Hlavní navigace

Názor k článku OwnCloud: vlastní cloudové úložiště od lzap - Nerad se pouštím do polemiky na téma "cloud",...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2012 12:37

    lzap

    Nerad se pouštím do polemiky na téma "cloud", protože obvykle nemá řešení. Nicméně "cloud na vlastním jednom serveru je nesmysl" není úplně tak pravda. Co dneska firmy (i jednotlivce) hodně táhne je tzv. hybridní cloud. Prostě něco, co se dá provozovat právě na "jednom vlastním serveru" třeba interně a posléze s minimem úsilí přesunout do veřejného cloudu. Hlavně firmy na to slyší, protože pokud se rozrostou, nebo bude jejich projekt úspěšný, bude potřeba jej (třeba i dočasně) přemigrovat. Taková migrace není žádná stranda, proto je dobré na to myslet už od začátku.

    Právě proto se dnes skloňují open-sourcové cloudové technologie OpenShift, OpenStack, Aeolus, Foreman, Katello každý den stále dokola (až se toho člověk může přejíst). Ono to není tak, že si to novináři mymyslejí a prostě čtyři roky kujou olovo. Má to své opodstatnění. Do zíměné IaaS/PaaS skupiny se dá zařadit i SaaS projekt ownCloud. Cloud prostě táhne. I ten "na vlastním jednom serveru" ;-)

    Cloud určitě není o žádných "farmách serverů", to je příliš technický pohled na nejnižší úroveň (IaaS). V tomto případě bych se raději bez předsudků držel klasického "kváká to jako kachna, chodí to jako kachna, pak je to kachna".