Hlavní navigace

OwnCloud: vlastní cloudové úložiště

1. 6. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Projekt ownCloud můžete sledovat od ledna roku 2010, kdy vyšla jeho první verze 1.0. Tenkrát šlo o zajímavý „jen“ projekt s ambicemi konkurovat explodujícímu Dropboxu, ale po dvou letech se dostal do fáze, kdy jím lze s přehledem nahradit podobné služby s komerčními firmami za zády. Ale vyplatí se to?

Pokud znáte Ubuntu One, Dropbox nebo Google Drive, nebude pro vás ownCloud nic nového. V opačném případě napíši, že jde o službu, která řeší problém synchronizace souborů mezi vašimi zařízeními. Pracujete například v práci na nějakém dokumentu a když se dostanete domů, nechcete řešit nějaké USB flash paměti, ale chcete mít ten dokument na pracovním stole připravený tam, kde jste přestali. ownCloud se postará o to, aby se tak opravdu stalo, a pokud je nejhůře, dá vám přístup k vašim souborům i z webového prohlížeče.

Proti svým komerčním rivalům má balík ownCloud nepřehlédnutelné výhody, vyvážené několika černými tečkami, které nemusí být při volbě služby vyloženě rozhodující.

  • + Jednoduchá instalace
  • + Funguje na běžném webhostingu s podporou PHP
  • + Podpora aplikací třetích stran
  • + Textový editor
  • + Správce souborů
  • + Verzování
  • + Galerie
  • + Kontakty
  • + Kalendář
  • + Podpora více uživatelů
  • + Synchronizační klient pro Linux/Windows/Mac OS X
  • + Umístění dat dle vlastní vůle
  • + Aktivní vývoj
  • – V případě vlastní instalace může být cena za GB vyšší
  • – Synchronizace občas zlobí
  • – Bez dlouhodobého testování

Služby pro synchronizaci souborů nebo cloudové úložiště, chcete-li, se většinou liší podle toho, na co se zaměřují. Google má širokou nabídku služeb, které v kombinaci s androidími zařízeními fungují bezkonkurenčně. Když kombinujete androidí telefon, GMail a Google Calendar, budete se snažit pro ukládání souborů používat Google Drive, protože to je prostě nejpohodlnější.

Pokud jste uživateli Ubuntu, tak v případě potřeby synchronizace dat se alespoň pokusíte použít Ubuntu One, které bude do Ubuntu pronikat čím dál těsněji. SkyDrive od Microsoftu se zase neztratí v prostředí Windows a Windows Phone a Dropbox velmi dobře funguje téměř všude, ale zase nepodporuje specifické vlastnosti jednotlivých platforem. Umí synchronizovat a sdílet soubory a umí to opravdu dobře, ale kontakty nebo kalendář s ním budete synchronizovat jen s vypětím sil.

ownCloud na to jde trochu z jiné strany. Chce být univerzální a chce pokrýt i možnosti jednotlivých platforem. Synchronizace souborů je super, ale už od začátku ownCloud obsahoval i kalendář a adresář kontaktů. Když přidáme prohlížeč různých typů souborů (ODT, hudební soubory, fotky, …), dostáváme se k otevřené alternativě ke všem výše zmíněným službám a jako bonus máme synchronizační utilitku. Díky podpoře aplikací třetích stran je možné ownCloud rozšířit o cokoli, co má jen trochu reálné obrysy. Je to takový Google Drive, ale s více integrovanými komponentami, s větším seznamem podporovaných platforem a hlavně open source.

Velmi sympatické jsou zvolené technologie. Pro přístup k datům se používá WebDAV, ke kontaktům CardDAV, pro kalendář CalDAV a hlavně celé to je napsané v široce podporovaném jazyce PHP. Nejde možná o ten nejlepší jazyk, ale z pohledu uživatele může na ownCloud pracovat bez nutnosti učit se jazyk obrovské množství vývojářů a navíc je PHP podporováno téměř každou službou, která má slovo hosting v názvu. S ownCloud máte svá data pod maximální možnou kontrolou a je jen na vás, komu je svěříte nebo zda pojedete na stroji pod vaším stolem.

Největší výhoda je možnost nainstalovat ownCloud kamkoli a s tím souvisí i cena. Nepočítejme teď případy, kdy máte možnost umístit si na dobrou linku server za pár korun s „neomezenou“ kapacitou disku, pro valnou většinu uživatelů to není dostupné řešení. Tím je pronajatý virtuální server (VPS) nebo klasický webhosting. V případě VPS jsou jasně dané hranice, kolik v něm můžete mít dat a pravděpodobně nikdo nebude zkoumat, o jaká data se jedná. To ale nemusí platit pro všechny webhostingové služby, kde jsou podmínky nastavené na webové stránky a často je v nich zakázáno provozovat úložiště dat nebo download servery. Ať už si podmínky vyložíte jakkoli, provozovatel hostingu určitě nebude šťastný, když mu na jeho „neomezenou“ službu nasypete 200 GB dat určených pro vaši vlastní potřebu.

