Hlavní navigace

Názor k článku Otevřená města: iniciativa chce open source na radnice od petrph - Já jsem přece ten ," SPECIÁLNĚ bod 1"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 10. 2015 12:57

    petrph

    Já jsem přece ten ," SPECIÁLNĚ bod 1" četl, a proto jsem přece tu otázku položil. Píšete "v bodu 1 Výhoda (či spíše jedna z výhod) OSS je nezávislost na konkrétním dodavateli."
    Takže se opět ptám v čem se ta výhoda u veřejné správy projevuje, kromě " úpravy kvůli legislativě" projevuje?
    Protože-ona ta ´vyhoda jak je napsáná je logicky špatně-zákazník je vždycky nezávislý na konkrétním dodavateli-vždycky si může (na začátku) koupit od kteréhokoliv dodvatele co chce. Takže tedy logicky předpokládám, že onu nezávislost "na konkrétním dodavateli." se rozumí až v případě požadavku nějakých změn, nich wahr?
    A ted tedy jaké požadované změny máte na mysli? Upravy kvůli legislativě to podle Vás nejsou, úpravy nějakých funkčních chyb předpokládám i ten původní dodavatel opraví podle smlouvy (v bezplatných aktualizacích). Těžko by jste taky jako výhodu OSS zvýraznoval že zákazník bude platit 2x-napřed původnímu dodavateli a potom nějaké jiné firmě za opravu chyb ( které má mít opravené zdarma ze smlouvy či záruky).
    Takže mi zbývá nějaká nedefinovaná množina "jiných úprav" než legislativních, o které by měly mít úřady obcí/měst-zájem. Mohl by jste nějaké z nich namátkou jmenovat-aby za ně tyto měly zájem vydávat další peníze ze svých omezených rozpočtů?
    (jen taková poznámka-datová základna je téměř vždy fyzicky oddělená od programu. Tudíž pokud by šlo o nějaký, jiný pohled na data, jiný výstup dat, bylo by mnohem jednodušší,rychlej­ší a taky mnohem levnější..udělat samostatný jednoúčelový prográmek s těmi daty pracující - než pracně analyzovat, upravovat, taky testovat, znovu překládat, atd...původní rozsáhlý program.Jakože tedy-už jsem tu o tom psal,v případě OSS vlastně nejde o provedení nějaké úpravy ve zdrojáku (to leda jako nouzovka na pár dní)-ale o celý budoucí vývoj pararelní větve toho programu. Což je zase o úplně jiných penězích..