? A jak ji vymění? Nejvýš vyhodí nějakého ředitele či náměstka, na jeho místo se dostane další mizerně placený týpek bez kvalifikace co tam půjde za odměnu a/nebo protože nikomu nevadí, a jste kde jste byl.

    Ad Stat sa musi zmenit a ludia v nom zijuci - LOL. Státu chybí motivace dělat věci lépe. Peníze na daních a jiných poplatcích dostane tak jako tak, má v dané oblasti monopol, úřednící jsou proti soukromému sektoru mizerně placení, personální politika je příšerná, a všechno dusí byrokracie. Nevyřešilo se to nikde, a nevyřeší se to ani u nás, protože důvody toho stavu jsou principiální. Může to být jen špatné nebo ještě horší.

    Ad Zverejnenim zdrojovych kodov, by sa aj rapidne zvysila aj kvalita - nemyslím si to. Mimochodem open source projekty typu Gimpu, Open/LibreOffice nebo třeba OpenSSL mají dost tristní výsledky, i když se zdrojáky uvolňují.

    Ad Pri zverejnovani zdrojovych kodov, pouzivanych otvorenych formatov a pouzivani open source apliakcii by si tiez nemal problem pri roznych zmenach upravach, zmene dodavatela - viděl jste někdy nějakou větší aplikaci? Udělat změnu znamená popsat správně co vlastně chcete (což bývá překvapivě velký problém), mít někoho kdo má správné znalosti a schopnosti, ten musí dost dlouho studovat kód, pak udělat změnu, tu musíte otestovat, zdokumentovat, a samozřejmě do budoucna udržovat. Změna dodavatele znamená začít zase od začátku, což se ve většině případů zatraceně prodraží. Navíc nevíte jestli nový dodavatel vůbec bude fungovat a zvládne co po něm chcete.

    Ad To iste licencie MS a pdobne - jen "podpora" Red Hat Enterprise Desktopu (tj. aktualizace a možnost prohledávat knowledgebase) vás při propočtu na tři roky vyjde dráž než licence Windows, která má totéž v ceně. A můžete se zajít zeptat třeba do Vídně, proč upustili od migrace na Linux a Open/LibreOffice. V Mnichodě se jim to skoro povedlo, po deseti letech, s tím že běží staré Windows ve virtuálech, nepřemigrovali všechny stanice, museli komplet vyměnit IT oddělení, a finančně to podle různých propočtů skončilo ziskem nebo ztrátou, podle toho kdo to počítal (podle vedoucího tamního IT ušetřili, protože nekupují k SW žádnou podporu - wow).

    Faktem je, že open source komunita není schopná ani pořádného rozvoje velkých projektů typu Open/LibreOffice, Gimp apod., a Linux je jako platforma pro vývojáře podnikových aplikací celkem katastrofa, a ve srovnání s Windows je to návrat do prehistorie IT.

    Ad Toto je sila open source, ktoru ale brzdi korupcia a looby vlekych SW firiem - open source je síla, na tom se jistě shodneme :). Proč je v LibreOffice s každou další revizí vždy něco dalšího rozbité, a vývoj v posledních letech spočívá prakticky jen ve změně ikon a drobném leštění? Proč dodnes neumí pořádně zobrazit dokumenty MS Office, když jsou ty formáty už cca 9 let dokumentované? Proč se do ISO ODF dostala tak základní věc jako vzorce spreadsheetů až po skoro devíti(!) letech? Proč ODF dodnes nemá použitelné sledování změn v dokumentech? A to se do vývoje lije spousta peněz. Jen Sun vypálil na OpenOffice v přepočtu miliardy korun.
    S distry Linuxu je to podobné: proč půlka věcí neběhá, podpora HW je tak mizerná, pořád nejsou vyřešené problémy s uspáváním (a hlavně následným probouzením :)), výdrží na baterie, proč aktualizace věčně něco rozbíjejí, a proč se mezi verzemi dister mění UI jak kdyby autoři byli na drogách (vizte třeba dost katastrofické uvedení Unity)?