Opačná situace může panovat u hosterů, kteří uživateli nabízí konkrétní kapacitu. Bylo by určitě zajímavé, jak by Banan.cz reagoval na reálné obsazení 100 GB prostoru u jeho tarifu za 175 Kč (1,75 Kč/1 GB). Při výběru hostingu je potřeba se držet při zemi, zohledňovat své potřeby a ve všeobecných podmínkách si přečíst části o využití prostoru na serveru.

U virtuálních serverů je situace jednodušší. Podmínky jsou ownCloud většinou více nakloněny a diskový prostor máte často naalokovaný a s nikým ho nesdílíte. Navíc ownCloud zas tolik dat nepřenese, takže byste se neměli dostat ze šedého průměru. S jasnými pravidly se navíc dá dělat i nějaké to porovnání.

Služba Cena Prostor Kč/1 GB
Dropbox Pro 208 Kč (416 Kč) 50 GB (100 GB) ~4,16 Kč
Google Drive 52 Kč 25 GB ~2,1 Kč
Google Drive 103 Kč/208 Kč 100 GB/200 GB ~1 Kč
ownCloud (Banán.cz) 88 Kč 20 GB 4,4 Kč
ownCloud (Banán.cz VIP) 175 Kč 100 GB 1,75 Kč
ownCloud (WEDOS VPS) 120 Kč/240Kč/.. 15 GB/30 GB/.. 8 Kč
ownCloud (Web4u webhosting) 203 Kč 20 GB 10,15 Kč
ownCloud (Savana) 60 Kč/120 Kč 15 GB/30 Kč 4 Kč
ownCloud (Best-Hosting VPS) 120 Kč/154 Kč/190 Kč 10 GB/20 GB/30 GB 12 Kč/7,7 Kč/6,3 Kč

V tabulce nejsou samozřejmě uvedeny všechny služby, ale jen ty, co jsem náhodou vytáhl z paměti. Tabulkou chci říct, že provoz ownCloud se z finančního hlediska nevyplatí. Ať už to bude jen platba za elektrickou energii pro vás domácí server, vždy budete muset za uložení dat něco zaplatit a v případě menšího objemu dat (<200 GB) to bude více než třeba na Dropboxu nebo Google Drive. Navíc náklady stoupají ruku v ruce se zálohováním a bezpečností.

ownCloud provideři

ownCloud nemusíte provozovat sami, existují provideři, kteří ownCloud používají a jejichž cenová politika není v porovnání s cenami výše vůbec špatná. Seznam najdete na webu owncloud.org. Samozřejmě se tím dostanete na úroveň Dropboxu nebo Googlu. Pro porovnání jsem vybral služby OwnCube, GetFreeCloud a Cloudlay.

Služba Cena Prostor Kč/1 GB
OwnCube ZDARMA 5 GB --
OwnCube ~49 Kč 25 GB 2 Kč/1 GB
OwnCube ~77 Kč 50 GB 1,51 Kč/1 GB
OwnCube ~152 Kč 100 GB 1,52 Kč/1 GB
GetFreeCloud ZDARMA 6 GB --
GetFreeCloud ~40 Kč 20 GB 1,52 Kč/1 GB
GetFreeCloud ~122 Kč 100 GB 1,22 Kč/1 GB
cloudlay ~77 Kč 5 GB 15,4 kč/1 GB
cloudlay ~128 Kč 10 GB 12,8 Kč/1 GB

Serverová část – instalace

Instalace serverové části je velmi jednoduchá, ownCloud se postará o všechnu nudnou práci a požaduje jen minimum informací. Nejdříve je potřeba stáhnout zdrojový kód ze stránek projektu a přesunout ho na server s podporou PHP. Tam zdrojový kód rozbalit a nasměrovat na něj nějakou doménu. Tato část instalace je velmi závislá na tom, kde chcete ownCloud provozovat. Každý hosting funguje jinak, instalace potřebných balíčků na VPS a jejich následná konfigurace je téma na celý seriál, takže v tomto bodě postupujte podle svých zvyklostí.

Pokud se vám podařilo ownCloud rozjet, uvidíte na zvolené doméně konfigurační dialog.

V něm vyplníte své uživatelské jméno, heslo, přístup k databázi a adresář kam mají být ukládána data. Po odkliknutí se ownCloud postará o vytvoření potřebných tabulek a uloží si konfiguraci na disk. Po přihlášení už je vše připraveno a můžete využít všech jeho možností a vytvořit účty pro další uživatele.

root_podpora

Shrnutí

Na článek o ownCloud se chystám už půl roku a s verzí 4.0 jsem si řekl, že je ten správný čas. Bohužel jde o verzi, která obsahuje řadu chyb a třeba provider OwnCube ji odmítá nasadit, dokud nebude vydána opravná verze. Pořád se na ownCloud musíte dívat jako na nástroj ve vývoji, ne všechno hned funguje a synchronizační klienti ještě nejsou dokonalí. Hlavní výhodou ownCloud je nezávislost na provozovateli, s čímž přicházejí vyšší náklady. Pokud použijete nějakého providera, je cena více než příznivá, ale dostáváte se tam, kam s Googlem, Dropboxem, Canonicalem, Microsoftem či Amazonem.

Příští týden se podíváme na možnosti serverové části a otestujeme synchronizačního klienta pro Linux a Androida.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.