Hlavní navigace

Ovladač disket v jádře je sirotkem, Google a Microsoft mají skvělé tržby

28. 7. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Udržovat ovladače disket v linuxovém jádře je čím dál těžší, Canonical pokračuje ve vývoji Miru, KernelShark je rychlejší a používá Qt, Google a Microsoft hlásí velmi dobré tržby a Ubuntu jde naplno do ZFS.

Linus označil ovladače disket za sirotky

Linus Torvalds v jednom z commitů mimo jiné označil ovladače disket za sirotky (orphaned), protože dosavadní správce už nemá v této oblasti funkční hardware. Podle jeho slov je všeobecně s disketovými mechanikami v posledních letech problém a ovladače se z dnešního pohledu dají označit za mrtvé. Současné disketové mechaniky se připojují přes USB a zmíněný ovladač vůbec nepoužívají.

Přesto je klasické disketové rozhraní emulováno například ve virtualizovaných prostředích, takže ovladač z jádra nemizí. Budoucnost ovšem závisí na tom, zda se najde někdo, kdo bude ochoten kód dále spravovat.

Mir se stále vyvíjí, nově podporuje také Wayland

Přestože byl projekt Mir oficiálně Canonicalem ukončen před dvěma lety, dál jej vyvíjí komunita. Novinkou je čerstvá podpora Waylandu, o které se na blogu rozepsal Alan Griffiths. Vysvětluje mimo jiné vztah mezi oběma projekty: zatímco Mir je knihovna pro tvorbu grafických rozhraní, Wayland je protokol pro komunikaci mezi rozhraními různých aplikací.

Mir přichází s řadou zabudovaných komponent, které zjednodušují vývoj nových aplikací a prostředí využívajících Wayland. Pokud se chystáte psát novou desktopovou aplikaci na Waylandu, Mir je řešením nabízejícím silný základ i vhodné nástroje.

KernelShark 1.0 přešel z GTK na Qt

Nástroj KernelShark slouží k vizualizaci dění uvnitř linuxového jádra. Pracuje s wrapperem Trace-cmd, který obaluje nízkoúrovňový Ftrace. Původně byl tento užitečný nástroj napsán pomocí GTK, nyní ale vyšla jeho první ostrá verze, která byla ale přepsána do moderního Qt5. Také díky tomu je KernelShark nyní rozšiřitelnější, rychlejší a také uživatelsky příjemnější.


Google a Microsoft hlásí rostoucí tržby

Společnost Alphabet, která je mateřskou společností Google, hlásí ve druhém kvartále letošního roku meziroční nárůst tržeb o více než 19 % [PDF]. Tržby společnosti se vyšplhaly na 38,94 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 19,3 procenta. Hlavním zdrojem nárůstu příjmů je prý rostoucí inzerce a také růst služby YouTube.

Čistý zisk přitom meziročně vyrostl z 3,2 miliard dolarů na 9,95 miliard, což ale ovlivňuje loňská rekordní pokuta Evropské unie za zneužívání dominantního postavení na trhu mobilních operačních systémů.

Podobně se také daří Microsoftu. Ve fiskálním roce 2019 mu vyrostly tržby o 14 procent na 125,8 miliard dolarů a zisk dosáhl 43 miliard. Nejvíce se o růst zasloužily cloudové služby, rostou ale i příjmy z OEM licencí na Windows nebo zisky z vyhledávače Bing.

GitHub omezuje vývojáře z některých zemí

GitHub začal blokovat vývojáře ze zemí, které čelí obchodním sankcím ze strany USA. Mělo by jít o následující země: Krym, Kuba, Írán, Severní Korea a Sýrie. Někteří vývojáři o tom veřejně informují. Nemohou vytvářet soukromé repozitáře a ty existující jsou zablokované. Podle všeho mohou využívat jen základních služeb: mohou vytvářet a pracovat s veřejnými repozitáři.

Služba nabízí vývojářům reklamační formulář, ve kterém se mohou proti rozhodnutí odvolat a požádat o reaktivaci plného účtu. Vývojář ale musí prokázat, že nežije v některé z výše jmenovaných oblastí. Dodejme, že vlastníkem GitHubu je od loňského roku americká společnost Microsoft.

UX DAy - tip 2

Vývoj Ubuntu 19.10 se zaměřuje na nové GNOME a podporu ZFS

Léto je sice v plném proudu, ale vývoj Ubuntu běží na plné obrátky. Připravuje se totiž podzimní vydání 19.10 Eoan Ermine, které bude předzvěstí Ubuntu 20.04 LTS. Pokud chcete současný vývoj podrobně sledovat, můžete se podívat na veřejný přehled aktuálních úkolů.

Vývojáři se připravují na začlenění GNOME 3.34, vylepšení běhu na kartách Nvidia a integraci souborového systému ZFS. Poslední jmenovaný úkol zahrnuje například možnost bootu do různých snapshotů, ale i podporu v instalátoru Ubiquity. Zároveň by měly být odstraněny některé problémy s výkonem a uživatelé by měli dostat nejnovější prohlížeče Chromium, Firefox a e-mailového klienta Thunderbird.

Byl pro vás článek přínosný?