Hlavní navigace

Palm OS a Linux: synchronizace v GUI

21. 10. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Posledně jsme si popsali, jak lze pracovat s PDA v příkazové řádce. Ta je sice mocná, ale občas nestačí. Dnes se podíváme na grafiku a pohodlí, které nabízí.

Mnoha uživatelům jistě jednoduchá synchronizace stačí a nepotřebují pracovat s daty i v počítači. Často je ale mnohem pohodlnější mít možnost zasáhnout třeba do kalendáře i při běžné práci, což je paradoxně rychlejší než hledat a vytahovat Palma.

Asi nejznámější GUI aplikací, kterou používá pravděpodobně většina linuxových uživatelů Palma, je program s názvem J-Pilot. Název sice napovídá, že je to aplikace napsaná v Javě, ale napovídá špatně. J-Pilot je běžný program, který kromě X knihoven používá GTK.

J-Pilot můžete stáhnout přímo z domovské stránky www.jpilot.org, ale zcela jistě se nachází i ve vaší distribuci. Díky tomu, že projekt běží už více než šest let, jsou jeho balíčky bez problémů dostupné. Stačí jen prohledat distribuční repositáře.

K programu je k dispozici také řada lokalizací včetně české. Pokud tedy nevládnete angličtinou, můžete si užít kompletně českého prostředí.

Konfigurace

Konfigurace J-Pilot

Po spuštění na vás vyskočí hlavní okno se čtyřmi velkými tlačítky, která korespondují s těmi na Palmu. Pomocí nich se přepínáte mezi čtyřmi hlavními funkcemi J-Pilota: kalendářem, adresářem, ToDo a poznámkami.

Software J-Pilot si můžete představit jako virtuální PDA se všemi plánovacími funkcemi, které obsahuje i Palm.

Přestože se vzhled J-Pilota pochopitelně od Palm verze liší, vlastně nabízí naprosto totéž. V kalendáři můžete zadávat jednotlivé události včetně poznámek, opakování a alarmu. V adresáři můžete zadávat telefonní čísla, adresy a další informace. Všechny funkce, které znáte z PDA, máte i zde.

Kalendář

Editace kalendáře

Kromě toho najdete v menu také položku pro instalaci aplikací. Pomocí nich můžete do Palma nainstalovat další aplikace. Pokud zvolíte soubory pro instalaci, možná vás překvapí, že nejse požádáni o vložení Palma do kolébky. Všechno důležité probíhá až při synchronizaci.

K jejímu zahájení pochopitelně slouží tlačítko Sync, které je k vidění celou dobu v levé části aplikace. Po kliknutí jste klasicky vyzváni ke stistku HotSync na kolébce a začne synchronizace. Data z J-Pilota se přesunou do Palma a naopak. Nainstalují se nové aplikace, pokud máte nějaké nové v Palmovi (třeba jste si je nahráli od kamaráda pod IrDa), nahrají se samy do PC.

Adresář

Editace adresáře

Vše proběhne automaticky a hladce. Když se vám podaří vyprázdnit baterky a přijdete o data v Palmu, stačí provést sychnronizaci a všechno je zpět v původním stavu.

Velmi příjemnou vlastností J-Pilota je možnost práce se zásuvnými moduly. Jedním z nich je například pilot-mailsync. Jak už název (tentokrát správně) napovídá, jedná se o rozšíření, které umožňuje synchronizovat vaši poštu s aplikací Mail, kterou už v Palmu určitě máte.

ToDo

Editace ToDo

Možná jste přemýšleli, k čemu se zmíněný Mail používá, když neumí ani POP3, ani se v něm nedají nastavit SMTP servery. Jedná se jen o jednoduchou aplikaci, která vyžaduje sychnronizaci s PC. Pokud ji provedete, můžete si v metru přečíst ranní poštu, odpovědět a při další synchronizaci se napsaná pošta odešle a nahraje se nová. Pokud chcete Mail používat online přímo v Palmu, budete muset doinstalovat některou z aplikací, která zmíněný protokol POP3 umí. Jednou takovou je například TopGun PostMan.

Pokud ale používáte pilot-mailsync, stačí nastavit zdroj vaší pošty, kterou může být IMAP, POP nebo lokální adresář. Pak už stačí jen synchronizovat. Bohužel ani mailsync za vás poštu nevyřídí.

Poznamky

Editace poznámek

Další dva zásuvné moduly jsou dodávány přímo s J-Pilotem a jsou to Expense a KeyRing. Expense vám nabízí možnost vedení výdajového kalendáře a opět má svůj protějšek přímo v PalmOS. KeyRing je rozhraní pro přístup do GNU KeyRing z vašeho Palma.

Mohl by se vám hodit ještě modul SyncMAL, který umožňuje nahrávat vaše oblíbené stránky, importovat je to PDA, kde je následně prohlédněte třeba v programu AvantGO.

Expense

Přídavný modul Expense

root_podpora

Pokud vám nevyhovuje kalendář z J-Pilota a rádi byste víc, můžete použít modul jpilot-icalendar, jenž umí pracovat se soubory iCalendar, které používá třeba Evolution. Můžete tak vlastně sychnronizovat i s těmito programy.

J-Pilot je velmi užitečný program pro komplexní správu vašeho PDA a nabízí jednoduchou synchronizaci s okolními aplikacemi z vašeho PC. Pokud rádi integrujete, můžete kouknout na KPilot nebo gnomepilot.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.