Hlavní navigace

Názor k článku P2P komunikátory jsou anonymní a bezpečné, ale zatím nerozšířené od Petr - Monetizace není problém. WhatsApp taky žádnou neměl a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2014 10:13

    Petr (neregistrovaný)

    Monetizace není problém. WhatsApp taky žádnou neměl a to má proti P2P mnohem větší náklady na provoz. Vlastně P2P komunikátor nemá pro "provozovatele" v podstatě žádné náklady na provoz, napíše program a to je všechno. A takových "zadarmo" napsaných programů jsou spousty, ne jen komunikátory.
    Problém je, že tu není silná poptávka, drtivé většině lidí je bezpečnost úplně ukradená a na šifrování se dívají jako na něco pro pomatence, kteří přeceňují svou důležitost a tajnost toho co píší. Pak tu není silná značka, která ani nevznikne, když daný komunikátor není pro všechny platformy (tohle např. WA vychytal dobře). Pak je potřeba jednoduše najít přátele, viz. "telefonní seznamy". No ale na počátku je potřeba nějaký silný argument pro přechod od něčeho, na čem lidi mají všechny přátele (dnes typicky WA). A pokud neslyší na bezpečnost, tak se ten argument hledá těžko.
    Já mám např. v telefonu TextSecure. Kromě bezpečnosti (jedna z mála app kde nekritizují návrh) by mohl být argument zjednodušení (jedna app, funguje i jako SMS/MMS jako iMessage), jednoduché hledání přátel (tel. seznam, ale posílá jen hashe tel. čísla, nebonzuje kontakty) atd. No a kolik lidí to z mého seznamu asi 500 kontaktů má? Nikdo.