Hlavní navigace

Názor k článku Otevřená města: iniciativa chce open source na radnice od petrph - Ono to je na vysvětlení poměrně snadné. Totiž...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 10. 2015 1:22

    petrph

    Ono to je na vysvětlení poměrně snadné. Totiž jestliže píšete "Pokud má nějaký software získávat data z celostátních číselníků, tak předpokládám, že k nim dostanou tvůrci aplikace v rámci smlouvy o zhotovení (a je úplně jedno, jestli closed-source nebo open-source software) zdokumentovaný přístup. Ano-v tom souhlas.
    Ale pak úplne neplatí ta věta z předešlého příspěvku totiž že "je možné převzít nějaký existující open source projekt,a dodělat do něj chybějící věci".. protože potom by se tím mínil jen takový starší open source projekt, ktery již byl vyvíjen pro státní správu a tento zdokumentovaný přístup dostal? Souhlas?
    Čímž jsem se dostal k tomu podstatnému. Že toiž tento směr open source vlastně v první etapě těm úřadům které do něj vstoupí nepřinese žádné výhody, žádné úspory, nic, naopak se jim to ještě prodraží, jak v ceně těch produktů (včetně zdrojáku), tak na právní služby na správné zapracování toho požadavku do smlouvy. A že ty úspory příjdou v té další generaci, kdy už se naprogramují, zaplatí, řekněme zestárnou (i legislativně). Tak teprve až potom pro jiné úřady budou moci ty malé firmy přijít a převzít tyto existující open source projekty (ze státní správy),a dodělat do něj chybějící věci".. SOuhlas?
    Obábám se že ani toto není jasně těm zástupcům úřadům řečeno-možná by třeba řekli že o toto vlastně vůbec nemají zájem-být v té první generaci..